„Cel mai de succes copil este cel «ambițios sănătos»”, susține un cercetător Harvard. Iată ce fac întotdeauna părinții lui!
Data publicării:
Pentru a avea un copil de succes, este esențial să-l crești „ambițios sănătos” , susține Jennifer Breheny Wallace, cercetător instruit la Harvard și autoare în domeniul parentingului.

„Ambițioșii sănătoși” sunt indivizi rezistenți și motivați să reușească, dar care nu își leagă valoarea personală de realizările lor.

Aceștia se diferențiază de majoritatea adolescenților din zilele noastre, care sunt adesea supuși unui mediu extrem de competitiv în școală, sport și alte activități extracurriculare.

Acest mediu, potrivit lui Wallace, contribuie la creșterea ratelor de anxietate și depresie în rândul tinerilor.

Citește și Cele opt reguli de aur ale parentingului, potrivit unui expert în creierul copiilor: „Ceea ce nu trăiești acum se va pierde pentru totdeauna!”

Pericolele „culturii toxice a realizării”

SURSA FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Copiii care se confruntă cu presiunea tot mai mare de a reuși devin victimele „culturii toxice a realizării”, avertizează Wallace într-un interviu pentru CNBC Make It.

Ea subliniază că această cultură are efecte negative asupra sănătății mintale a tinerilor.

Wallace explorează aceste teme în cartea sa, „Never Enough: When Achievement Pressure Becomes Toxic – and What We Can Do About It”. Cartea se bazează pe interviuri cu numeroși psihologi și pe un sondaj realizat pe 6.500 de părinți din SUA, în colaborare cu un cercetător de la Harvard Graduate School of Education. (Wallace este și ea absolventă a Universității Harvard.)

Îngrijorările părinților și impactul asupra copiilor

Wallace a descoperit că anxietatea părinților cu privire la succesul copiilor lor, alimentată de competiția în creștere, este un factor cheie în criza de sănătate mintală cu care se confruntă mulți tineri.

Atunci când părinții își manifestă în mod constant îngrijorarea cu privire la performanțele copiilor, fie că este vorba de note sau trofee sportive, aceștia transmit un mesaj potențial dăunător: copiii sunt valoroși doar pentru realizările lor.

Vezi și Cinci rutine care îi fac pe copii mai fericiți, conform neuroștiinței. Cercetători Harvard: „Iubirea pentru micuții noștri se manifestă în multe forme”

Cum să crești un „ambițios sănătos”?

SURSA FOTO: freepik.com @stockieimage

În urma discuțiilor cu mii de părinți și, în unele cazuri, cu copiii lor, Wallace a identificat o trăsătură psihologică esențială pe care o împărtășesc cei mai sănătoși ambițioși: „contabilitatea”.

„Contabilitatea” se referă la sentimentul de a fi apreciat de familie, prieteni și comunitate pentru cine ești cu adevărat și la contribuția pe care o aduci, adaugă Wallace. Aceasta înseamnă să te simți important și valoros atât pentru familia ta, cât și pentru comunitatea din care faci parte.

Wallace a descoperit o corelație între nivelurile sănătoase de stimă de sine ale adolescenților și sentimentul că: „contează pentru părinții lor”.

Acest sentiment de importanță este esențial pe care părinții ar trebui să-l insufle copiilor lor.

Scut protector

„Contabilitatea” acționează ca un scut protector, protejând copiii împotriva stresului, anxietății și depresiei, explică Wallace.

Ea subliniază că „ambițioșii sănătoși” pe care i-a întâlnit nu au fost lipsiți de eșecuri; cu toate acestea, sentimentul de apreciere i-a ajutat să fie mai rezistenți.

SURSA FOTO: freepik.com @standret

Importanța cunoașterii și înțelegerii

Cercetările efectuate de psihologul de la Harvard, Richard Weissbourd, arată că copiii câștigă mai multă încredere atunci când sunt cunoscuți și înțeleși de părinții lor, comparativ cu simpla primire a laudei directe.

Părinții ar trebui să își reevalueze subiectele de conversație cu copiii, punând accent mai mare pe hobby-uri și interese care le aduc bucurie.

Wallace a întâlnit adolescenți care simțeau că contează, dar care nu aveau suficiente dovezi externe pentru a susține acest sentiment.

Un mod de a aborda această situație este încurajarea copiilor să facă voluntariat în comunitate, nu pentru a-și îmbunătăți CV-ul, ci pentru a-și spori încrederea, folosindu-și abilitățile pentru a ajuta pe alții.

„Cunoașterea propriilor puncte forte și utilizarea lor pentru a depăși slăbiciunile” este esențială, spune Wallace. De asemenea, este important să învățăm copiii cum să își folosească abilitățile pentru a avea un impact pozitiv acasă, la școală și în comunitatea mai largă.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

pixel