Cea mai eficientă modalitate de a crește un copil de succes, potrivit unui expert: „Își dezvoltă o mentalitate incredibilă, care îi șoptește: «Pot să fac asta»”
Data publicării:
Cum îți poți ajuta copilul să aibă succes? Descoperă metoda recomandată de specialiști.

Toți părinții își doresc să-și vadă copiii înflorind și reușind în tot ceea ce își propun, fie pe plan personal, fie profesional. Un lucru comun tuturor oamenilor de succes este doza de optimism primită încă din copilărie.

Părinții optimiști reprezintă exemple valoroase pentru copiii lor.

Potrivit psihologului Michele Borba, optimismul este una dintre cele mai sigure căi prin care îți poți sprijini copilul să reușească în viață.

Într-un interviu acordat CNBC, Borba a explicat: „Credințele și atitudinile noastre se reflectă în copiii noștri. Dacă pesimismul este constant și devine personal, permanent sau omniprezent, le fură copiilor noștri speranța.”

CITEȘTE ȘI O lecție vitală pe care orice părinte trebuie să o predea copilului său, conform unui psiholog: „Este importantă pentru adultul care va deveni!”

Atunci când copilul este îndemnat să își imagineze un rezultat pozitiv, va fi mai motivat

SURSA FOTO: freepik.com @noxos

Expertul atrage atenția asupra faptului că pesimismul se poate transforma într-o „profeție autoîmplinită” în cadrul familiei. Cu alte cuvinte, dacă un copil este încurajat în mod repetat să anticipeze cel mai negativ rezultat al unei situații, va ajunge să creadă acest lucru și să se descurajeze înainte de a încerca.

În schimb, atunci când copilul este îndemnat să își imagineze un rezultat pozitiv, va fi mai motivat să se implice și să persevereze: „Este probabil unul dintre cei mai importanți factori ai succesului: copilul care spune «Voi continua să fac pași mici și să perseverez», în loc de «De ce să mai încerc?»”, explică Michele Borba.

Specialistul subliniază că nu este vorba doar despre cuvintele pe care le alegem, ci și despre atitudinea pe care o transmitem copiilor noștri.

VEZI ȘI Întrebările pe care le pune un psiholog pentru a-și ajuta copiii să gândească singuri: „Dacă nu îi învățăm intenționat această abilitate, societatea va decide pentru ei cum să gândească”

Fii un exemplu pentru copilul tău

SURSA FOTO: freepik.com @travnikovstudio

Atunci când ești îngrijorat că al tău copil încearcă ceva nou, el simte acest lucru. Iar asta poate deveni un obstacol real pentru el.

„Nu este vorba doar despre ceea ce spunem. De foarte multe ori, adolescenții afirmă că cel mai important lucru este ceea ce văd la noi”, explică expertul.

Obiceiurile tale sunt importante. Copiii învață, în primul rând, observându-ne comportamentul. Dacă vrei ca micuțul tău să abordeze provocările cu optimism, începe cu tine.

Așa cum probabil ai intuit deja, un prim pas important este să modelezi optimismul, arătându-ți încrederea atunci când îți asumi propriile aventuri și provocări.

Desigur, nu putem privi fiecare situație doar prin lentila optimismului. Psihologul recomandă să deschizi discuții sincere cu copilul tău și să îl înveți să facă diferența între momentele care cer entuziasm și încredere și cele în care este nevoie de prudență și reținere.

„Ajută-ți copilul să înțeleagă că poate face diferența între diverse situații. Odată ce reușește să facă asta, își dezvoltă o mentalitate incredibilă, care îi șoptește: «Pot să fac asta», pentru că învață că este capabil să devină un mic agent al schimbării”, explică specialistul.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

„De unde știu eu dacă educatoarea sau învățătoarea îi face mai mult rău decât bine copilului?” Oana Moraru dezvăluie indicatorul: „Cel mai ușor îți dai seama așa”

11 comportamente „ciudate” care îi îngrijorează pe părinți și care, de fapt, indică faptul că un copil va avea succes în viață!

Obiceiuri care îl pot face pe copil mai puțin inteligent, conform studiilor Harvard și Stanford

Iată cu ce să-ți hrănești copilul pentru a fi înțelept și sociabil, potrivit unui studiu ce a analizat 6.000 de copii cu vârste între 7 și 9 ani

pixel