Ce își doresc profesorii, de fapt, să facă părinții pentru a pregăti copiii pentru noul an școlar? NU să le cumpere cele mai frumoase haine sau rechizite!
Data publicării:
Vitrinele magazinelor sunt pline cu ghiozdane, caiete viu colorate, creioane sau radiere. În curând vine momentul să începeți să vă pregătiți copiii pentru întoarcerea la școală.

În curând, părinții vor în mijlocul cumpărăturilor specifice de începere a școlii. Desigur, alegerea hainelor și a rechizitelor potrivite este importantă, dar pregătirea pentru școală implică și alte aspecte.

Huffpost.com a întrebat profesorii ce ar dori să facă părinții pentru a-i ajuta pe copii să facă față începerii noului an școlar. Iată sugestiile lor.

Citește și Afirmațiile „codate” ale profesorilor pentru a descrie atitudinea elevilor: Ce vrea, de fapt, să transmită dascălul, când îl descrie AȘA pe copil părinților lui

Restabiliți rutinele

„Orice ai face pentru a-i face să se trezească și să meargă la culcare la ora obișnuită – asta contează enorm”, a declarat Bryson Tarbet, fost profesor de muzică și acum antrenor la Columbus, Ohio.

Primele săptămâni de școală pot fi obositoare pentru toată lumea, a adăugat Tarbet, așa că orice efort pentru a-i ajuta pe copii să se adapteze la ritmul anului școlar poate face tranziția mai ușoară.

Citiți în fiecare zi

Pentru copiii mai mici, părinții ar trebui să petreacă câteva minute în fiecare zi citind împreună cu ei. „Este o modalitate excelentă de a îmbunătăți abilitățile de citire și de a petrece timp de calitate împreună. Adesea, observăm o `întoarcere la școală` dificilă pentru copiii care nu au citit deloc și au petrecut mult timp pe ecrane”, a declarat Lana White, profesoară și co-fondatoare a We Tutor Young Minds, pentru HuffPost.

„Doar cinci minute pe zi pot contribui la consolidarea vocabularului, a înțelegerii și a abilităților de ascultare, ceea ce, la rândul său, sprijină abilitățile de scriere”, a spus White.

„Având în vedere criza actuală de alfabetizare, acesta este unul dintre cele mai bune lucruri pe care un părinte le poate face pentru copilul său înainte de începerea anului școlar.”

Copiii care sunt deja pricepuți la citit pot citi cu voce tare pentru tine sau pentru ei înșiși. Încurajează copiii mai mari să citească punând la dispoziție cărți, organizând excursii regulate la bibliotecă și stabilind timp pentru lectură, asigurându-te că ecranele sunt oprite în acel timp.

SURSA FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Găsiți oportunități pentru a exersa abilitățile motorii fine

Încurajați copiii din clasele inferioare să își dezvolte abilitățile motorii fine prin activități precum folosirea foarfecei, lucrul la puzzle-uri, desenatul și modelarea cu aluat sau lut.

„Aceste activități pot contribui la îmbunătățirea coordonării dintre ochi și mână și pot facilita sarcini precum scrierea și utilizarea instrumentelor de clasă”, a explicat White.

Vezi și Elevii care au această atitudine în clasă sunt mai deștepți, spun oamenii de știință: „NU este vorba despre comportamentul celor mai disciplinați!”

Încurajează independența

Dacă aveți un copil de grădiniță, începeți prin a vă asigura că acesta poate folosi baia singur.

„În calitate de profesori, nu avem voie să asistăm elevii în baie sau să îi ajutăm cu curățarea sau schimbarea după un accident”, a explicat Kellie Barragan, profesoară de grădiniță și clasa I din California, pentru HuffPost.

„Am întâlnit situații în care elevii nu știau să folosească toaleta sau să se șteargă pentru că acasă aveau doar bideuri”, a spus ea, „și alte situații în care elevii erau îngroziți de sunetul puternic al toaletei și evitau să folosească baia pentru a nu avea accidente.”

De asemenea, este o idee bună să exersați împreună cu copiii deschiderea tipului de ambalaj pentru alimentele pe care le vor avea la prânz, astfel încât să nu fie nevoiți să aștepte ajutorul unui adult.

Oferă copiilor responsabilități

Îndeplinirea treburilor acasă îi poate pregăti pe copii pentru responsabilitățile din clasă.

Matteo Enna, profesor de grădiniță din California, le-a recomandat părinților să creeze oportunități pentru copii de a îndeplini sarcini noi, adaptate vârstei lor.

De exemplu, un elev de clasa a doua poate începe să-și pregătească singur prânzul.

SURSA FOTO: freepik.com @Anna Tolipova

Pregătiți-i să ceară ajutor

Copiii ar trebui să știe cum să ceară ajutor atunci când sunt bolnavi, pierduți sau au nevoie de asistență cu temele școlare sau în rezolvarea conflictelor cu semenii.

„Școala poate fi copleșitoare atunci când este nouă, și ai fi surprins de câți elevi se simt neajutorați pentru că nu știu cum să ceară ajutor în diferite situații”, a spus Barragan.

Îi poți ajuta să exerseze acest lucru discutând despre posibile scenarii („La cine te-ai duce? Ce ai putea spune?”) și prin jocuri de rol.

Asigură-i pe copii că adulții din școala lor sunt de încredere și sunt acolo pentru a-i sprijini. Chiar dacă copilului tău nu i-a fost alocat un profesor preferat, părinții „ar trebui să se asigure că micuțul știe că suntem cu toții în aceeași echipă”, a adăugat Barragan.

Vorbește pozitiv despre școală

Când discuți despre școală pe parcursul verii, mai ales în săptămânile înainte de începerea anului școlar, încearcă să te concentrezi pe aspectele pozitive. Întreabă-ți copilul ce prieteni abia așteaptă să-i reîntâlnească sau ce abilități sunt entuziasmați să dezvolte în anul care vine.

„Acest lucru poate ajuta copilul să se simtă mai concentrat și mai motivat”, a spus White.

„Părinții care vorbesc pozitiv despre școală pot contribui la reducerea anxietății pe care copilul o poate simți”, a adăugat ea.

Alegerea împreună a hainelor noi și a rechizitelor școlare este o altă modalitate de a crea entuziasm.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare

Fondul clasei NU este legal: Acestea sunt sancțiunile

În România, colectarea de fonduri de la părinți pentru...



Cele mai noi articole

Bebelușii pot avea coșmaruri? Tot ce trebuie să știți!

Cum să înțelegeți ce perturbă somnul bebelușului în...

Numele de fetiță care este plin de eleganță și mister

Dacă urmează să ai o fetiță, iată ce semnificație are...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel