Ce să faci când copilul tău nu este de acord cu tine
Data publicării:
În creșterea unui copil, vine întotdeauna un moment în care el își dezvoltă idei care sunt diferite de ale tale. Important este că acestea se rezolvă cu comunicare și asertivitate, în loc să se recurgă la reguli stricte

Copilul tău nu este de acord cu tine și nu știi ce să faci? Primul sfat ți se poate părea dur, dar este necesar să înțelegi că copilul tău, ca orice altă ființă umană, are propriile lui idei care de multe ori nu coincid cu ale tale. Și asta, chiar dacă s-ar putea să nu-ți placă întotdeauna, nu este deloc un lucru rău. În acest articol îți oferim câteva sfaturi despre ce să faci când copilul tău nu este de acord cu tine.

Da, cu siguranță poate părea enervant că micuța ta creatură este atât de încăpățânată. Dar trebuie să înțelegi că pur și simplu își apără părerea. Cine nu ar face-o cu pasiune?

Întotdeauna va veni un moment în care un copil va avea o idee a lui, prima lui idee. Chiar dacă este greșit, o va apăra cu dinți și unghii până când va înțelege de ce nu are voie să-și realizeze ideea, dorința lui.

Această situație, potrivit psihologului Rosa Jove, este la originea multor crize de furie și probleme de conviețuire în interiorul căminului. Dar, înainte de a lupta, este necesar să înțelegem că conflictele nu sunt create de copil pentru plăcere, ci sunt o parte esențială a creșterii sale. Numai după ce vei dobândi această conștientizare vei putea acționa mai pozitiv.

Apărându-și ideile, copilul tău devine independent, experimentează, raționează. Asta il va face un adult cu propriile lui principii, asa ca inainte de a-l cenzura este mai bine sa mediezi, sa-l faci sa vada ca probabil greseste. Dar pentru a finaliza cu succes acest proces este esențial să rămâi calm.

2. Fotografie... (pexels-august-de-richelieu-4260102_47839100.jpg)

Fotografie de la August de Richelieu/ Pexels

„O mai bună înțelegere a copilului și o mai mare liniște în familie sunt de obicei un bun punct de plecare pentru a încerca să îmbunătățim lucrurile”, spune autoarea mai multor cărți despre maternitate și psihologia copilului. Dacă îți înțelegi mai mult copilul, problemele sunt minime, sfătuiește el.

Mai mult, trebuie avut în vedere că, în general, majoritatea copiilor nu au idei proprii care să le pună viața în pericol. Este foarte probabil să vrea să poarte pantaloni care nu se potrivesc cu o cămașă, ceea ce contravine bunului gust, dar nimeni nu va muri din cauza asta.

Tehnica în trei pași

Dar dacă vrea să ridice un cuțit sau să întreprindă o activitate periculoasă, este esențial să-i explice, folosind argumente pe care le poate înțelege în funcție de vârstă, că se poate face rău. Dacă este o situație în care trebuie să te supui, atunci încearcă tehnica în trei pași: în primul rând, înțelege copilul; în al doilea rând, educați-l și explicați ce așteptați de la el; și în al treilea rând, lăsați-l să-și aleagă singur soluțiile.

Limite și respect pentru propriile idei

Părintul respectuos își propune să ajute copilul să recunoască limitele înnăscute ale conviețuirii. Rolul tău ca părinte este să stabilești limite și reguli clare, care să-l însoțească în mod conștient în procesul important de recunoaștere a acestora și de disciplinare. Limitele trebuie să fie rezonabile și să respecte integritatea copilului ca persoană.

Încercați să nu-l certați, să nu-l pedepsiți sau să-l loviți, amintiți-vă că este capabil să raționeze ; la urma urmei, conflictul a apărut pentru că el apără o idee.

Unii experți recomandă ca, în loc să încerci să-l convingi că greșește, să-i explici punctul tău de vedere începând cu expresii precum: „ Ai perfectă dreptate, dar acesta este punctul tău de vedere. Al meu, în schimb…"

Ce să faci când copilul tău nu este de acord cu tine: Lasă-l să se joace

Un alt fapt de luat în considerare este că de multe ori copiii se răzvrătesc pentru că sunt stresați. Știi deja efectele stresului asupra ta, așa că îți poți imagina ce simte el. Pentru a-l elibera de ea, lasă-l să se joace.

Filosofia atașamentului parental subliniază faptul că jocul este o activitate esențială pentru dezvoltarea și educarea copilului. „Orele de joc îl ajută să elibereze stresul, al cărui efect favorizează apariția problemelor de conviețuire.”

Merită să ne amintim că faptul că copiii noștri se plictisesc excesiv, fiind prea stricti și pretenționând de la ei ceea ce nu i-am învățat sunt de obicei cele mai frecvente obstacole care împiedică liniștea familiei. Deci, ținând cont de aceste aspecte și păstrând calmul pentru a putea media cu argumente, cu siguranță poți duce orice bătălie.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare

Ce trebuie să faci în primii ani de creștere ai copilului

Primele luni din viața unui copil pun, în mare măsură,...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
O mamă decide să nu-și mai trimită copiii la școală „pentru că este o închisoare”: „Stă într-o clasă opt ore pe zi și i se spune să nu vorbească cu persoana care stă lângă el” / FOTO: freepik.com @pvproductions

O mamă decide să nu-și mai trimită copiii la școală „pentru că este o închisoare”: „Stau într-o clasă opt ore pe zi și li se spune să nu vorbească cu persoana de lângă ei”

De ce nu funcționează parentingul modern Urania Cremene „Combinația ASTA este cheia” / Sursă foto:captură video YouTube @FainsiSimplu Mihai Morar

„De ce nu funcționează parentingul modern?” Urania Cremene: „Am ajuns într-un punct în care părinții tremură în fața copiilor! Combinația ASTA este cheia”

Fotografie de la Yan Krukau/Pexels

Sfaturi pentru părinții cu copii stângaci: Cu siguranță NU știai aceste lucruri

Învață un copil engleză, animale sau culori de la ecrane? Marius Zamfir avertizează părinții: „Numai DUPĂ ce i s-au DEBLOCAT aceste mecanisme!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Învață un copil engleză, animale sau culori de la ecrane? Marius Zamfir avertizează părinții: „Numai DUPĂ ce i s-au DEBLOCAT aceste mecanisme!” / VIDEO

pixel