Ce semnificație are ramura de salcie în Duminica Floriilor
Data publicării:
În România, de Florii, oamenii merg la biserică cu ramuri de salcie, care sunt sfințite și apoi duse acasă. Dar te-ai întrebat vreodată de ce tocmai salcia?

Se spune că atunci când Iisus a intrat în Ierusalim, oamenii L-au întâmpinat cu ramuri de finic și palmier – semn de biruință și prețuire. La noi, în lipsa palmierilor, s-a ales salcia, un copac moale, mlădios, care simbolizează smerenia, renașterea și legătura cu natura.

 

SURSA FOTO: Freepik.com@EyeEm

După ce este sfințită, ramura de salcie nu e doar decor – ea e pusă cu grijă la icoană, la ușă, la fereastră sau chiar în grădină. Se crede că aduce protecție, binecuvântare și sănătate în casă. Unele persoane o păstrează tot anul și o folosesc în momente speciale de rugăciune sau în caz de boală.

Și pentru cei mici, e o ocazie bună de povestit despre tradiții, despre cum natura se împletește cu credința și despre cum lucrurile simple au o semnificație profundă.

Prima mențiune legată de folosirea ramurilor în Duminica Floriilor apare în jurnalul de călătorie al Egeriei, o pelerină din Europa de Vest care a vizitat Țara Sfântă spre sfârșitul secolului al IV-lea. Scrierile ei reprezintă o sursă prețioasă pentru istoria Bisericii, oferind detalii valoroase despre rânduielile liturgice, sărbători și ierarhia bisericească din acea vreme.

„Când se apropie ceasul al unsprezecelea, se citeşte locul din Evanghelie unde copiii cu ramuri şi stâlpări de finic au întâmpinat pe Domnul, zicând: «Binecuvântat Cel ce vine în numele Domnului».

SURSA FOTO: Freepik.com@oybekostanov

Potrivit relatărilor Egeriei, în Duminica Floriilor, credincioșii se adunau pe Muntele Măslinilor, unde rosteau rugăciuni și purtau în mâini ramuri, într-un gest de sărbătoare și credință.

Citește și Floriile 2025: Ce nume sărbătorim și cele mai emoționante mesaje de trimis celor dragi

„Când se apropie ceasul al unsprezecelea, se citeşte locul din Evanghelie unde copiii cu ramuri şi stâlpări de finic au întâmpinat pe Domnul, zicând: «Binecuvântat Cel ce vine în numele Domnului».

Şi îndată se ridică episcopul şi tot poporul şi atunci se merge din vârful muntelui numai pe picioare. Căci tot poporul merge înaintea episcopului, cântându-se imne şi antifoane şi răspunzând într-una: «Binecuvântat Cel ce vine în numele Domnului!».

Şi toţi copiii câţi sunt prin acele locuri, până chiar şi cei care nu pot merge singuri pe picioare şi care - mici fiind - îi poartă părinţii aşezaţi pe grumazul lor, purtând toţi, în mâini, ramuri: unii de palmieri, alţii de măslini, şi aşa este însoţit episcopul în chipul în care a fost întâmpinat atunci Domnul”, potrivit Doxologia.

 

Duminica Floriilor marchează începutul Săptămânii Mari

SURSA FOTO: Freepik.com@frimufilms

Duminica Floriilor marchează începutul Săptămânii Mari, cea mai importantă și intensă perioadă spirituală din anul creștin. Este momentul în care ne pregătim sufletește pentru Învierea Domnului, prin rugăciune, reflecție și apropiere de cei dragi.

 

Citește și Nume rare de flori care devin tot mai populare. Cele mai bune idei pentru părinți interesați de nume mai „altfel”

Floriile sunt o sărbătoare a bucuriei, dar și un prag spre zilele pline de profunzime ale Săptămânii Patimilor. De la ramura de salcie purtată cu credință, până la gândurile bune împărtășite în familie, totul capătă un sens mai adânc.

Este timpul să încetinim ritmul, să ne reamintim de valori simple – iubirea, iertarea, recunoștința – și să ne îndreptăm pașii spre Lumina Paștelui care se marchează pe 20 aprilie.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Educatie

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Adda a răbufnit pe TikTok: „Cine a făcut, mă, manualele de clasa a II-a? Nu mai pot!” Părinții confirmă: „Ceva de speriat! Zici că o fac intenționat să-i îndobitocească”

Profesoara Claudia Chiru atrage atenția: „Asta e greșeala foarte mare pe care o fac părinții înainte să-și înscrie copiii în clasa pregătitoare!” / VIDEO

Prof. Claudia Chiru: „Eu nu înțeleg de unde întrebarea: «face învățătoarea prea mult, face prea puțin?» E un cerc vicios care se alimentează” / VIDEO

Ce e NEVOIE să facă învățătorii cu copiii în clasa pregătitoare? Prof. Claudia Chiru: „E musai asta! Toate au o ordine. Să NU ne mai grăbim!” / VIDEO

pixel