Cele opt reguli de aur ale parentingului, potrivit unui expert în creierul copiilor: „Ceea ce nu trăiești acum se va pierde pentru totdeauna!”
Data publicării:
Dacă vorbim despre reguli de aur pentru orice aspect al vieții, fiecare persoană va avea propriile sale reguli, însă este întotdeauna interesant să aflăm părerea vocilor cu autoritate în domeniu. 

De exemplu, în ceea ce privește parentingul, Álvaro Bilbao, un expert în creierul copiilor renumit, ne invită să reflectăm asupra regulilor de aur pe care le consideră esențiale în paternitate și maternitate.

Într-o recentă postare recentă pe rețelele de socializare, Álvaro Bilbao a împărtășit care sunt, în opinia sa, aceste reguli. 

Citește și Cinci rutine care îi fac pe copii mai fericiți, conform neuroștiinței. Cercetători Harvard: „Iubirea pentru micuții noștri se manifestă în multe forme”

„Carpe diem”

Deși această listă este subiectivă, este mereu valoros să cunoaștem opinia unui expert ca el, care în astfel de situații pune accent pe cunoștințele empirice mai degrabă decât pe experiențele personale.

Acest lucru este evident în conținutul în care Álvaro Bilbao explică prin prisma psihologiei ce doresc copiii atunci când cer anumite lucruri, de exemplu, vorbind ca un bebeluș.

Pentru Bilbao, una dintre regulile de aur ale parentingului ar putea fi „carpe diem”: profită de fiecare moment, pentru că „trenul de a fi părinte nu se oprește, iar ceea ce nu trăiești acum se va pierde pentru totdeauna.”

Totuși, regulile de aur ale parentingului nu se limitează doar la aceasta.

SURSA FOTO: freepik.com @user15694850

Cele opt reguli de aur pentru a fi un părinte bun

Iubește-ți copilul pentru ceea ce este

Álvaro Bilbao spune că „în ceea ce privește rolul de părinte, nu există posibilitatea de a reveni asupra deciziilor”, așa că recomandă „să depuneți tot efortul pentru a vă iubi copilul așa cum este și nu pentru cine v-ați dori să fie.”

Ia decizii pentru copii

A doua regulă de aur evidențiată de Álvaro Bilbao ne invită să reflectăm asupra faptului că noi, adulții, suntem cei care alegem să aducem pe lume sau să adoptăm copii.

„De aceea, o parte din responsabilitatea noastră este să luăm decizii utile pentru ei”, spune expertul în psihologie. 

Nu există greșeli, ci lecții

Pentru Álvaro Bilbao, „tații și mamele sunt aici pentru a învăța și pentru a crește împreună cu copiii lor”, așa că nu există greșeli în rolul de părinte, ci doar oportunități de a învăța.

„Totul va decurge mai bine dacă înțelegi că fiecare greșeală aduce cu ea o lecție”, afirmă el.

Lecțiile se vor repeta până când le vei învăța

A patra regulă de aur, conform lui Álvaro Bilbao, este legată de cea anterioară, subliniind că lecțiile oferite de această etapă a vieții se vor repeta dacă nu le asimilăm și nu le înțelegem.

„Aceeași lecție se va repeta până când o vei învăța. Odată învățată, vei trece la următoarea”, explică expertul.

Nu există etape mai bune sau mai rele

Se discută adesea despre „etape bune” sau „etape rele” în parenting, cu „cei doi ani îngrozitori” și adolescența fiind considerate cele mai dificile.

Cu toate acestea, Álvaro Bilbao susține că „fiecare etapă este unică, irepetabilă și solicitantă în felul său; nu există etape ușoare sau simple.”

Pentru a susține acest argument, Bilbao oferă un exemplu: „Părinții copiilor de 7 ani vizitează pediatrul mai rar decât părinții copiilor sub 1 an, dar se confruntă cu mai multe teme și petreceri de aniversare.” Prin urmare, el recomandă: „Bucurați-vă de momentul pe care îl trăiți.”

Nu te compara cu alți părinți

O regulă de aur la care poate nu te-ai gândit este că nu este benefic să te compari cu alți părinți.

Neuropsihologul explică: „Fiecare părinte este exact cel de care copiii lor au nevoie. Nu încerca să fii ca mama sau tata pe care îi vezi la școală. Poți să te îmbunătățești și să înveți, dar nu încerca să fii altcineva. Dacă te pierzi în încercarea de a fi altcineva, copiii tăi nu te vor putea găsi niciodată.”

Ai o mare responsabilitate în relația cu copiii tăi

Álvaro Bilbao subliniază că o regulă de aur este că „relația pe care o construiești cu copiii tăi depinde în mare măsură de tine.”

Expertul atrage atenția asupra faptului că „poți să le oferi copiilor tăi mai mult sau mai puțin timp, mai multă sau mai puțină atenție, să-i privești cu mai multă sau mai puțină dragoste când îți vorbesc și să reacționezi cu mai mult calm sau mai multă furie atunci când te enervează.” Aceste mici detalii, adaugă Álvaro Bilbao, „sunt cele care stau în puterea noastră și construiesc o relație.”

Lecțiile nu se termină niciodată

Ultima regulă de aur, conform lui Álvaro Bilbao, este că aceasta este o misiune pentru toată viața, astfel că lecțiile legate de ea nu se încheie niciodată.

„Odată ce devii tată sau mamă, vei rămâne așa pentru totdeauna. Va exista întotdeauna un telefon, un sfat, un gând sau o amintire – un fir invizibil de afecțiune și emoție care te leagă de copiii tăi și de dragostea lor”, conchide el.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»” / FOTO: freepik.com @keleny

„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»”

Nume rare pentru copii. Doar 25 de părinți și-au numit bebelușii așa! / FOTO: Freepik.com@ v.ivash

Nume rare pentru copii. Doar 25 de părinți și-au numit bebelușii așa!

Schimbarea nr. 1 pe care ar trebui să o facem ca părinți, conform unui expert în parenting / FOTO: freepik.com @gpointstudio

Schimbarea nr. 1 pe care ar trebui să o facem ca părinți, conform unui expert în parenting

Lecțiile pe care le învață un copil atunci când greșește. Expert parenting: „Lasă-i să facă pași greșiți și învață-l cum să devină mai puternic în fața provocărilor” / FOTO: freepik.com @travnikovstudio

Lecțiile pe care le învață un copil atunci când greșește. Expert parenting: „Lasă-i să facă pași greșiți și învață-l cum să devină mai puternic în fața provocărilor”

pixel