Ce să faci dacă copiii au fost martori la o ceartă între părinți
Data publicării:
A te certa în fața copiilor tăi poate lăsa răni adânci în dezvoltarea emoțională și psihologică a copilului. Părinții ar trebui să evite discuțiile prea aprinse, încercând să explice copiilor ce se întâmplă, fără a da vina pe nimeni.

A te certa în fața copiilor tăi nu este niciodată o idee bună, atât când sunt foarte mici, cât și când sunt mai mari.

Văzându-ți părinții înjurându-se, țipând unii pe alții, pornind un război acasă poate avea consecințe cu adevărat importante asupra copiilor și adolescenților, lăsând în amintiri răni greu de vindecat.

Un lucru este să discutați lucrurile în familie pe un ton calm, respectându-vă unul pe celălalt și abordând subiectele cu calm.

În timp ce este altceva să începi să țipi unul la altul în prezența copiilor care s-ar putea să nu înțeleagă ce se întâmplă.

A fi martor la certuri prea aprinse între părinți ar putea reprezenta o problemă în dezvoltarea pașnică a oricărui copil.

De ce părinții ar trebui să evite să se certe în fața copiilor lor

Certurile în familie sunt adesea la ordinea zilei. Există multe motive care ar putea determina părinții să fie nevoiți să se certe, dar întotdeauna este mai bine să nu o facem în prezența copiilor noștri.

Deși, în multe cazuri, costă mult efort să amânăm ceva pe care am dori să-i exprimăm imediat partenerului nostru pentru mai târziu.

Asta nu înseamnă să lași copiii să crească într-o bula de sticlă făcându-i să creadă că totul este întotdeauna roz între părinți. Dar una este să discutăm asertiv problemele importante, alta este să te certe și să te răsfeți la discuții excesive în fața ochilor copiilor.

3. -imagine fara descriere- (pexels-cottonbro-studio-6603348_28187800.jpg)

Foto: Pexels/ Cottombro

Ce să faci dacă copiii au fost martori la o ceartă

Dacă ar trebui să se întâmple și părinții observă prezența copilului privindu-i cu ochii mari în timp ce se ceartă, cel mai bine este să te oprești, să lași deoparte furia pe care o simți și să te gândești doar la el.

Trebuie să-l calmezi, să încerci să-i explici, să subliniezi că adulții se ceartă adesea, dar apoi, la fel ca și copiii, ei fac pace și găsesc o modalitate de a rezolva problema despre care vorbeau.

Este esențial să faceți acest lucru atât dacă copilul a avut vreo reacție în acel moment, cât și dacă pretinde indiferență, pentru că ar putea păstra totul înăuntru de teamă să nu greșească și să se simtă vinovat.

2. -imagine fara descriere- (pexels-cottonbro-studio-6603350_43879100.jpg)

Foto: Pexels/ Cottombro

Nu da vina niciodată pe celălalt părinte. Niciodată, din niciun motiv în lume, nu folosiți expresii care să pună vina pe unul sau altul dintre părinți.

Și, mai presus de toate, să nu te referi niciodată la faptul că copilul nu ar fi trebuit să fie acolo, altfel i-am putea plasa lui toată vina, făcându-l să se simtă și mai vinovat atunci când se confruntă cu o situație pe care nu știe să o gestioneze.

În cazul unor certuri în fața copiilor dvs. ar fi bine să:

- abordați cu sinceritate conversația cu copiii

- explicați motivele argumentului

- răspundeți la fiecare întrebare simplu

- nu ascundeți ce s-a întâmplat

- nu vorbi niciodată de rău despre celălalt părinte

- nu cere să ia partea unuia sau celuilalt

- explicați că după fiecare ceartă se poate găsi calea către pace

- evită să fii prea îngrijorat

- încercați să reveniți la normalitate cât mai curând posibil

Ulterior, ar fi o idee bună ca părinții să se oprească și să înțeleagă de ce au ajuns să se certe în fața copiilor lor și cum să învețe să gestioneze furia în viitor, dacă o astfel de situație s-ar repeta.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său conform experților / FOTO: freepik.com @freepik

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său, conform experților

pixel