Cearcănele la copii: ce spun ele despre sănătatea lor. De multe ori pot fi semnul unei boli
Data actualizării:
Data publicării:
Cearcănele la copii sunt un semn clinic comun, caracterizat prin întunecarea pielii de sub pleoapa inferioară. Denumirea sa tehnică este hiperpigmentarea perioculară , deși există și alte denumiri pentru aceeași afecțiune.

Deși cearcănele întunecate nu sunt o problemă de sănătate în sine, ele sugerează adesea că apare o patologie în corpul copilului. 

Ce sunt cearcănele și ce tipuri există?

Cearcănele sunt pete întunecate de piele situate sub pleoapele inferioare. În general, se extind de la o parte la alta a ochilor, deși alteori îi pot înconjura complet.

Acestea apar din mai multe motive și nu duc întotdeauna la boli. În general, aceste pete sunt mai vizibile la persoanele cu piele deschisă. Acest lucru se datorează faptului că la nivelul pleoapelor, țesutul pielii este mult mai subțire decât restul feței. Prin această piele subțire se pot observa vase și alte structuri situate în straturile mai profunde.

Un copil cu cearcăne pare obosit, chiar dacă nu este. Ochii lui par să fie mai iritați, în timp ce pielea din jurul pleoapelor este mai uscată decât de obicei.

Este important de știut că cearcănele întunecate nu implică în sine o problemă de sănătate. Cu toate acestea, este important să știți ce le provoacă, deoarece de multe ori pot fi în schimb semnul unei boli.

Printr-o examinare obiectivă corectă a copilului și o serie de întrebări specifice ne putem apropia de diagnosticul patologiei sau factorului ereditar care provoacă acest semn. În continuare, vom enumera cele mai frecvente cauze ale cearcănelor la copii.

Efect de umbră lacrimă

Înainte de a începe investigarea cauzelor cearcănelor, este important să evaluați pacientul în condiții de iluminare adecvate.

La unii oameni, canalul lacrimal ridică ușor pielea de sub pleoapă. Dacă lumina lovește fața copilului într-un anumit mod, poate provoca o umbră sub ochi care simulează un cerc întunecat. Din acest motiv, este esențial să reglați lumina atunci când vă examinați copilul.

Cauze ereditare

Au fost raportate numeroase cazuri de familii care prezintă această trăsătură facială la mulți dintre membrii lor, indiferent de vârstă sau starea de sănătate. Acest lucru sugerează că există o influență genetică puternică pentru dezvoltarea cearcănelor.

2. Fotografie... (pexels-mrkva-novosad-754095_46761000.jpg)

Fotografie de la Matej Novosad/ Pexels

De cele mai multe ori, cearcănele apar devreme, chiar și din prima copilărie. Pe măsură ce timpul trece și daunele se acumulează din cauza factorilor de mediu (cum ar fi razele UV sau stresul), hiperpigmentarea se intensifică.

Lipsa de somn

Când copilul nu se odihnește adecvat în timpul nopții, apare îmbătrânirea prematură a pielii. În acest fel pielea pleoapelor va tinde să devină mai subțire și mai fragilă decât de obicei.

Pe de altă parte, lipsa somnului favorizează acumularea de lichide în jurul ochilor. Acesta este cunoscut sub numele de edem și se manifestă de obicei cu aspectul unei culori albăstrui.

Circulație slabă

Unele boli circulatorii, cum ar fi telangiectaziile sau chiar procesele inflamatorii ale pielii, generează cearcăne vasculare.

Aceste cearcăne sunt de obicei de culoare purpurie sau roșiatică, deoarece reflectă culoarea arterelor mici care transportă sângele către ochi. Deoarece inflamația determină dilatarea arterelor, culoarea cearcănelor va fi roșu intens.

Congestie nazală

Congestia nazală de la răceli sau alergii respiratorii cauzează și cearcănele vasculare. În plus, copilul poate avea dificultăți în menținerea unei nopți bune de odihnă, adăugând un alt factor pentru a perpetua hiperpigmentarea perioculară.

Traumă sau frecare

Loviturile sau traumatismele întâmplătoare pot provoca inflamații sau vătămare sinceră a țesuturilor din zonă. Acest lucru are ca rezultat creșterea congestiei sanguine și, prin urmare, vânătăi sau edem. 

Cum sunt tratate sau prevenite

Indiferent de cauzele care le generează, cearcănele întunecate reprezintă o problemă pur estetică. Din acest motiv este important să se evalueze cea mai potrivită opțiune terapeutică pentru fiecare caz cu medicul specialist dermatologie pediatrică.

Ca măsuri, la domiciliu, se pot aplica comprese reci pe pleoape pentru a ajuta la reducerea inflamației din zonă. Dacă cearcănele provin dintr-o afecțiune alergică, cum ar fi eczema sau rinita atopică, utilizarea medicamentelor antihistaminice poate fi de ajutor. În orice caz, acest tratament va necesita indicația medicului pediatru.

Despre cearcăne la copii

Cearcănele nu sunt o problemă de sănătate, dar ne pot alerta asupra unor afecțiuni care merită atenția noastră. Este important să vă consultați medicul atunci când acestea apar brusc, pentru a face o bună evaluare clinică și a evalua cea mai potrivită opțiune de tratament.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare


Cele mai noi articole

Topul numelor pentru bebeluși în 2025. Avem LISTA!

Alegerea unui nume pentru bebelușul tău este o etapă...


Top citite
Ești un părinte „elefant”? Experții dezvăluie șapte semne care definesc acest stil de parenting / FOTO: freepik.com @standret

Ești un părinte „elefant”? Experții dezvăluie șapte semne care definesc acest stil de parenting

41% dintre tinerii români ar prefera dictatura. Ce spun specialiștii? Mircea Miclea: „De ce? Că s-au tâmpit toți? Nu!” Daniel David: „Nu știu diferența uriașă între teorie și realitate!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

41% dintre tinerii români ar prefera dictatura. Ce spun specialiștii? Mircea Miclea: „De ce? Că s-au tâmpit toți? Nu!” Daniel David: „Nu știu diferența uriașă între teorie și realitate!”

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, atrage atenția Tot mai mulți tineri se expun riscurilor cu trotinetele electrice / FOTO: Pixabay@icssilviu

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, atrage atenția: Tot mai mulți tineri se expun riscurilor cu trotinetele electrice

Meditațiile au devenit un „sport național”. Psihologul Ana-Maria Zamfir, despre ce simt cu adevărat copiii: „Acești elevi înțeleg despre ei că nu sunt suficient de buni” / FOTO: freepik.com @mediaphotos

Meditațiile au devenit un „sport național”. Psihologul Ana-Maria Zamfir, despre ce simt cu adevărat copiii: „Acești elevi înțeleg despre ei că nu sunt suficient de buni” / VIDEO

pixel