Ce să faci dacă al tău copil este ars de soare? Un medic pediatru oferă cele mai bune sfaturi pentru părinți!
Data publicării:
În ciuda protecției solare, a umbrelei de soare și a ochelarilor de soare, copilul s-a ars. Câteva minute de expunere sunt suficiente pentru ca pielea copiilor noștri să se înroșească. Ce trebuie să faci în caz de arsuri solare? Răspuns de la Sandra Brancato, medic pediatru. 

Este vară! Însă, între plajă, soare, jocuri de apă și mese în grădină, în ciuda precauțiilor noastre, arsurile solare apar rapid.

Arsuri solare: Cum le recunoaștem? Ce sunt acestea?

„Primul semn este că pielea devine roșie, ceea ce indică o supraexpunere”, explică Sandra Brancato, medic pediatru, potrivit parents.fr. Tehnic vorbind, o arsură solară este o leziune mai mult sau mai puțin gravă a pielii cauzată de razele UV ale soarelui.

Poate fi:

O arsură de gradul I: pielea este roșie, fierbinte imediat după expunere și poate fi tratată acasă.

O arsură de gradul II: pe lângă roșeață, apar vezicule. Acest tip de arsură, mai gravă, necesită o consultație medicală.

„Pielea copiilor este mult mai subțire și se înroșește mai repede, fiind mai fragilă decât cea a unui adult”, avertizează medicul. „Cel mai bine este să nu-ți expui deloc copilul”.

Pe lângă faptul că nu au nevoie de expunere, bebelușii sunt mult mai sensibili la soare decât noi. Cu cât sunt expuși mai mult, cu atât își consumă mai mult capitalul solar. Expunerea prea frecventă favorizează apariția cancerului de piele, iar o simplă arsură solară poate provoca insolație și deshidratare.

Febră, vezicule, obraji roșii... Există alte simptome în afară de roșeață simplă? De unde știi dacă e grav? Când să-ți faci griji?

De cele mai multe ori, arsurile solare rămân superficiale și nu foarte grave (atâta timp cât sunt rare!).

Cu toate acestea, se poate întâmpla ca bebelușul să sufere de alte simptome:

Febră,

Vezicule,

Lacrimi,

Frisoane,

Vărsături.

În acest caz, totul indică o arsură solară severă și ar trebui să programați rapid o vizită la medicul dumneavoastră.

Cum să evităm arsurile solare și să ne protejăm copilul?

Este mai bine să previi decât să vindeci!

Pe cât posibil, nu-ți duce copilul la plajă înainte de vârsta de 2 ani și evită orele cele mai fierbinți, adică între 11:00 și 17:00.

Protejează bebelușul cu un costum de baie sau tricou adecvat, anti-UV.

Aplică protecție solară cu un indice minim de 50 sau chiar protecție solară totală, la fiecare două ore (și după fiecare înot).

Plasează-l sub un cort anti-UV (razele pot trece prin țesătura unei umbrele de soare) și nu uita de ochelari de soare și o pălărie.

În cele din urmă, dă-i copilului tău cât mai mult de băut pentru a evita deshidratarea.

Cum să reacționezi și să eliberezi copilul de arsurile solare? Ce ar trebui făcut? Ce cremă ar trebui să aplici copilului tău?

Dacă copilul are pielea roșie, primul lucru de făcut este să-l ții imediat departe de soare. „Oprim expunerea, răcorim copilul ducându-l într-un loc răcoros și îi dăm ceva de băut. Apoi, așteptăm să vedem cum evoluează pielea”, ne sfătuiește dr. Sandra Brancato.

Odată ce copilul este în siguranță, să observăm deteriorarea: dacă pielea copilului nostru este foarte roșie sau are deja vezicule, este o arsură de gradul doi. În acest caz, să nu ezităm, trebuie să mergem la medic.

Dacă este o arsură superficială, putem folosi câteva acțiuni simple:

-Dezbracă copilul astfel încât să fie mai puțin fierbinte, dar păstrează-l la umbră, bine ferit de razele soarelui.

-Aplică ușor o compresă cu apă rece (apa de la robinet este suficientă) pe arsură pentru a calma pielea copilului.

-Dacă pielea este foarte fierbinte și roșie în multe locuri, poate fi util să-i faci o baie călduță pentru a calma pielea și a opri arderea. Este o ocazie bună de a vă distra împreună și de a uita această experiență neplăcută.

-După baie, mângâie ușor zonele iritate și îmbracă-l în haine largi și moi, care să nu-i frece pielea deteriorată.

-Folosește o cremă hidratantă, suficient de uleioasă, gel de aloe vera sau loțiuni după soare potrivite pentru cei mici.

-Pe tot parcursul zilei, oferă-i copilului tău lichide adecvate vârstei pentru că supraexpunerea înseamnă adesea deshidratare.

„De asemenea, măsoară-i temperatura în mod regulat, deoarece o arsură solară poate fi însoțită de insolație: copiii pot avea febră de la supraexpunerea la soare, dureri de cap, vărsături”, avertizează Sandra Brancato.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental / FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental

pixel