Etapa egocentrică la copii: Cum se dezvoltă și ce semnificație are pentru evoluția lor emoțională și socială
„După ce am consiliat copii și familii timp de aproape 20 de ani, am descoperit un lucru comun tuturor părinților: toți își doresc să crească un copil sănătos și fericit”, spune psihoterapeutul Lianne Avila în rubricile Your Tango.
S-ar putea să crezi că lucrurile materiale sunt cele care contează pentru copiii tăi. Însă, adevărul este că ceea ce își doresc copiii cel mai mult este timpul petrecut alături de părinți.
Pe măsură ce cresc și se uită înapoi la copilărie, vor prețui cel mai mult momentele petrecute cu tine. Ca părinte, ce te împiedică să petreci timp cu copiii tăi? Munca, telefonul mobil, ieșirile cu prietenii și familia? Poate că sunt mai multe lucruri. Totuși, asta înseamnă că trebuie să acorzi prioritate timpului petrecut cu familia.
Da, este necesar să îți programezi timp pentru familie. Începe prin a-l întreba pe copil cum a fost ziua lui. Dacă îți dă un răspuns standard, cum ar fi „bine”, fii mai specific. Întreabă-l ce anume a fost bine, ce a fost mai dificil și ce jocuri a jucat în pauză.
Nu trebuie să fii un expert în parenting pentru a avea copii fericiți. Dacă poți pune câteva întrebări la care știi că poate răspunde, deja ai făcut un pas în direcția corectă.
SURSA FOTO: freepik.com @Marian Vejcik
Ca societate, ne îndepărtăm de contactul fizic, însă atingerea este esențială pentru conexiunea umană. Ține-ți copilul în brațe. Nu urma metoda de a-l lăsa să plângă singur. Acest lucru îl poate face să se simtă singur și nesigur.
Pe măsură ce copilul crește, joacă-te și dansează cu el – acestea sunt momentele pe care le va prețui cel mai mult.
Identifică lucrurile pentru care ești recunoscător, începând cu cele simple, precum un acoperiș deasupra capului și un pat cald. Acest obicei va încuraja recunoștința în familie.
Copiii învață din ceea ce faci și spui. Promovarea unei atitudini de recunoștință îi va ajuta să dezvolte compasiune și speranță.
Păstrează o diagramă a recunoștinței pe frigider, accesibilă copilului, astfel încât să poată scrie sau desena atunci când se simte recunoscător.
Copiii adoră să-ți audă vocea. Nu te preocupa de felul în care sună, doar cântă. Poți cânta numele copilului sau melodia sa preferată. Vezi cum i se luminează fața când îi cânți.
Când sunt mici, copiii fredonează adesea melodii. Data viitoare când copilul tău fredonează, alătură-te lui. E o metodă excelentă de conectare.
Acest lucru poate fi dificil, dar pierzi momente de bucurie cu copilul atunci când te preocupi prea mult de mizerie. Peste zece ani, mizeria nu va mai conta. Copiii cresc repede, așa că nu vrei să ratezi aceste clipe.
Nu te îngrijora de ceea ce cred prietenii sau familia. Contează ce simte copilul tău și că ai o legătură emoțională cu el. Când va crește, nu își va aminti mizeria, ci timpul petrecut împreună.
Amintește-ți că copilul tău încearcă să-și găsească locul în lume. Acest proces nu este întotdeauna ușor. Afirmațiile pozitive privind alegerile pe care le face îl vor ajuta să învețe cum să navigheze prin viață. Poți face acest lucru fie prin cuvinte, fie prin limbajul corpului.
Un simplu zâmbet îi va arăta că aprobi deciziile sale. Fii deschis la ideile lui și lasă-l să încerce lucruri noi. Copiilor le place să gândească cu voce tare, așa că sprijină această tendință – va stimula creativitatea.
Fă-ți timp săptămânal pentru a descoperi ceva nou despre copilul tău. Luați împreună un curs de gătit sau dans. Nu te îngrijora de cum arăți. Acest lucru creează o relație de egalitate, iar copilul va vedea că și tu ai provocări asemănătoare. Astfel, copilul va putea relaționa mai bine cu tine și va înțelege că este normal să ai atât lupte, cât și triumfuri în viață. Aceasta îi va transmite că nu trebuie să fie perfect.
Este important să ne amintim că toți părinții, chiar și cei mai buni, fac greșeli. Important este să le repari și să înveți din ele. Acest lucru îi va arăta copilului că este în regulă să greșească. Încearcă să nu rămâi blocat în trecut și să nu te îngrijorezi prea mult pentru viitor. Nu poți schimba trecutul și nu poți prezice viitorul. Ce înseamnă asta? Trăiește în prezent și bucură-te de timpul petrecut cu familia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Se vorbește adesea despre...
Fiecare părinte își dorește să...
Pe măsură ce diferențele între...
Carlos González, pediatru...