Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Fie că este vorba de stres acumulat, oboseală sau frustrare, ridicarea tonului poate părea un răspuns spontan. Cu toate acestea, efectele asupra copilului sunt mult mai profunde decât ar putea părea la prima vedere.
Când un copil este expus la un ton ridicat, acesta intră într-o stare de „luptă sau fugă”. Este un mecanism de apărare instinctiv care îi ajută să facă față situațiilor percepute ca periculoase. Pentru copil, strigătul unui părinte poate fi un șoc emoțional, așa cum explică Darius Ryan-Kadem, psiholog și expert în tehnici de educare a copiilor, într-un video postat pe contul său de socializare.
”Iată ce se întâmplă atunci când strigi la copilul tău și ce ar trebui să faci după aceea. Primul lucru care se întâmplă este că micuțul intră într-o stare de luptă sau de fugă. Este un șoc pentru sistemul lor și în majoritatea cazurilor, creierul lor se opreșete, brusc! Și iată ce ”înregistrează” ei atunci când se întâmplă acest lucru: își reamintesc și retrăiesc reacția ta și abia apoi realizează ce a declanșat furia ta și în final, ei iau reacția ta ca răspunsul corespunzător la acea situație”, a spus psihologul Darius Kadem.
Greșelile fac parte din viață, iar strigătul, deși nu este ideal, poate fi reparat. Este important ca, după un astfel de episod, să reconstruiți relația și să arătați copilului cum să gestioneze greșelile, iar potrivit specialistului mai sus menționat acest lucru ar trebui să îl faci în felul următor:
”Este destul de clar că ai greșit. Deci cum repari asta? Recunoști greșeala ta: Hei, iubire, m-am enervat și mi-am pierdut răbdarea. Nu a fost comportamentul corect. Voi încerca să nu repet data viitoare. Îmi pare rău că am ridicat vocea.
Ce învață ei din această încercare de a repara? Învață că oamenii ac greșeli și mai învață că recunoașterea faptului că au greșit necesită curaj și că furia pe care o simt nu a fost o tactică manipulativă, ci mai degrabă o reacție emoțională.
Ce contează cu adevărat este să nu îi faci responsabili de cum te simți tu. Ei pot fi legați de cauză, dar nu sunt responsabili pentru emoțiile și reacțiile tale”, a explicat psihologul.
Strigătul nu este un mod sănătos de a gestiona conflictele cu copilul, dar fiecare greșeală poate deveni o oportunitate de învățare.
Prin recunoașterea greșelii și repararea relației, părintele îi oferă copilului lecții valoroase despre responsabilitate, empatie și curaj. Cel mai important este să construim o relație bazată pe înțelegere și comunicare, nu pe frică.
Darius Ryan-Kadem este un creator de conținut și expert în parenting, recunoscut în Marea Britanie pentru abordările sale bazate pe psihologia copilului și metodele de comunicare eficientă cu cei mici.
Acesta creează videoclipuri pe platforme precum TikTok și YouTube, unde oferă sfaturi despre cum părinții pot gestiona situații dificile cu copiii lor, promovând un stil de educație pozitiv și empatic.
El subliniază importanța înțelegerii perspectivei copiilor, evitarea criticilor dure și utilizarea întrebărilor pentru a încuraja învățarea prin reflecție. Într-un exemplu popular, Darius a arătat cum o situație aparent conflictuală cu fiica sa, Freya, a fost rezolvată prin întrebări care au permis copilului să-și înțeleagă greșeala fără a se simți controlat sau rușinatYouTubeScoop UpworthyTikTok.
Pe lângă activitatea sa online, el promovează valori precum empatia, curajul de a recunoaște greșelile și creșterea încrederii în sine a copiilor printr-o comunicare deschisă și respectuoasă. Pentru mai multe informații, îl puteți urmări pe conturile sale de pe platformele sociale, cum ar fi TikTok și Instagram
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Au bebelușii amintiri? Da, dar...
Dacă ești părinte care stă pe...
A deveni părinte este o...
Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...