Cele patru afirmații pe care trebuie să le spui copiilor tăi pentru a-i educa cu succes, potrivit unui expert în parenting
Data publicării:
În parentingul pozitiv există o regulă de aur: să nu-ți pierzi cumpătul, să te concentrezi pe partea pozitivă și să fii dispus să ceri scuze atunci când greșești. Educația pentru viitorii adulți se bazează pe această abordare, care pune accent pe reguli, limite și consecințe, dar într-un cadru afectuos, cu respect reciproc și validare a sentimentelor.

În lupta cu stresul vieții de zi cu zi, părinții ajung adesea acasă obosiți și pot să-și piardă răbdarea în fața copiilor, dar așa cum ne spune expertul parental Erika Katz, „ceea ce spui și cum spui contează”. Trebuie să fim conștienți să nu îndreptăm frustrarea asupra copiilor noștri sau să folosim tonuri aspre care nu sunt justificate. Când se întâmplă asta, apare adesea un sentiment de vinovăție.

Soluția? Vorbește cu copiii cu empatie și bunătate. Această formă de comunicare poate ajuta la reducerea anxietății lor, la consolidarea încrederii în sine și la îmbunătățirea stimei de sine pe măsură ce cresc. Parentingul pozitiv nu doar îmbunătățește sănătatea mintală a copiilor, ci și performanța lor școlară și bunăstarea generală. Pe de altă parte, atunci când părinții ridică tonul sau îi fac de rușine pe copii, le pot submina încrederea și motivația. Copiii au nevoie de încredere și motivație pentru a depăși obstacolele vieții și pentru a-și dezvolta rezistența necesară pentru a face față eșecurilor.

Erika Katz oferă afirmațiile pe care ar trebui să le folosești cu copiii tăi pentru a-i educa cu succes:

2. -imagine fara descriere- (cele-patru-afirmatii-pe-care-trebuie-sa-le-spui-copiilor-tai-pentru-a-i-educa-cu-succes--potrivit-unui-expert-in-parenting-2_65768100.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com @namii9

1. Când nu au terminat o sarcină

Să analizăm ce se întâmplă atunci când copilul nu finalizează o sarcină. Ai putea fi tentat să-i țipi, „fă curat în camera ta o dată sau nu vei mai merge în parc!” Dar există o abordare mai constructivă.

În loc să treci la măsuri extreme, încurajează-l pe micuț pentru efortul depus până atunci: „apreciez faptul că ai ridicat jucăriile de pe covor! Acum, hai să adunăm și materialele de desen”.

Secretele constau în a recunoaște ceea ce copilul a realizat și a-l motiva să treacă la următoarea sarcină.

Citește și 10 afirmații pe care NU ar trebui să le spui niciodată copiilor în timpul unui divorț. Experți: „Ar trebui să le eviți cu orice preț!”

2. În fața comportamentului agresiv

Desigur, în fața comportamentului agresiv al copilului au fost și momente de frustrare. Când situația devine tensionată și cel mic reacționează cu violență, trecând la lovire, împins sau mușcat, este important să-ți păstrezi calmul.

În astfel de momente, îndeamnă-l cu răbdare: „înțeleg că ești supărat, dar nu este potrivit să folosești violența”.

3. Temele școlare

Înainte de a le oferi ajutor cu temele școlare, nu este vorba despre a-i lăsa complet singuri, dar nici despre a face totul în locul lor. Erika Katz, expertul parental, sugerează o abordare echilibrată.

Când copiii întâmpină dificultăți cu temele, încurajează-i cu încredere: „ai reușit să rezolvi această sarcină foarte bine. Știu că ești capabil să abordezi și următoarea”.

Vezi și 15 afirmații pe care să le spui copilului tău în loc de „nu mai plânge”

4. Cum să gestionezi emoțiile

Este important să recunoaștem că toate emoțiile sunt valide, iar în familia noastră, acest lucru este un pilon de bază. Atunci când copiii noștri își exprimă oricare dintre sentimentele lor, noi, adulții, suntem chemați să fim sensibili și să ascultăm.

În situațiile când vine momentul să corectăm comportamentul copilului, concentrarea pe aspectele pozitive în locul celor negative este cheia. Așa cum ne îndeamnă expertul, „începeți prin a recunoaște ceva bun pe care l-au făcut înainte de a discuta despre îmbunătățiri. Iar folosirea termenului 'noi' este esențială”.

Nu uitați să cereți scuze! Cu toții facem greșeli, inclusiv părinții. Este important să nu vedem cererea de iertare ca pe o slăbiciune sau lipsă de respect. Dimpotrivă, aceasta arată că suntem oameni și că putem să ne recunoaștem greșelile. În calitate de părinți, ne revine responsabilitatea de a gestiona emoțiile alături de copiii noștri. Atunci când nu reușim, trebuie să fim pregătiți să recunoaștem asta și să ne cerem scuze. Acesta nu este un proces întotdeauna ușor, dar face parte integrantă din arta parentingului.

Citește și Cele mai toxice afirmații pe care părinții le folosesc cu proprii copii, conform AI-ului ChatGPT



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: cresterea copilului  expert parenting  parenting  parenting pozitiv  sfaturi cresterea copilului  sfaturi parenting  tehnici parenting 

Articole similare


Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel