Cercetătorii din Elveția: Iată ce înrăutățește, de fapt, relația părinte-copil
Data actualizării:
Data publicării:
Timpul petrecut pe ecran nu este principala cauză care înrăutățește relațiile dintre părinți și copii, susțin cercetătorii din Elveția.

Cercetătorii din Elveția, citați de nypost.com, au analizat un fenomen denumit „tehnoferență”, adică interferența cauzată de dispozitivele digitale, pentru a afla dacă și alte surse de distragere, nu doar telefoanele, au un impact similar asupra relațiilor dintre părinți și copii.

Rezultatele cercetării au arătat că sursa distragerii nu contează cu adevărat. Ceea ce își doresc copiii este atenția părinților lor. Iar când aceasta lipsește, fie că părintele este concentrat pe telefon, fie că desfășoară o activitate non-digitală, relația are de suferit în moduri similare.

Citește și Decan Stanford, despre capcana în care cad părinții și care îi împiedică pe copii să fie autonomi: „Supravegherea 24/7, 365 de zile este uimitor de intruzivă!”

Impactul distragerilor asupra relației părinte-copil

SURSA FOTO: freepik.com @sokor

„În acest studiu, am demonstrat că atunci când părinții sunt distrași, calitatea și cantitatea interacțiunilor dintre părinți și copii se diminuează, comparativ cu momentele când părinții sunt complet atenți”, explică Nevena Dimitrova, autoarea principală a studiului și cercetător la Universitatea de Științe Aplicate și Arte din Elveția de Vest.

„Acest efect s-a observat indiferent dacă distragerea provenea dintr-o activitate digitală sau non-digitală.”

Vezi și Cercetare Stanford: „Așa împiedică generația părinților de astăzi dezvoltarea copiilor. Mama și tata trebuie să învețe să facă un pas înapoi!”

Studiul despre impactul distragerilor asupra relației părinte-copil

Un studiu publicat în Frontiers in Child and Adolescent Psychiatry a testat 50 de perechi părinte-copil, împărțite în trei grupuri distincte, pentru a evalua impactul distragerilor asupra interacțiunii dintre aceștia.

SURSA FOTO: freepik.com @zinkevych

Metodologia studiului

În primul grup, părinților li s-a cerut să se joace neîntrerupt cu copiii lor, care aveau în medie 22 de luni, timp de 10 minute.

În al doilea grup, părinții au început să se joace, dar după 5 minute li s-a dat un chestionar pe hârtie de completat.

În al treilea grup, părinților li s-a oferit același chestionar, însă pe o tabletă.

În ambele grupuri „distrase”, părinții au fost rugați să continue jocul cu copiii în timp ce completau chestionarul.

Rezultatele studiului

Rezultatele au evidențiat că în grupurile „distrase”, copiii au manifestat un nivel mai scăzut de implicare socială față de părinții lor, iar părinții, la rândul lor, au devenit mai puțin receptivi la semnalele de comunicare ale copiilor.

Cu toate acestea, utilizarea tehnologiei – completarea chestionarului pe tabletă în loc de hârtie – nu a avut un impact suplimentar asupra calității interacțiunii.

Efectul tehnologiei asupra copiilor

„Interpretăm această descoperire, care a fost la fel de surprinzătoare pentru noi, ca o posibilitate că ecranele au devenit atât de omniprezente în viața cotidiană încât copiii mici s-au obișnuit să-și vadă părinții folosindu-le”, a explicat Nevena Dimitrova, cercetătoarea principală a studiului.

Interacțiunile părinte-copil neîntrerupte, esențiale

Cercetătorii subliniază că cele mai valoroase interacțiuni dintre părinți și copii sunt cele neîntrerupte. De asemenea, ei susțin că există o „panică morală” exagerată în jurul utilizării ecranelor.

„Studiul nostru arată că nu ecranele în sine afectează negativ calitatea interacțiunii părinte-copil”, a explicat Dimitrova. „Mai degrabă, lipsa implicării totale a părintelui în interacțiune este ceea ce influențează negativ comunicarea dintre părinți și copii.”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Știi ce este și cum funcționează „dieta iubirii”?

Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...

Sfaturi pentru alegerea unui nume pentru bebelușul tău

Încă cauți numele perfect? Fii liniștit, nu ești...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

Copiii mici care vor să facă totul singuri. Ce spun cercetătorii? „Părinții care încurajează autonomia contribuie la succesul lor pe termen lung” / FOTO: freepik.com @b1lyk

Copiii mici care vor să facă totul singuri. Ce spun cercetătorii? „Părinții care încurajează autonomia contribuie la succesul lor pe termen lung”

Foto: Freepik @cookie_studio

7 obiceiuri de aur. Secretele celor mai de succes copii

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

pixel