Cele patru lucruri esențiale pe care tații de fete trebuie să le știe
Data publicării:
Relația tată-fiică este foarte importantă pentru creșterea unei fetițe. Aproape că am putea spune că părerea tatălui are un efect mai incisiv asupra gândirii copilului decât opinia mamei.

Știți care este fraza pe care tații au auzit-o de mai multe ori repetată de fiicele lor? „Uită-te la mine, tată, uită-te la mine.” Fetele nu au altă dorință decât să câștige atenția tatălui lor. În ochii fetelor, începând de la grădiniță, judecata tatălui lor apare mai rară și mai selectivă decât cea a mamei. Aproape că am putea spune că judecata tatălui are un efect mai incisiv asupra gândirii copilului decât opinia mamei.

Atunci când fiica ta va crește, ea va căuta un model de bărbat și se va îndrăgosti de acel bărbat care seamănă cel mai mult cu tine. Tata va influența alegerea viitoare a partenerului fiicei sale. Prin urmare, este probabil ca, dacă îți faci bine rolul de tată într-o zi, el va dori să se căsătorească cu cineva ca tine.

Iată cele patru lucruri esențiale pe care tații de fiice trebuie să le cunoască pentru a crește fetițe fericite și sigure în sine:

1. Vorbește cu ea, compară și sfătuiește-te, fii complice.

Tăcerea este inamicul stimei de sine. Fiicei tale îi place să comunice, de la o vârstă foarte fragedă: fă întotdeauna efort să discuți cu ea, să te implici în activitățile ei, să îi dai note, să o faci să se simtă „prințesa lui tata”. Fetițele confundă adesea tăcerea tatălui lor cu dispreț și acest lucru le dăunează stimei de sine. Dacă este nevoie, ascultă muzică cu ea, acceptă să te machieze sau să te transforme într-o zână. Fii complicele ei în joc, în discuții, în divertisment. 

2. Încurajează-o întotdeauna și evidențiază-i progresul

Nu vă zgâriți cu complimente și încurajare. Treaba tatălui este de a crește stima de sine și încrederea fetițelor lor. Evidențiază-le mereu progresul, atât academic, cât și sportiv sau de aspect fizic: ”Ce bine ai jucat”, ”Ce frumoasă și mare te-ai făcut”, sunt vorbe pe care orice fetiță vrea să le audă de la prima iubire a lor, adică de la tatăl lor.

3. Încurajați-o să întreprindă activități sportive și să facă față provocărilor fără teamă

Ești „fereastra ei spre lume”: dacă vrei să crești o fiică puternică și sigură în sine, încurajează-o în sport și activități, chiar și în cele pe care le consideri „masculine”. Este datoria ta să-i sporești îndrăzneala, spiritul liber, dorința de a fi alături de ceilalți și, de asemenea, să te compari și să te testezi.

4. Nu dispăreți când fiica devine adolescentă

Unii tați se dau deoparte când fiica lor crește, devine adolescentă și mai apoi femeie, dar apoi mulți regretă că au ratat un moment atât de important ca adolescența. Comunicarea stă la baza oricărei relații de succes. Relația tată-fiică nu face excepție de la această regulă.

Deși adolescenții și adulții tineri sunt adesea dificili, cu schimbări de dispoziție imprevizibile, comportamente iresponsabile și imprevizibile, și tendința de a se distanța de părinți, ca urmare a nou-descoperitei independențe, este important să-ți reamintești că fiica ta încă mai are nevoie de tine.

Studiile referitoare la rolul taților în viață fiicelor arata că o relație nesatisfăcătoare între tată și fiică la pubertate, crește riscul acesteia de comportament sexual riscant. (sex neprotejat, cu necunoscuți, impulsiv).

Un tată distant și rece poate altera psihologia sexuală a fiicei sale într-un mod care se traduce prin comportament sexual lipsit de restricții. Acesta poate avea consecințe ce o afectează pentru tot restul vieții. Ex. sarcini nedorite, boli cu transmitere sexuală și experiențe sexuale abuzive. Acestea din urma pot duce la apariția a numeroase afecțiuni psihice, precum tulburare de stres post-traumatic, anxietate, atacuri de panică, depresie.

---------------------------------------------------------------------------

Cu mare bucurie vă anunțăm că am lansat canalul nostru de WhatsApp, ParintisiPitici.ro!

Suntem aici pentru a vă oferi informații exacte și practice, menite să vă ajute în minunata aventură a creșterii copiilor. Abonați-vă acum pentru a primi sfaturi utile, idei creative și răspunsuri la întrebările voastre de părinte.

Haideți să învățăm și să creștem împreună!

Urmăriți canalul Parinți și Pitici pe WhatsApp: https://whatsapp.com/channel/0029Va8DkdgADTONrCn9kA34



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: adolescenta  fiica  relatie  tata 

Articole similare


Cele mai noi articole

Ce este Sunshine Guilt și cum să o gestionezi la adolescenți

Sunshine Guilt (sau „vinovăția soarelui”) este un...


Top citite
Primii născuți din 2025 Nume clasice și inedite pentru băieți și fete / FOTO: freepik.com@EyeEm

Primii născuți din 2025: Nume clasice și inedite pentru băieți și fete

Lecții vechi, dar valoroase, pe care părinții încă le predau copiilor lor / FOTO: freepik.com@prostooleh

Lecții vechi, dar valoroase, pe care părinții încă le predau copiilor lor

Foto: Freepik@freepik

Poți să spui „nu știu” copiilor? Sfatul specialiștilor

Foto: Freepik@standret

Sacrificiile necunoscute ale copiilor pentru fericirea părinților, potivit psihologului Andreea Șipoteanu Constantinescu

pixel