Cele mai frecvente 9 greșeli în stimularea dezvoltării copilului
Data publicării:
Stimularea copilului constă în mai multe etape. Unele sunt mai puțin considerate decât altele, dar toate sunt foarte importante. De exemplu, uneori stimularea prenatală este neglijată, alteori cea din alte etape ale copilăriei este exagerată. Iată cum să eviți cele mai frecvente greșeli în stimularea copilului.

Copiii sunt capabili să învețe multe lucruri și să atingă obiectivele importante pentru ei. Din acest motiv, ajutorul părinților este esențial. Prezența lor în timpul învățării trebuie să fie caracterizată prin înțelegere și multă răbdare.

Pentru ca copilul să se dezvolte adecvat și  să poată conta pe instrumentele utile pentru a se descurca în mediul său, este important să fie stimulat. Cu toate acestea, există unele comportamente care ar trebui evitate, precum suprastimularea sau stimularea incorectă.

Fiecare părinte este liber să-și crească copiii în felul său. Cu toate acestea, uneori facem greșeli care pot fi evitate.

Specialiștii sunt de părere că cele mai frecvente greșeli în ritmul unui bebeluș sunt făcute atunci când începe să meargă. Așadar, iată câteva recomandări pentru a preveni copiii să învețe obiceiurile noastre proaste.

1. Îl forțezi

Este de preferat să îndemnați copilul să meargă singur, fără a-l lua de mână. Îi servește pentru viitoarea lui independență. Copilul nu ar trebui să fie forțat să facă ceva ce nu vrea să facă.  Este esențial să se miște după bunul plac.

2. Ți-e fie frică de tot și de toate

Cel mai bine este să lăsați copilul să se obișnuiască cu această nouă abilitate. Ar trebui să-l însoțim fără să punem presiune asupra lui. Nu ar trebui să se simtă copleșit de prea multe așteptări sau temeri.

3. Folosiți premergătorul

Utilizarea premergătorului încă de la primii pași poate întârzia momentul în care copilul se va simți suficient de încrezător pentru a merge fără nicio asistență. În plus, mersul poate avea și consecințe pe termen lung, cum ar fi modificări structurale ale picioarelor. De asemenea, reprezintă una dintre principalele cauze ale accidentelor domestice.

4. Atenție la încălțămintea copilului

Picioarele bebelușului nu au nevoie de pantofi rigizi. Într-adevăr, trebuie lăsate cât mai libere. Potrivit experților, talpa piciorului este în plină dezvoltare atunci când micuțul începe să meargă. Din acest motiv, a-l face să poarte pantofi mai degrabă  îi face rău decât bine.

Când alegeți să îi puneți pantofi, aceștia trebuie să fie moi și să aibă o talpă flexibilă. Amintiți-vă că funcția lor este de a împiedica copilul să alunece și să se rănească. Pantofii cu talpa rigidă impiedică formarea arcului micuțului, facându-l instabil la mers.

CITEȘTE ȘI: Lăsați-l desculț: Numeroasele beneficii pentru copii ale mersului fără pantofi

5. Suprastimularea cu multe jucării

În general, părinții folosesc jocuri pentru a stimula copilul. Idealul este însă ca copilul să nu-și piardă concentrarea. Pentru a face acest lucru  trebuie să alegeți un joc care să-i stârnească interesul, care să-i servească să joace. Poate fi o jucărie sau orice alt articol nepericulos care vă atrage atenția. Nu este recomandabil să oferiți diferiți stimuli cu diferite obiecte simultan.

6. Locația jucăriilor

Când vine vorba de decorarea camerei unui bebeluș, unii părinți pun diverse jucării în locul nepotrivit. Pus pe lateralele pătuțului sau al țarcului sau la o înălțime necorespunzătoare, obiectul își pierde utilitatea. Ideal ar fi să așezi, de exemplu, o cutia muzicală în centrul leagănului, la o distanță care să permită copilului să se concentreze pentru a ajunge la ea. Acest lucru îl va determina să se miște și îl va împiedica să adopte o postură proastă a gâtului.

7. Îl pui să stea fără niciun sprijin

Dacă copilul dumneavoastră nu poate să se ridice în picioare fără ajutor, este indicat să aibă sprijin atunci când se ridică. Se întâmplă adesea ca părinții să așeze copilul pe perne înainte de 5 luni. Cu toate acestea, este periculos, deoarece corpul lui nu este încă capabil să rămână în această poziție. Aceasta operație face ca copilul să piardă activarea musculară în poziții care nu sunt potrivite vârstei sale.

8. Te miști atunci când copilul vrea să ajungă la tine

Părinții încearcă să atragă copilul la ei atunci când face primii pași. Nu este greșit, dar când copilul este pe cale să ajungă la ei, nu trebuie să se miște pentru a-l evita.

Adică atunci când copilul merge și reușește să se apropie de noi, trebuie să-l lăsăm să ajungă la noi pentru a nu-l face să se simtă frustrat. Daca tot o evitam, copilul nu va mai vrea să o facă pentru că nu-și poate atinge scopul.

9. Îl lași să meargă cu brațele ridicate

Cel mai bun mod de a merge cu bebelușul este să-l iei sub axile sau în jurul taliei. Experții fac această recomandare pentru că trebuie să învățăm copilul să meargă corect. Nimeni nu merge cu brațele ridicate. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Bebelusi
Tagurile articolului: copil  dezvoltare  mers  stimulare copil 

Articole similare


Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel