Cei mai puternici copii din punct de vedere mental fac întotdeauna aceste lucruri. Cum îi poți îndruma ca părinte, conform unui psihoterapeut
Data publicării:
Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le adresează părinții este: care sunt abilitățile esențiale pe care ar trebui să le transmit copiilor mei?

„Există mai multe astfel de abilități, însă cea care îi va ajuta cu adevărat să devină cea mai bună versiune a lor și să depășească cele mai mari provocări ale vieții este puterea mentală, susține psihoterapeutul Amy Morin în rubricile cnbc.com.

Puterea mentală implică atenție la trei aspecte: modul în care gândești, simți și acționezi. Gândirea optimistă, starea de bine și acțiunea curajoasă contribuie la dezvoltarea rezilienței mentale.

Desigur, acest proces necesită practică, răbdare și întărire constantă până la punctul în care toate acestea devin naturale.

„Am observat mulți tineri reușind să ajungă la acest nivel de-a lungul timpului. Iată cele șapte lucruri pe care copiii puternici din punct de vedere mental le fac întotdeauna și cum îi poți ajuta pe ai tăi să atingă acest nivel, dacă nu au făcut-o deja”, mai adaugă Amy Morin.

Citește și Greșelile părinților care pot transforma copiii în adulți egoiști. Expert în parenting: „Sunt toxice! Evitați-le!”

#1 Se „împuternicesc”

SURSA FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Dacă copilul tău spune: „prietenul meu a obținut un scor mai mare la test, ceea ce mă face să mă simt prost în legătură cu mine însumi”, în esență îi oferă altcuiva control asupra propriilor emoții.

Copiii care se simt împuterniciți nu depind de alții pentru a se simți bine. Ei aleg, de exemplu, să rămână într-o stare de spirit pozitivă chiar și atunci când altcineva are o zi proastă sau încearcă să-și descarce furia pe ei.

Creează sloganuri: lucrează împreună cu copilul tău pentru a găsi afirmații pe care să le poată repeta singur. Alege expresii care îi ajută să conștientizeze că sunt responsabili pentru modul în care gândesc, simt și acționează - indiferent de comportamentul celor din jur.

Acest exercițiu va ajuta la înăbușirea vocilor negative din mintea lor, care încearcă să-i convingă că nu au potențialul de a reuși. Cele mai eficiente sloganuri sunt scurte și ușor de reținut:

„Tot ce pot face este să dau tot ce am mai bun.”
„Acționează cu încredere.”
„Sunt suficient de bun.”
„Aleg să fiu fericit astăzi.”

#2 Se adaptează la schimbare

Fie că este vorba despre mutarea la o nouă școală sau o nouă locuință, schimbarea este dificilă. Copilul tău ar putea să regrete cum erau lucrurile înainte sau să se îngrijoreze că ceea ce se întâmplă le-ar putea înrăutăți viața.

Însă copiii puternici din punct de vedere mental înțeleg că schimbarea îi poate ajuta să devină persoane și mai reziliente, chiar dacă, inițial, aceasta poate părea inconfortabilă.

Denumirea emoțiilor: schimbarea poate crea un disconfort puternic. Însă, simpla identificare și denumire a emoțiilor poate reduce intensitatea acestora.

Din păcate, mulți dintre noi nu petrecem suficient timp reflectând asupra modului în care ne simțim. De fapt, chiar și ca adulți, tindem să investim mai multă energie în a lupta împotriva emoțiilor noastre.

Așadar, atunci când copilul tău se confruntă cu o schimbare importantă, încurajează-l să descrie în detaliu ce simte. Și, mai important, ajută-l să găsească - și să definească - cuvintele potrivite pentru a-și exprima trăirile (de exemplu, trist, fericit, frustrat, nervos, entuziasmat).

SURSA FOTO: freepik.com @standret

#3 Știu când să spună NU

Toată lumea se confruntă din când în când cu dificultăți în a comunica, a refuza sau a-și exprima sentimentele. Totuși, în funcție de situație, a alege să nu spui „da” te face mai puternic.

Copiii se luptă adesea să refuze, deoarece poate părea ciudat și incomod. Însă, găsind curajul de a face acest lucru mai des, vor descoperi că devine mai ușor în timp. În plus, refuzul reduce stresul generat de obligația de a se angaja în activități pe care nu doresc să le facă.

Încercați testul „renunțați”: atunci când copilul tău se confruntă cu decizia de a spune „da” sau „nu”, întreabă-l la ce va trebui să renunțe dacă alege să spună „da”. De exemplu, a accepta o întâlnire de joacă la casa unui prieten ar putea însemna să renunțe la timpul petrecut cu frații.

Întreabă-l: „Ești dispus să renunți la acel lucru?” Dacă decide că nu vrea, atunci poate spune „nu”. Dacă consideră că nu îi deranjează, atunci poate continua și spune „da”.

Ajută-l să-și găsească curajul de a refuza, venind cu modalități politicoase de a spune „nu”:

„Nu, nu pot.” (Nu trebuie întotdeauna să oferi un motiv.)
„Îți mulțumesc foarte mult pentru invitație, dar am alte planuri.”
„Va trebui să verific și să revin la tine.” (Folosește acest răspuns dacă are nevoie de timp pentru a se gândi.)
„Nu prea am chef să fac asta astăzi, dar apreciez că m-ai întrebat.”

#4 Își asumă greșelile

Copiii sunt adesea tentați să-și ascundă greșelile pentru că nu vor să aibă probleme. Poate că au uitat să-și facă temele sau au spart din greșeală o vază scumpă.

Asumarea greșelilor contribuie la construirea caracterului. Copiii care sunt suficient de curajoși pentru a face acest lucru recunosc ce au greșit și se pregătesc mental să își asume pe deplin responsabilitatea pentru acțiunile lor.

De asemenea, își cer scuze și caută modalități de a evita să repete aceeași greșeală.

Creează un mediu propice pentru succes: dacă copilul tău este dezorganizat, probabil că îi este greu să-și amintească toate sarcinile. Sau, dacă camera lor este plină de tentații, s-ar putea să nu poată rezista să consume prea mult zahăr.

Când copilul tău face o greșeală, reamintește-i că își poate schimba mediul astfel încât să prevină repetarea acelei greșeli.

De exemplu, poate nota sarcinile imediat ce le primește sau poate elimina toate gustările nesănătoase, astfel încât să nu fie la îndemână.

SURSA FOTO: freepik.com @acnaleksy

#5 Ei celebrează succesele altor oameni

Este firesc ca copiii să simtă gelozie atunci când prietenii lor primesc o jucărie nouă, de exemplu, sau când cealaltă echipă câștigă un alt joc.

Însă, acest sentiment negativ față de ceilalți îi afectează doar pe ei, și nu pe cealaltă parte. Încurajează-ți copilul să-i susțină pe cei din jur atunci când fac o treabă bună.

Copiii puternici din punct de vedere mental își sprijină semenii și se concentrează pe cea mai bună versiune a lor, fără a se îngrijora de cum se descurcă ceilalți.

Comportă-te ca persoana care vrei să devii: cere-i copilului tău să facă o listă cu trăsăturile pe care le admiră. Poate că își doresc să fie mai încrezători ca frații sau optimiști ca profesorul lor. Încurajează-i să se comporte ca și cum ar avea deja acele calități.

Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să devină cineva care nu sunt. Înseamnă pur și simplu să pună în față cea mai bună versiune a lor. Când ne simțim bine cu noi înșine, este mai ușor să celebrăm succesele altora.

#6 Eșuează... și încearcă din nou

Eșecul doare - poate fi jenant, dezamăgitor și frustrant. Totuși, cei mai realizați oameni și-au atins obiectivele trecând prin eșecuri pe parcurs.

Copiii care se descurcă bine mai târziu în viață își concentrează atenția asupra a ceea ce a mers prost și asupra modului în care ar putea remedia situația. Ei au mentalități de creștere care îi ajută să transforme eșecurile în experiențe pozitive de învățare.

Amintiți-vă de persoanele de succes care au eșuat: experții au descoperit că copiii obțin rezultate mai bune atunci când află că multe povești de succes au început cu eșecuri.

Data viitoare când copilul tău se simte dezamăgit pentru că el crede că a eșuat în fața unei provocări, educă-l despre oameni care au trecut prin greșeli similare, cum ar fi Thomas Edison. Edison a contribuit la inventarea becului, pe lângă multe alte invenții remarcabile. Însă a avut și peste 1.000 de invenții care nu au funcționat.

Acest lucru îi va oferi copilului tău încredere, ajutându-l să înțeleagă că o notă slabă, de exemplu, nu înseamnă că este prost la știință.

SURSA FOTO: freepik.com @standret

#7 Sunt perseverenți

Când este nevoie de timp pentru a atinge un obiectiv sau când nu ai chef să depui eforturi pentru a reuși, creierul tău ar putea încerca să te convingă să renunți.

Copiii puternici din punct de vedere mental care persistă continuă să muncească din greu chiar și atunci când nu au chef. Adesea, în cele din urmă reușesc și descoperă că sunt mai puternici decât credeau inițial.

Scrieți o scrisoare: cereți-i copilului să scrie o scrisoare plină de cuvinte de bunătate și încurajare pentru sine.

Poate fi o notă lungă sau una scurtă și simplă, cum ar fi:

„Știu că lucrurile sunt grele, dar poți face asta pentru că ai atins obiective provocatoare înainte. Și o poți face din nou.”

De fiecare dată când se simt tentați să renunțe, spuneți-le să revină la scrisoarea respectivă. Aceasta îi va motiva să continue și să persiste.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Când copilul face mofturi, pune-ți această întrebare

Fiecare părinte s-a confruntat, la un moment dat, cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel