Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Travaliul constă în contracții regulate care devin din ce în ce mai intense și provoacă dureri care tind să crească.
Fiecare viitoare mamă se teme de acest moment pentru că este deosebit de dureros. De fapt, există câteva metode naturale pentru a calma durerea în timpul nașterii.
Trebuie amintit că experiența durerii în timpul travaliului este extrem de subiectivă și este rezultatul elaborării de stimuli de diferite intensități prin emoțiile, motivațiile, cogniția, circumstanțele sociale și culturale ale fiecărei femei în parte.
Durerea în timpul travaliului poate fi redusă prin mai multe metode naturale, cum ar fi:
- Sprijin emoțional: unele studii au arătat că femeile evaluează pozitiv atunci când au posibilitatea de a avea alături o persoană la alegere care să le sprijine, să le dea sfaturi, să informeze și să o ajute pe mama să se relaxeze
- Ascultarea muzicii sau mirosul unui parfum plăcut poate ajuta la relaxarea femeii care urmează să nască
- Masajul: mângâierea sau ținerea de mână sunt practici utilizate pe scară largă în toate ocaziile când este necesar să aveți grijă de o persoană, să o liniștiți sau să o faceți să simtă că nu este singură.
- Libertatea de mișcare: a avea posibilitatea de a te ridica din pat, de a merge, de a te pune într-o altă poziție decât de a sta întins ajută la tolerarea mai bună a durerii.
- Utilizarea apei: o compresă caldă pe stomac crește circulația sângelui și metabolismul țesuturilor. Reduce spasmele musculare și crește pragul durerii. Compresele reci pe partea inferioară a spatelui sau perineu reduc, de asemenea, spasmele musculare și încetinesc transmiterea durerii.
Travaliul constă într-o serie de contracții uterine ritmice, involuntare sau induse medical, care au ca rezultat aplatizarea (subțierea și scurtarea) și dilatarea colului uterin.
Stimulul care induce travaliul este necunoscut, dar manipularea digitală sau întinderea mecanică a colului uterin în timpul examenului obstetric facilitează activitatea contractilă uterină, probabil prin stimularea eliberării de oxitocină din hipofiza posterioară.
În cazul primei sarcini, travaliul durează în general o medie de 12 până la 18 ore; travaliile ulterioare sunt adesea mai scurte, cu o medie de 6 până la 8 ore.
Durerea în timpul travaliului poate fi atenuată prin mai multe metode: naturale sau farmacologice. Cea mai fiabilă și solicitată soluție este anestezia epidurală, care permite eliminarea durerii travaliului și a nașterii, lăsând tonusul muscular și capacitatea de a împinge nealterate în faza de expulzie.
În cazurile în care o epidurală este contraindicată pentru o femeie, poate fi utilizată anestezia intravenoasă. Aceasta este administrarea de medicamente opioide, în doze care sunt sigure pentru făt, care au un efect analgezic limitat. Cu toate acestea, această tehnică este contraindicată deoarece poate provoca depresie respiratorie, hipotensiune arterială, greață și somnolență. În plus, femeia nu este pe deplin trează în timpul nașterii.
Nașterea în apă este în schimb printre cele mai eficiente metode de analgezie naturală. Chiar și utilizarea tehnicilor de respirație asistată, cu îndrumarea unei moașe, poate favoriza contracțiile și deci dilatația, cu eliberarea de endorfine capabile să calmeze durerea.
Înainte de travaliu există activități care pot ajuta să relaxeze femeia și să facă momentul nașterii mai puțin dureros:
- Dans: mișcările blânde și confortabile pot contribui la un efect benefic asupra întregului corp.
- Aromoterapie: mirosurile plăcute în timpul travaliului oferă bunăstare psiho-fizică cu efecte pozitive și asupra percepției durerii.
- Shatsu, acupunctura, moxa, reflexoterapie: acestea sunt patru practici prețioase și utile chiar înainte de a naște.
- Muzică: ascultarea de melodii relaxante ajută la antrenamentul autogen.
- Mingea de gimnastică: adică o sferă mare moale, folosită și pentru fitness, care permite viitoarei mame să maseze spatele și burta și, găsind poziția potrivită, oferă echilibrul ideal pentru a rezista contracțiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...
Conjunctivita este o afecțiune...
Infecțiile urinare reprezintă...
Vitamina D este esențială...
Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru...
Lumea poate fi un centru de...