Nu-i mai spune „împarte jucăriile și cu ceilalți copii!” Afirmațiile dovedite care îl ajută să fie generos, fără presiune, conform unui psiholog
În timp ce unele cupluri își stabilesc din timp cine va prelua conducerea în parenting pe termen lung, majoritatea familiilor cu doi părinți activi profesional jonglează constant cu o varietate de parteneriate.
A fi părinte nu este ușor! Este nevoie de comunicare continuă, de coordonare atentă a responsabilităților și de speranța că nici o activitate – fie că e vorba de excursii sau de pregătirea gustărilor – nu va scăpa din vedere.
Iată care sunt acele calități rare care transformă un părinte într-o prezență de neuitat în viața copiilor săi, conform experților YourTango.com.
SURSA FOTO: freepik.com @Guzov Ruslan
Un părinte de neuitat își cunoaște și își valorifică punctele forte, contribuind la bunul mers al familiei într-un mod complementar.
Nu este vorba despre respectarea unor roluri tradiționale, ci despre colaborarea eficientă între parteneri.
Fiecare părinte își aduce aportul acolo unde se simte cel mai confortabil și unde își poate exprima abilitățile naturale, fie că este vorba despre organizarea activităților zilnice sau despre oferirea de sprijin emoțional.
Părinții care sunt capabili să își aloce timp pentru activitățile care le aduc bucurie și împlinire personală sunt mai echilibrați și mai fericiți.
Acest timp dedicat propriei bunăstări nu doar că le îmbunătățește sănătatea mentală, dar le permite să fie mai prezenți și mai eficienți în rolul lor de părinți.
Astfel, acest tip de autoîngrijire le permite să facă față mai bine provocărilor zilnice.
Un părinte de neuitat înțelege importanța echilibrului între viața de familie și nevoile personale.
Prin acordarea de pauze reciproce și prin respectarea independenței fiecăruia, părinții își păstrează energia și motivația.
Aceste pauze le permit să se reîncarce, iar când revin în rolurile lor de părinți, sunt mult mai capabili să interacționeze pozitiv cu copiii, să le ofere sprijin emoțional și să participe activ în creșterea lor.
Dacă partenerul tău gătește cina, pregătește prânzul sau umple mașina de spălat vase, nu face din asta o problemă. Va fi mai rău să critici și să creezi o ceartă pentru că „a făcut-o greșit”? Probabil că nu.
Prea multe femei se plâng de modul în care soțul lor se îmbracă, se ocupă de copii sau îi hrănește. Lasă-l în pace și fii recunoscătoare că ai un partener care contribuie – chiar dacă pune farfuriile pe suportul greșit sau alege o ținută care te face să te strâmbi ca o divă a modei.
Micromanagementul parental poate afecta negativ dezvoltarea și bunăstarea copiilor, împiedicându-le să-și dezvolte independența, încrederea în sine și abilitățile de rezolvare a problemelor.
Un studiu din 2022 a recomandat să încurajăm copiii să facă greșeli și să învețe din ele, în loc să încercăm să prevenim mereu greșelile.
Părinții care creează amintiri pozitive pentru copii, prin momente speciale și experiențe emoționante, contribuie la dezvoltarea unei relații de neuitat.
Aceste amintiri, care includ atât momente de distracție cât și de învățătura, sprijină copiii în fața provocărilor și îi ajută să se adapteze la tranzițiile importante ale vieții.
Amintirile fericite din copilărie au un impact semnificativ asupra sănătății emoționale și psihologice a copiilor pe termen lung.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Cum poți preveni o criză de...