Cele 3 afirmații pe care să NU le spui copiilor în timpul mesei. Expert parenting: „Deși par inofensive la prima vedere, ar trebui INTERZISE!”
Data publicării:
Deși par inofensive la prima vedere, aceste afirmații frecvent utilizate de părinți în timpul meselor copiilor ar trebui interzise. 

Copiii pot fi adesea pretențioși în privința mâncării, mai ales când vine vorba de consumul de legume. Pentru a-i convinge să termine tot din farfurie, mulți părinți recurg la anumite expresii standard care, la prima vedere, par lipsite de importanță...

Și totuși, într-un articol publicat de GoodToKnow, Julie Bale, hipnoterapeut și coach pentru părinți, subliniază că aceste afirmații, departe de a fi inofensive, pot avea repercusiuni asupra copiilor.

„În activitatea mea de hipnoterapeut, întâlnesc zilnic oameni care au fost atât de condiționați de așteptările, pretențiile și credințele legate de masă, insuflate în copilărie, încât acum au o relație complet nesănătoasă cu mâncarea”, explică specialistul, care apoi enumeră cele trei afirmații care nu ar trebui folosite la masă.

Citește și Obsesia părinților ca micuții să mănânce sănătos îi va face pe adolescenți să mănânce „din ce în ce mai rău”, conform unui pediatru

„Mâncați-vă cina, sunt copii care mor de foame în lume”

SURSA FOTO: freepik.com @zinkevych

Prima dintre ele este: „Mâncați-vă cina, sunt copii care mor de foame în lume”.

Julie Bale afirmă că, pe de o parte, menționarea tragediilor nu va stimula apetitul copilului tău, iar pe de altă parte, problema foametei globale nu va fi rezolvată dacă acesta își termină farfuria.

„Copilul tău nu se va simți norocos că a avut șansa să aibă o farfurie plină cu mâncare; probabil că va fi doar supărat că se întâmplă o asemenea nenorocire altor copii”, asigură specialistul.

„Am petrecut ore întregi gătind asta, așa că o vei mânca”

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

O altă afirmație pe care părinții ar trebui să o evite în timpul meselor este: „Am petrecut ore întregi gătind asta, așa că o vei mânca.”

Julie Bale subliniază faptul că, deși este posibil ca acest comentariu să fie rostit dintr-o dorință de a-i face pe copii să aprecieze efortul depus, el poate, în realitate, să le inducă un sentiment de vinovăție.

Această abordare poate transforma mesele într-o experiență stresantă pentru copii, în loc să fie un moment plăcut de comuniune și bucurie în familie.

„Studiile demonstrează că rușinarea copilului poate avea efecte dăunătoare, cum ar fi creșterea nivelurilor de suferință și furie, care persistă mult timp după momentul în care a fost provocată rușinea”, adaugă ea.

În plus, este important ca părinții să fie conștienți de impactul pe care cuvintele și atitudinile lor îl pot avea asupra percepției copiilor despre mâncare. Mesele ar trebui să fie asociate cu plăcerea și nutriția, nu cu presiunea și vinovăția.

„Dacă nu îți mănânci toate legumele, nu vei putea mânca desert”

SURSA FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Un alt mesaj pe care specialistul îl recomandă să nu mai fie folosit este: „Dacă nu îți mănânci toate legumele, nu vei putea mânca desert.”

Julie Bale explică că utilizarea mâncării ca recompensă nu este o strategie eficientă.

„Cercetările arată că folosirea alimentelor ca recompensă este asociată cu un comportament alimentar nesănătos, inclusiv cu un risc mai mare de alimentație excesivă. Aceasta poate duce, de asemenea, la supraalimentare emoțională și, ulterior, la obezitate în viața adultă”, spune ea.

Este esențial ca părinții să își educe copiii în legătură cu alegerile alimentare sănătoase, fără a recurge la amenințări sau recompense.

Prin crearea unui mediu în care mâncarea este privită ca o sursă de nutrienți esențiali și nu ca un instrument de manipulare, părinții pot ajuta copiii să dezvolte o relație sănătoasă cu hrana. Astfel, mesele devin ocazii de a învăța despre sănătate și echilibru, în loc de bătălii pentru control.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Bebelușii pot avea coșmaruri? Tot ce trebuie să știți!

Cum să înțelegeți ce perturbă somnul bebelușului în...


Top citite
Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel