Cercetător Harvard: 4 lucruri pe care părinții ar trebui să le facă întotdeauna pentru a crește fete încrezătoare
Data publicării:
Copiii au nevoie de un anumit grad de încredere în sine pentru a crește și a deveni adulți fericiți și prosperi. Cercetările arată că încrederea este un indicator esențial al succesului viitor, deoarece copiii și adulții sunt mai motivați să își asume inițiative atunci când cred că propriile abilități și eforturi pot duce la rezultate pozitive.

Din păcate, cele mai eficiente modalități de a spori încrederea în sine a copiilor nu sunt întotdeauna evidente pentru părinți. Aceasta este o problemă în special pentru părinții de fete, care sunt mai predispuse decât băieții să întâmpine dificultăți legate de încredere.

Un motiv pentru acest fenomen este că fetele se confruntă adesea cu o presiune mai mare pentru a atinge perfecțiunea și sunt mai susceptibile să se confrunte cu fricile de eșec, care le pot afecta negativ încrederea în sine.

Citește și Iată ce înseamnă cu adevărat să fii un părinte bun, potrivit unui expert în parenting

3 din 5 fete afirmă că simt presiunea societății de a fi perfecte

SURSA FOTO: freepik.com @vladimirpolikarpov

Conform unui sondaj recent, citat de cnbc.com, efectuat pe 61.500 de părinți și copii cu vârste între 5 și 12 ani, comandat de LEGO Group, mai mult de 3 din 5 fete afirmă că simt presiunea societății de a fi perfecte și că majoritatea consideră că limbajul specific pe care îl aud de la părinți și alte figuri de autoritate este vinovat pentru aceasta.

De asemenea, peste jumătate dintre copiii chestionați au spus că cred că adulții ascultă mai mult ideile creative ale băieților decât ale fetelor.

Încurajarea creativității la copii poate contribui semnificativ la creșterea încrederii lor, oferindu-le libertatea de a-și asuma riscuri și de a încerca idei noi. Acest lucru poate ajuta la dezvoltarea unei alte trăsături asociate adesea cu succesul viitor: reziliența.

„Când copiii se tem de eșec, acest lucru le poate diminua dorința de a explora și de a gândi creativ. Aceasta influențează abilități importante, precum încrederea creativă, care pot persista până în viața adultă”, spune Jennifer Breheny Wallace, jurnalistă cu formare la Harvard și cercetătoare în domeniul parentingului.

Îmbunătățirea încrederii și creativității copiilor tăi poate fi la fel de simplă ca regândirea alegerilor de cuvinte și modul în care îți lauzi copilul, potrivit lui Wallace.

Iată patru sfaturi pentru părinți pentru a ajuta la dezvoltarea unei încrederi puternice la fete.

Nu te concentra pe perfecțiune; în schimb, laudă procesul

Părinții pot reduce presiunea pe care fetele o simt deja, spune Wallace.

„Mulți copii simt nevoia de a fi perfecți din cauza influenței societății, culturii sau propriilor gânduri”, spune ea. „Dar, schimbând modul în care vorbim, adulții pot diminua această tensiune.”

Acest lucru este valabil în special în cazul unui proiect creativ, unde succesul poate fi subiectiv. Încearcă să apreciezi anumite aspecte specifice – de exemplu, „îmi plac culorile pe care le-ai ales!” – și nu uita să lauzi procesul, nu doar rezultatul, adaugă Wallace.

Lăudând efortul copilului tău – cât de mult a lucrat la un proiect sau orele suplimentare petrecute studiind pentru un test – transmiți mesajul că perfecțiunea nu este singurul lucru care contează, potrivit psihologului pentru copii Francyne Zeltser.

Acest lucru poate ajuta copilul să rămână motivat să continue să muncească din greu în viitor, chiar și atunci când eforturile anterioare nu au dat rezultate așteptate.

Vezi și Cele 5 „porunci de aur” ale Harvard pentru a fi un părinte model

Sărbătorește eșecurile adoptând o mentalitate de creștere

Învățând copiii să privească greșelile și eșecurile ca pe oportunități de învățare, mai degrabă decât ca pe eșecuri de care să le fie rușine, îi ajuți să-și mențină încrederea și motivația pentru a continua să experimenteze în viitor.

Copiii care au curajul și încrederea de a-și asuma riscuri sunt mai predispuși să încerce să depășească obstacolele și să aibă succes pe termen lung, conform psihologilor precum Michele Borba.

Wallace recomandă să fii deschis cu copiii tăi, împărtășind exemple de greșeli pe care le-ai făcut în trecut și modul în care ai învățat din ele.

„A avea o mentalitate de creștere înseamnă să crezi că poți deveni mai bun prin muncă susținută și perseverență, nu doar că ești născut cu anumite abilități”, spune ea. „Când copiii adoptă această mentalitate, au șanse mai mari să depășească momentele dificile, să se bucure de învățarea de lucruri noi și să fie dispuși să încerce lucruri noi, chiar și atunci când întâmpină dificultăți.”

SURSA FOTO: freepik.com @dekazigzag

Fii atent la alegerea cuvintelor!

Wallace le reamintește părinților să „fie atenți la stereotipurile de gen” atunci când aleg cuvintele pentru a descrie ideile copilului lor, mai ales când vine vorba de fete tinere și de proiecte creative.

„Toți cădem în această capcană”, spune ea. „Prejudecățile lingvistice pot întări stereotipurile, asociind anumite calități, comportamente sau alegeri de carieră cu un anumit gen.”

De exemplu, poate părea inofensiv să descrii un desen realizat de fiica ta drept „drăguț” sau „frumos”. Totuși, sondajul LEGO Group a constatat că aceste cuvinte sunt mult mai frecvent folosite pentru a descrie lucrările fetelor, în timp ce termeni precum „cool”, „îndrăzneț” sau „genial” sunt de aproape două ori mai des folosiți pentru a descrie realizările băieților.

Aceste stereotipuri de gen pot influența orientarea fetelor către anumite interese sau le pot descuraja de la explorarea altor domenii încă de la o vârstă fragedă, afectând astfel diversitatea de gen în industriile creative și în domeniile STEM, conform U.S. National Science Foundation.

Citește și Mamă și cercetător EQ la Harvard: „ASTA le spun mereu copiilor mei pentru a le crește inteligența emoțională”

Introduceți modele inspiratoare

Părinții pot încuraja copiii să discute deschis și să conteste stereotipurile de gen, subliniază Wallace. Atunci când facem acest lucru, putem evidenția modele inspiratoare care le pot „sprijini creativitatea și le pot spori încrederea”, inclusiv femei notabile care au reușit în industrii dominate de bărbați, de la Greta Gerwig, nominalizată la Premiile Academiei, până la femei directoare în tehnologie.

Modelele de urmat pot fi și prieteni sau membri ai familiei, adaugă Wallace – oricine ale cărui „realizări pot servi ca un memento puternic că suntem cu toții capabili să realizăm lucruri mărețe”.

Este important să modelăm comportamentul pe care dorim să-l vedem la copiii noștri. Acest lucru poate însemna să ne jucăm cu ei și să purtăm conversații care le pot stimula încrederea creativă, cum ar fi discutarea aspectelor pe care le apreciem la un joc pe care îl jucăm sau ce i-a inspirat să deseneze o anumită imagine.

„Copiii învață cel mai bine prin observarea comportamentului adulților”, spune Wallace.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»” / FOTO: freepik.com @keleny

„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»”

Nume rare pentru copii. Doar 25 de părinți și-au numit bebelușii așa! / FOTO: Freepik.com@ v.ivash

Nume rare pentru copii. Doar 25 de părinți și-au numit bebelușii așa!

Schimbarea nr. 1 pe care ar trebui să o facem ca părinți, conform unui expert în parenting / FOTO: freepik.com @gpointstudio

Schimbarea nr. 1 pe care ar trebui să o facem ca părinți, conform unui expert în parenting

Lecțiile pe care le învață un copil atunci când greșește. Expert parenting: „Lasă-i să facă pași greșiți și învață-l cum să devină mai puternic în fața provocărilor” / FOTO: freepik.com @travnikovstudio

Lecțiile pe care le învață un copil atunci când greșește. Expert parenting: „Lasă-i să facă pași greșiți și învață-l cum să devină mai puternic în fața provocărilor”

pixel