Ce este norovirusul și cum îi afectează pe copii
Data publicării:
Norovirusul este cauza principală a focarelor de gastroenterită în școli și grădinițe. Este un virus foarte contagios, care poate reprezenta un pericol pentru copii.

Norovirusul este un virus extrem de contagios care provoacă gastroenterită acută . Este distribuit în întreaga lume și afectează peste 685 de milioane de oameni în fiecare an. Dintre aceștia, aproximativ 200 de milioane sunt copii sub 5 ani. Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre acest subiect.

De obicei, este un virus care nu provoacă complicații majore. Cu toate acestea, poate fi potențial periculos atunci când infectează populațiile expuse riscului , cum ar fi copiii, femeile însărcinate și persoanele în vârstă.

Copiii sunt o populație susceptibilă la contagiune, deoarece se târăsc, se joacă, explorează și își pun mâinile și alte obiecte în gură. Acest lucru crește riscul de a contracta infecții gastrointestinale, cum ar fi norovirusul.

Să vedem mai jos cum se manifestă această infecție în organism, ce simptome ar trebui să observi la copilul tău și care este modalitatea de prevenire a infecției.

Ce este norovirusul?

Norovirusurile sunt un grup de virusuri ARN care atacă tractul gastrointestinal și provoacă gastroenterită acută. Adică, provoacă inflamația stomacului și a intestinelor, care se manifestă prin diaree și vărsături constante.

Este un virus extrem de contagios. În plus, este responsabil pentru 75% din focarele acute de gastroenterită în comunitățile închise, cum ar fi casele de bătrâni, hoteluri, școli și creșe, printre altele.

Așa-numita gripă a stomacului atacă oameni de toate vârstele. Cu toate acestea, în populațiile cu risc, cum ar fi persoanele imunodeprimate, copiii sub 5 ani și persoanele în vârstă, poate declanșa deshidratare severă.

Cum se transmite infecția

Gastroenterita cauzată de norovirus este o boală foarte contagioasă, care se răspândește extrem de rapid. O persoană infectată poate împrăștia miliarde de particule de virus în jurul său și sunt suficiente doar câteva pentru a îmbolnăvi pe altcineva. 

Norovirusul se poate transmite chiar înainte de apariția simptomelor și la multă vreme de la dispariția lor. Perioada de contagiozitate poate persista chiar și două săptămâni de la vindecare sau mai mult, susțin specialiștii CDC. 

Virusul este prezent în scaunul și vărsăturile bolnavilor. Persoanele din jur se pot infecta prin mai multe mecanisme:

- prin contactul direct cu persoana infectată. Particulele de virus pot fi inhalate din aer când bolnavul se află la distanță mică față de cei din jur;

- prin consumul de alimente și băuturi contaminate cu norovirus;

- prin contactul cu suprafețe contaminate de bolnavi și atingerea gurii sau alimentelor cu mâinile. 

Multe dintre epidemiile de norovirus pornesc din restaurante în care angajații infectați contaminează mâncarea servită. Alteori, sursa de infectare este apa care nu a fost tratată corect. Contaminarea cu norovirus se face în acest caz fie prin consumul direct al apei, fie prin intermediul legumelor și fructelor udate cu ea. 

Simptome în cazul copiilor

În cazul copiilor, simptomele se manifestă cu o intensitate mai mare, prin urmare riscul de deshidratare rapidă crește. Din acest motiv, trebuie să fim atenți la manifestările care arată că micuțul este deshidratat:

- crampe abdominale;

- greață și vărsături repetate;

- diaree.

Diareea apare mai frecvent la copii, iar voma este un simptom mai întâlnit la adulți, potrivit CDC. Mai rar, pot apărea și alte simptome:

- febră mică;

- frisoane;

- dureri de cap;

- dureri musculare;

- oboseală.

În cazul bebelușilor, copiilor mici și vârstnicilor, infecția cu norovirus poate duce la complicații din cauza deshidratării. Când lichidele pierdute prin vomă și diaree nu sunt înlocuite, copiii devin somnolenți, irascibili și plâng fără lacrimi.

La adulți, deshidratarea se manifestă prin urinare redusă, gură uscată, amețeală și slăbiciune. Deshidratarea severă afectează ritmul cardiac și respirația, duce la convulsii și la pierderea cunoștinței. 

Măsuri de prevenire 

Nu există un tratament specific pentru tratarea norovirusului, dar se bazează pe reducerea simptomelor și prevenirea deshidratării. La fel, nu există încă un vaccin. Din acest motiv, trebuie luate măsuri pentru evitarea contagiunii. Să vedem câteva:

- Spălați-vă mâinile în mod constant cu apă și săpun.

- Spălați bine mâncarea înainte de a le oferi copilului dumneavoastră.

- Gătiți bine alimentele, deoarece virusul este foarte rezistent și se elimină doar la temperaturi peste 60°C.

- Evitați contactul direct cu persoanele infectate.

- Curățați cu clor suprafețele contaminate. Trebuie să purtați mănuși.

- Dacă există un focar de norovirus în grădinița sau școala copilului dumneavoastră, evitați să îl duceți.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental / FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental

pixel