Cercetătorii trag un semnal de alarmă: În ce perioade ale copilăriei strictețea parentală afectează iremediabil creierul? Concluziile unui nou studiu
Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi
Un studiu recent realizat de Universitatea din Michigan a demonstrat că există anumite perioade sensibile în care strictețea parentală poate avea consecințe asupra dezvoltării creierului copiilor.

Pentru mulți părinți, menținerea calmului și răbdării în fața comportamentelor dificile ale copiilor poate fi o provocare. Totuși, conform acestui studiu, modul în care reacționează ar putea avea un impact semnificativ.

Cercetarea, publicată în JAMA Pediatrics, citată de Scary Mommy, a urmărit să determine dacă există anumite etape în copilărie în care o disciplină prea severă poate influența negativ creierul.

„Înțelegerea acestor perioade sensibile ne poate ajuta să dezvoltăm politici și strategii de intervenție mai eficiente”, a declarat Luke Hyde, profesor de psihologie și autor al studiului.

Studiul s-a desfășurat pe parcursul a 21 de ani și a implicat 173 de familii din regiunea Detroit.

Rezultatele sunt convingătoare:

Comportamentele parentale dure în anii preșcolari au avut un impact negativ asupra organizării generale a creierului.

Severitatea parentală manifestată în perioada școlii gimnaziale a afectat în mod special conectivitatea dintre cortexul prefrontal și amigdala, regiuni esențiale pentru reglarea și procesarea emoțiilor.

CITEȘTE ȘI Semnele care arată că ai crescut ca un „copil pierdut”, potrivit experților: „Adopți comportamente care reflectă trăsături distructive învățate de la părinți!”

Anii preșcolari – o „perioadă sensibilă” pentru copii

SURSA FOTO: freepik.com @syda_productions

Cercetătorii au descoperit că un stil parental strict poate influența dezvoltarea creierului copiilor, mai ales în primii ani de viață.

În schimb, părinții care adoptă o atitudine caldă și empatică au un efect pozitiv asupra sănătății mintale a copiilor, impactul fiind vizibil mai ales în adolescență.

„Având în vedere că aceste experiențe pot influența riscul de depresie și anxietate pe termen lung, această cercetare subliniază atât perioadele de vulnerabilitate, cât și oportunitățile de intervenție prin tratamente și politici menite să sprijine o dezvoltare sănătoasă”, explică Michael Cleanthis, unul dintre autorii studiului.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Tot mai mulți părinți aleg nume unice pentru copiii lor

În ultimii ani, se observă o tendință tot mai...


Top citite

„Vom asista la un val de demisii!” Revolta din Educație explodează: „Tot ceea ce observăm în ultimul timp este împotriva concepției pedagogice de dezvoltare a învățământului”

Ministrul Educației, despre primarii care nu decontează naveta profesorilor: „Nu e o chestie de dacă vrei sau nu, e o chestie de legalitate”

Prof.dr.univ. Dumitru Borțun, despre analfabetismul funcțional: „Profesorii nu fac ce trebuie” / VIDEO

„Ziua aceea, cea mai grea din întreaga mea carieră!” O învățătoare povestește „coșmarul” prin care a trecut cu elevii: „Unii părinți au atitudini care îi exasperează pe profesori!”

pixel