4 reguli de la un profesor NYU pentru o copilărie sănătoasă, fără smartphone-uri: „Suntem prinși în capcană. Singura cale de ieșire e acțiunea colectivă”
Fiecare părinte își dorește un copil fericit. Într-un articol publicat în Psychology Today, Jordan Grumet susține că secretul fericirii copiilor constă în a-i învăța să își stabilească un scop.
„Pare simplu, dar este o adevărată artă. De fapt, există trei abordări principale prin care le putem transmite copiilor importanța unui scop în viață – și, implicit, a fericirii – însă doar una dintre ele este cu adevărat eficientă”, explică el, înainte de a detalia fiecare dintre aceste metode.
SURSA FOTO: freepik.com @glaushkina1
Această metodă constă în a-i spune copilului ce să facă.
„Înseamnă să te așezi alături de el și să-i explici exact ce crezi că îi va oferi un scop în viață și, implicit, fericire”, spune Jordan Grumet. Totuși, el subliniază că această metodă nu este cea mai eficientă.
Potrivit specialistului, copiilor nu le place să li se dicteze ce să facă sau cum să gândească.
„Predarea didactică le poate furniza informații, dar nu le oferă nici experiența, nici motivația necesară pentru a-și construi propriul sens al vieții. Este un drum cu sens unic și, din acest motiv, este una dintre cele mai puțin eficiente metode de a-i învăța pe copii ce înseamnă să ai un scop”, conchide el.
Această metodă presupune să fii un exemplu pentru copiii tăi, bazându-te pe tendința lor naturală de a observa și imita comportamente.
Potrivit lui Jordan Grumet, acesta este cel mai eficient mod de a-i ghida către fericire.
„Dacă te implici în activități și hobby-uri care te pasionează și pe care le consideri semnificative, copiii tăi vor observa. Te vor vedea profund angrenat într-o activitate care îți aduce bucurie și împlinire, ceea ce le poate stârni propria curiozitate”, explică psihologul.
Aceasta presupune să le oferi copiilor libertatea de a avea propriile experiențe, astfel încât să descopere singuri ce îi face fericiți și să-și dezvolte reziliența.
„Învățarea prin experiență le oferă copiilor ocazia de a experimenta atât succesul, cât și eșecul, într-un mod care îi ajută să devină mai rezilienți.
Le permite să exploreze ceea ce îi pasionează și îi interesează, fără presiunea de a face totul corect din prima”, explică Jordan Grumet, care consideră această abordare drept una eficientă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
În viața de zi cu zi, felul în...
Daniel David, ministrul...