Cele mai dese greșeli disciplinare făcute de părinți
Data publicării:
Disciplina este o parte fundamentală a părintelui, dar nu este vorba despre impunerea sau solicitarea supunerii. Descoperiți în articolul ce urmează câteva greșeli care duc la rezultate contraproductive atunci când încercați să vă educați copiii.

Disciplina este o parte cheie a educației parentale, deoarece îi pregătește pe copii să facă față lumii. Regulile, limitele și consecințele îi fac pe copii responsabili, perseverenți și încrezători în sine. 

Cu toate acestea, nu există o singură modalitate de a aplica aceste linii directoare. Din această cauză, mulți părinți fac, fără să știe, niște greșeli disciplinare care aduc rezultate nedorite.

Nu este ușor să echilibrezi iubirea și autoritatea sau flexibilitatea și statornicia. Acesta este un lucru pe care toți părinții îl știu perfect. Și cert este că oricât de pozitive ar fi intențiile noastre, putem cădea cu ușurință în excese sau deficiențe atunci când vine vorba de educarea copiilor. Nu este vorba de a căuta perfecțiunea, dar vrem să vă arătăm câteva atitudini pe care este de preferat să le evitați în creșterea copiilor.

Ce este disciplina?

Cuvântul disciplină se referă la un set de reguli impuse pentru menținerea ordinii și a căror respectare constantă duce la anumite rezultate. Prin urmare, putem deduce că scopul disciplinei în parenting nu este altul decât acela de a ghida și ajuta copiii noștri să învețe și să-și găsească locul în lume.

Nu este vorba de a duce o luptă pentru putere și de a le cere ascultare sau supunere. Este vorba de a marca drumul pe care nu îl cunosc încă, din cauza vârstei fragede, a imaturității și a lipsei de experiență. Părinții ar trebui să fie ghizi, nu dictatori. Prin urmare, scopul tău final ar trebui să fie întotdeauna să ajuți copilul să devină o ființă autonomă și capabilă, în locul unui automat care se supune doar ordinelor.

Din această confuzie terminologică apar principalele dificultăți. Mulți părinți cred că disciplina implică a fi autoritar, rigid sau agresiv. Nimic mai departe de realitate. Este total posibil să educi cu limite, dar cu dragoste și respect. Și, pentru aceasta, este important să evitați erorile disciplinare despre care vă vom povesti mai jos.

Greșeli disciplinare de evitat în parenting

Mai jos sunt câteva atitudini și comportamente educaționale greșite. Acestea sunt adesea confundate cu disciplina, dar duc la rezultate negative și sunt contraproductive. Țineți-le cont pentru a nu continua să le implementați.

Educație negativă

„Nu lăsa jucăriile pe jos”, „nu țipa”, „nu mai face”, „nu te păta”. De câte ori pe zi spui cuvântul „nu”? Câte mesaje negative îi trimiți copilului tău? Aceasta este o practică foarte înrădăcinată a multor părinți, deoarece aceștia o consideră cel mai eficient mod, sau singurul mod, de a corecta comportamentul copilului. Dacă spunem „nu” la orice, micuțul nu va mai reacționa la acest cuvânt.

Din acest motiv este convenabil să încercăm să-și redirecționeze comportamentul cu mesaje pozitive care propun o acțiune în loc să o respingă. De exemplu, în loc să spunem „nu atinge totul cu mâinile murdare”, putem întreba „curată-ți mâinile după ce ai mâncat”.

Dând instrucțiuni vagi sau ambigue

Oferirea de instrucțiuni pozitive este mult mai benefică, dar este esențial ca acestea să fie clare și concise. Copilul trebuie să știe ce se așteaptă de la el pentru a satisface cerința. Pentru aceasta, este mai bine să folosiți propoziții concrete și specifice în fiecare situație.

„Comportă-te bine” sau „fii politicos” sunt afirmații care oferă puține informații. Atunci este mai bine să le înlocuiți cu „așteaptă ca ceilalți să termine de vorbit pentru a interveni”, „vorbește puțin mai încet” sau „amintește-ți să mulțumești”.

În plus, fiecare regulă, limită sau cerere trebuie să fie justificată în fața copilului. „Pentru că eu zic așa” nu este suficient. Explică-i copilului tău de ce un comportament este bun și altul de nedorit, de ce îi ceri sa acționeze într-un anumit mod sau să limiteze anumite comportamente. Înțelegerea va contribui foarte mult în eforturile dumneavoastră de a respecta aceste linii directoare.

Nu cedați nervos

Când suntem mânați de emoții de furie, furie, frustrare sau disperare, nu putem educa. Educația trebuie să fie calmă, respectuoasă și atentă. Altfel, acționăm din impuls și nu din convingere. Este de înțeles că copiii tăi te fac să-ți pierzi cumpătul din când în când, dar trebuie să înveți să te calmezi și să te auto-reglezi înainte de a vorbi cu ei.

Dacă răspundeți imediat, puteți face greșeala de a țipa la ei, de a-i insulta, de a-i amenința sau de a folosi cuvinte care le pot provoca un mare rău emoțional. De asemenea, nu vei fi într-o poziție bună să înveți nimic. Calmează-te și apoi aplică consecințele pe care le consideri cu adevărat utile și necesare.

Pedeapsa

Pedepsele sunt o practică educațională care poate fi eficientă pe termen scurt, dar ele sunt foarte dăunătoare pe termen lung. Adică, dacă un copil vărsă un pahar cu lapte, logic este să-l cureți și să îi spui să fie mai atent căci accidente se pot întâmpla oricui.

Dacă strică o jucărie a unui prieten, cere-i să-și ceară scuze, încearcă să o repari sau oferă-i alta în schimb. În niciun caz nu trebuie pedepsit. 

Etichetați și comparați

În cele din urmă, este important să evitați să vă etichetați copilul sau să faceți comparații pentru a încerca să le corectați. Sublinierea unui comportament inadecvat este cu siguranță necesară, dar aceasta este foarte diferită de atacarea directă a copilului ca persoană. De aceea alegi mereu să spui „ceea ce ai făcut nu este bine” în loc să spui „ești rău”.

Pe de altă parte, nu încercați să-l comparați cu frații, verii sau colegii săi de clasă. Nu numai că acest lucru nu îl va motiva să se îmbunătățească, dar îl va face să se simtă respins și umilit. Fiecare copil este diferit și trebuie să se concentreze asupra propriului proces. Nu este vorba despre a fi mai bun decât alții, este despre a te îmbunătăți în fiecare zi.

Aplicați o educație pozitivă pentru a evita greșelile disciplinare

Cu cele de mai sus, nu vă invităm să fiți permisivi sau indulgenți, ci să creșteți cu dragoste, respect și cu un scop. Adică, aplică disciplina pozitivă. Pentru a face acest lucru, stabiliți reguli clare și concrete, explicați-le și aplicați consecințe coerente.

Amintiți-vă că nu este vorba de a vă impune sau de a obține o supunere oarbă, ci de a transmite valori și învățături practice care să vă însoțească copiii de-a lungul vieții.

Evitarea acestor greșeli disciplinare poate fi dificilă la început dacă au devenit deja un obicei. Cu toate acestea, odată ce veți începe să educați pozitiv, veți vedea că rezultatele bune nu vor întârzia să apară. 

Copiii tăi vor crește fericiți, sănătoși din punct de vedere emoțional și capabili să acționeze independent. Aceasta este cea mai bună moștenire pe care le puteți transmite.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: comportament  copii  disciplina  parenting 

Articole similare

Reguli de aur pentru a cultiva o relație bună între frați

Relația dintre frați este una dintre cele mai de preț...



Cele mai noi articole

Reguli de aur pentru a cultiva o relație bună între frați

Relația dintre frați este una dintre cele mai de preț...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

pixel