Cele mai importante lecții pe care să le predai copiilor acum! Îi va ajuta să ia decizii bune mai târziu
Data publicării:
Cum crezi că se vor descurca copiii tăi atunci când nu vei mai fi mereu lângă ei?

Imaginează-ți că al tău copil aplică pentru liceu. Deși acum sunt încă mici, poți să vizualizezi acel moment.

Ce îți dorești pentru ei atunci? Cum vei ști că vor lua decizia corectă?

Sau poate îți imaginezi că al tău copil a absolvit facultatea, dar încă nu și-a găsit un loc de muncă. Te-ar îngrijora acest lucru?

Îi poți pregăti pentru acel moment, ajutându-i să ia decizii înțelepte la fiecare pas?

Răspunsul este DA! Le poți oferi copiilor tăi abilitățile de care au nevoie pentru a lua decizii corecte atât în viața personală, cât și în carieră, chiar dacă ai realizat că viața lor nu va semăna cu a ta.

Citește și A ajuta copiii înseamnă a le „răpi stima de sine”. Un studiu Harvard, realizat pe parcursul a peste 70 de ani, dovedește: Dacă îi protejați prea mult, le afectați dezvoltarea

Cum îi poți pregăti pentru viitor astfel încât să ia decizii bune?

Primul și cel mai important pas pentru a-ți ajuta copiii să ia decizii bune pe termen lung este să înțelegi acest aspect: cum îi poți pregăti pentru viitor astfel încât să ia decizii bune?

Părinții cu viziune de viitor înțeleg că educația în privința luării deciziilor corecte este esențială, chiar și pentru situații pe care nici tu, nici copilul tău nu le puteți anticipa acum.

Și aceasta are mai puțin de-a face cu notele mari și mai mult cu dezvoltarea gândirii critice și a inteligenței emoționale.

SURSA FOTO: freepik.com @stopaminsk

9 lecții esențiale pentru copiii tăi, care îi vor ajuta să ia decizii bune în viitor

Cum să-și găsească concentrarea

Distragerile sunt peste tot în ziua de azi. Rețelele sociale pot fi foarte persuasive și adesea nocive.

Încurajează-ți copiii să se concentreze pe ceea ce își doresc să facă în viață, nu pe ceea ce le spun alții.

Pe măsură ce fac pași spre obiectivele lor, vor învăța să își cunoască propriile dorințe și să înțeleagă mai bine cine sunt și ce vor să aducă în lume.

Cum să înțeleagă perspectivele altora


Mulți copii văd lumea printr-o prismă îngustă – propria lor perspectivă. Învață-i să vadă lucrurile din punctul de vedere al altor persoane, să găsească mai multe soluții la o problemă și să se pună în pielea celorlalți.

Acest lucru se poate face prin călătorii, lecturi și povești multiculturale, dar și prin discuții cu oameni care gândesc sau arată diferit.

Comunicare creativă

Abilitatea de a comunica eficient și creativ este esențială în carieră. Ajută-ți copilul să își exprime opinia fără stres, ascultându-l fără a-l judeca.

Învață-l să facă același lucru și cu colegii săi. Încurajează-l să răspundă la apeluri sau e-mailuri pentru a depăși barierele comunicării digitale. Îndrumă-l să rezolve conflictele cu cuvinte amabile și deschise, nu prin argumente aprinse.

Abilități de gândire critică

Lasă-i să ia propriile decizii și să facă propriile greșeli. Astfel, vor învăța că prima soluție nu este mereu cea mai bună.

Intervine doar atunci când există un pericol fizic sau emoțional, nu când greșesc o alegere.

Înțelepciunea în asumarea riscurilor

Amintește-ți cum era când erai tânăr adult. Poate te-ai răzvrătit când părinții ți-au spus că riscurile nu merită. Mulți tineri fac la fel, iar această determinare le va fi de folos în viață.

Nu mă refer la decizii care pun viața în pericol, ci la alegeri precum prietenii, excursiile solo sau cursurile care îi inspiră.

Respectul pentru provocări

Asumarea riscurilor poate duce la provocări. Dar nu aceasta este o lecție importantă în viață?

Atâta timp cât copiii tăi practică empatia și compasiunea pentru ei și pentru alții, vor reuși să depășească orice obstacol.

Vor învăța.

Independența

Nu face lucrurile în locul lor. Lasă-i să le facă singuri și vei vedea cum devin un atu valoros pentru comunitate, un prieten de încredere și o persoană fericită și împlinită.

Nu asta ne dorim cu toții pentru copiii noștri?

Fiabilitatea

Lipsa de fiabilitate este un motiv major pentru care multe persoane își pierd locurile de muncă.

Chiar dacă au talente extraordinare, dacă nu sunt prezenți și nu duc la bun sfârșit ceea ce au început, vor avea dificultăți, indiferent de abilitățile lor.

Reziliența

Toate aceste calități formează o persoană rezilientă, echilibrată, capabilă să ia decizii bune, să se ridice după eșecuri și să-și atingă adevăratul potențial.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel