”Ce să-i spun unei mame care a pierdut un copil?”: La această întrebare răspunde autoarea unei mărturii emoționante
Data publicării:
Denise Stirk este autoarea unei mărturii cu adevărat sfâșietoare. Ea povestește experiența sa personală declanșată de o întrebare cu adevărat complexă: „Ce poți să-i spui unei mame care a pierdut un copil?”

În rândurile următoare, vom împărtăși câteva idei din cazul Denisei Stirk, care a mișcat lumea. Această mamă curajoasă, empatică și înțelegătoare, care a ieșit dintr-un vârtej de emoții. Nu fără a-și exprima mai întâi neliniștea sentimentală prin cuvintele sale sincere, capabile să comunice cel mai puternic lucru care i se poate spune altei mame.

Cum să faci față doliului unei mame care și-a pierdut un copil?

În acest caz, protagonistul gânditor și introspectiv al acestei povești vorbește despre pierderea neașteptată a unei fiice de 21 de luni a unei prietene de-a ei. Fără îndoială, o durere și o suferință fără remediu, pentru femeile care au experimentat maternitatea.

Protagonista decide să facă o călătorie pentru a-și alina prietena, care și-a pierdut un fiica. În fața întâlnirii cu mama tristă, apar mai multe întrebări. Cum va găsi cuvintele potrivite pentru a-i alina durerea? Cum să evite să spună lucruri nepotrivite?

Căutând cuvintele perfecte, își dă seama că nu poate să se relaționeze cu adevărat cu durerea. Pentru că, ea având doi copii sănătoși acasă, simte că nu poate spune nimic care ar putea să o ajute pe mama îndurerată. Cu toate acestea, înarmată cu citate și clișee biblice, ea se lansează în această întreprindere consolatoare.

Această mamă puternică și îndoliată este cea care îi spune ceva care i se cufundă adânc în inima precum un cuțit. Aceasta este poate cea mai simplă propoziție care ar putea fi rostită vreodată și în timp ce descrie tot ce a avut de trăit lângă îngerașul ei ca fiind cel mai rău coșmar al ei, ea îi spune, nemulțumită și cu lacrimi curgându-i pe obraji: „Tu ești mamă”.  O simplă propoziție care îi taie respirația și demonstrează amploarea pierderii și nivelul durerii ei.

„Ești o mamă”: cel mai puternic lucru pentru o mamă care și-a pierdut un copil

Maternitatea este un fir care unește pe toate femeile. Mame capabile să facă totul, bogate sau sărace, cu copii sănătoși sau bolnavi. Toate unite de un singur sentiment: o dragoste nebună care paralizează inima.

Și acest ultim adevăr poate chiar să doară. Din acest motiv, și cele mai banale întâmplări le fac cu ușurință pe mame să plângă. Din acest motiv plâng după ce își părăsesc copiii în prima zi de școală. Și din acest motiv orice boală, oricât de neglijabilă ar fi, ajunge să fie terifiantă.

Din același motiv, le doare inimile în fața doliului prenatal sau a cazurilor de sterilitate. Acesta este motivul pentru care ideea unui copil care părăsește cuibul devine terifiantă. 

Și tocmai din acest motiv moartea copilului altei mame poate fi sfâșietoare. Deci, firesc, dorim să oferim mângâiere mamelor care se confruntă cu o perioadă dificilă.

Este pur și simplu o chestiune de a le îmbrățișa și de a nu te chinui să găsești cuvintele potrivite. Pentru că, fără îndoială, cel mai puternic lucru pe care îl poți spune unei alte mame este: „Te înțeleg, pentru că și eu sunt mamă”.

În fața unei astfel de situații extrem de sensibile și dureroase, este important să arăți compasiune și empatie.

Găsirea cuvintelor potrivite poate fi dificil, dar sinceritatea și sprijinul tău pot fi de mare ajutor pentru o mamă care a pierdut un copil. Iată câteva lucruri pe care le poți spune:

"Îmi pare atât de rău pentru pierderea ta. Nu pot să îmi imaginez prin ce treci." - Aceasta este o exprimare sinceră a compasiunii tale și arată că ești acolo pentru ea.

"Te susțin și sunt aici pentru tine." - Arată-i că ești pregătit să o sprijini în orice mod ai putea. Uneori, doar știind că are pe cineva în jurul ei poate aduce un sentiment de confort.

"Amintirile copilului tău vor trăi în continuare în inimile noastre." - Această afirmație subliniază importanța copilului ei și modul în care acesta a influențat pe ceilalți.

"Dacă dorești să vorbești sau să împărtășești amintiri, sunt aici să ascult." - Oferindu-ți urechile pentru a asculta povestea sau sentimentele ei, poți să îi oferi un spațiu sigur pentru exprimare.

"Nu există cuvinte care să poată vindeca durerea pe care o simți acum." - Recunoașterea faptului că durerea este profundă și complexă poate arăta că înțelegi gravitatea situației.

"Suntem aici pentru tine în orice moment și pentru orice ai nevoie." - Încurajează-o să caute sprijin în timpul procesului de doliu și să știe că nu este singură.

"Fiecare persoană își procesează doliul în mod diferit. Nu trebuie să te simți presată să fii "puternică". - Această remarcă îi poate înlătura presiunea de a ascunde sau minimiza durerea.

"Ceea ce ai făcut ca mamă și dragostea ta pentru copilul tău sunt lucruri frumoase și de neprețuit." - Oferindu-i recunoaștere pentru rolul său de mamă și iubirea sa poate aduce un sentiment de validare.

"Nu ezita să ceri ajutor sau să cauți consiliere dacă simți că ai nevoie de sprijin în acest proces." - O încurajare să își caute resursele necesare pentru a-și gestiona doliul poate fi utilă.

Este important să reții că fiecare persoană este unică și reacționează diferit la doliu. Ascultă cu atenție și răspunde în funcție de nevoile și dorințele persoanei îndoliate.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: copil  doliu  mama  pierdere unui copil 

Articole similare

Reguli de aur pentru a cultiva o relație bună între frați

Relația dintre frați este una dintre cele mai de preț...



Cele mai noi articole

Cele mai frumoase cântecele de toamnă pentru copii

Toamna este un anotimp plin de magie, perfect pentru a...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

pixel