Ce facem cu ”plocoanele” pentru profesori? Se mai dau? Oana Moraru: ”Învățătoarea care face asta este o țoapă”
Fără să-ți dai seama, unele obiceiuri, comportamente și reflexe inconștiente sunt atât de înrădăcinate în tine încât le menții până la vârsta adultă.
Modul în care gestionezi conflictele, percepția ta asupra autorității și felul în care îți gestionezi relațiile sunt semne subtile că regulile stricte impuse de părinți continuă să-ți influențeze viața, potrivit Hack Spirit.
Îți amintești acele momente în care părinții tăi insistau să-ți verifici munca de două sau chiar de trei ori? Acest obicei s-ar putea să fi rămas cu tine. În lumea adulților, acest lucru se traduce adesea într-o tendință de a suprapregăti lucrurile.
Fie că este vorba despre o întâlnire importantă, o excursie sau chiar o simplă cină cu prietenii, te surprinzi planificând și analizând fiecare scenariu posibil. Deși această atitudine poate fi uneori utilă, ea poate provoca și stres inutil.
Dacă nu facem imediat legătura, oamenii care au crescut cu părinți stricți tind să se simtă vinovați și să-și ceară scuze... foarte des, chiar și pentru lucruri care nu sunt în mod clar vina lor.
De exemplu, dacă un prieten sosește târziu din cauza blocajelor de trafic, ei își cer scuze. Sau dacă cineva te lovește într-un magazin, din nou, ei sunt cei care își cer scuze.
Și pe bună dreptate, pentru că în copilărie, probabil că li s-au făcut adesea reproșuri pentru a menține un nivel ridicat de disciplină.
A crește cu părinți stricți înseamnă adesea a trăi conform unui set de reguli și unui program rigid. Ora cinei, timpul pentru teme și chiar timpul liber sunt planificate și structurate. Acest tip de educație poate face dificil, dacă nu imposibil, să fii spontan ca adult.
Copiii crescuți într-un mediu foarte structurat pot avea dificultăți în a face față schimbărilor neașteptate sau evenimentelor neplanificate, ceea ce poate duce mai târziu la anxietate.
Când părinții impun norme și reguli, este natural să te străduiești să le respecți. Însă aceasta se poate transforma într-o nevoie constantă de aprobat, care te poate însoți până la vârsta adultă fără să îți dai seama.
S-ar putea să te trezești muncind neobosit pentru a-ți mulțumi șeful, făcând tot posibilul pentru a-ți face partenerul fericit sau chiar aplecându-te pe spate pentru prietenii tăi. Deși este bine să fii atent la nevoile celorlalți, este important să reții că valoarea ta nu este definită de aprobarea acestora.
Părinții stricți cer adesea ce este mai bun de la copiii lor, fie în domeniul academic, sportiv sau în alte activități. Aceasta poate să le insufle un sentiment de perfecționism care persistă până la maturitate.
Acest lucru poate crea o presiune și o exigentă fără greșeli în tot ceea ce faci, atât în carieră, cât și în viața personală.
Deși această dorință poate conduce la realizări semnificative, ea poate genera, de asemenea, anxietăți inutile și poate duce la epuizare.
A crește cu părinți stricți poate implica adesea o exprimare emoțională limitată. Aceasta se bazează pe principiul depășit conform căruia copiii trebuie să fie văzuți, dar nu și auziți, ceea ce poate duce la dificultăți în exprimarea emoțiilor și sentimentelor la vârsta adultă.
Dacă te regăsești în această situație, s-ar putea să păstrezi pentru tine lucruri până când acestea devin insuportabile sau să-ți minimizezi emoțiile ca fiind neimportante. Totuși, este important să înțelegi că este în regulă să simți și să exprimi emoții; aceasta este ceea ce ne face oameni.
Persoanele care au crescut într-o gospodărie autoritară adesea îi pun pe ceilalți pe primul loc, considerându-și nevoile mai puțin importante decât ale celor din jur.
Aceasta se poate datora faptului că părinții au prioritizat disciplina și realizările în detrimentul îngrijirii de sine.
Această percepție distorsionată poate persista până la maturitate.
Dacă te regăsești în această situație, este timpul să începi să prioritizezi sănătatea ta mentală și bunăstarea. Nu este egoist să ai grijă de tine; este esențial.
A trăi sub reguli stricte și a face față unor așteptări ridicate poate amplifica sentimentul de anxietate. Aceasta se poate manifesta în diverse moduri, cum ar fi o îngrijorare constantă de a face greșeli sau o frică intensă de eșec.
Ca adult, s-ar putea să te trezești gândindu-te în mod constant la fiecare decizie sau să te simți mereu neliniștit, fără un motiv aparent. Această anxietate își are adesea rădăcinile în fricile insuflate de o educație rigidă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Identificarea talentului unui copil este una dintre...
Unii copii par să nu...