Prevenirea narcisismului la copii: Strategii practice de parenting bazate pe descoperirile unui neurobiolog
Concediul de paternitate îi schimbă profund pe bărbați, făcându-i mai grijulii, empatici, receptivi... Pe scurt: îi transformă în veritabili tătici. Dar, așa cum mamele se pot antrena și pot deveni îngrijitoare pentru familia lor, același lucru este valabil și pentru tați. Pentru a face acest lucru, totuși, este esențial să le oferim instrumentele necesare și, mai ales, timpul necesar.
Prin urmare, concediul de paternitate servește exact și științific la asta: să ofere unui tată posibilitatea de a învăța să fie tată, chiar și din punct de vedere neurologic și inconștient. Un studiu confirmă acum acest lucru: concediul paternal îi antrenează pe bărbați mental, făcându-i îngrijitori mai buni și mai instinctivi.
Dacă ne gândim bine, este un pic ca ceea ce a fost atribuit mamelor de secole. Pur și simplu, totuși, mamele au avut întotdeauna o oportunitate mai mare de a antrena creierul, rămânând în mod tradițional acasă cu bebelușii. Tocmai acel antrenament mental pe care concediul de paternitate îl poate oferi și bărbaților.
Contrar credinței comune, parenting-ul nu este la fel de instinctiv precum se credea cândva. Decenii de cercetări au evidențiat că creierul matern implementează diverse schimbări adaptative pentru a răspunde nevoilor micuței ființe umane de care trebuie să se îngrijească.
Acum, noi cercetări asupra creierului taților arată schimbări similare. Prin urmare, sarcina și hormonii nu sunt necesare pentru a fi părinți buni (cum se întâmplă deja în cazul adopțiilor și parenting-ului non-biologic) și nici măcar cromozomii XX.
Cele mai recente studii în acest sens se concentrează pe neuro-plasticitatea creierului uman în relație cu îngrijirea copilului. Acest lucru se face, de exemplu, într-un articol publicat în revista Harvard Business Review, care subliniază modul în care, potrivit profesorului de psihologie, Darby Saxbe, de la Universitatea din California de Sud, creierul patern este structurat tocmai prin practică. Potrivit savanților, tații nu se nasc, ci devin. Iar pentru a deveni unul, timpul cu bebelușul este esențial: tocmai acest timp construiește creierul patern.
Activitatea creierului implicată în îngrijirea bebelușilor promovează legătura dintre tată și copil, dar mai ales duce la modificări neurologice care pregătesc creierul pentru paternitate și parentalitate.
Studiind tații pe parcursul a patru luni de îngrijire a bebelușului, cercetătorii au descoperit o creștere a volumului materiei cenușii în mai multe regiuni neuronale implicate în motivația parentală, inclusiv hipotalamus, amigdala și cortexul prefrontal lateral, arătând dovezi ale plasticității neuronale în creierul taţilor.
Timpul – și, prin urmare, concediul de paternitate – este ceea ce stimulează aceste schimbări neurobiologice, care, la rândul lor, sunt necesare pentru ca tații să dobândească instrumentele de care au nevoie ca părinți pe termen lung.
Pentru tați, așadar, schimbările care pregătesc creierul să fie tată încep atunci când percep semnale de la copiii lor. Totuși, timpul petrecut cu copiii trebuie să fie de calitate și mai presus de toate antrenant. Tații, cu alte cuvinte, trebuie să fie cu adevărat implicați și nu doar prezenți fizic. Ei trebuie să aibă grijă de bebeluși. Și acest lucru este posibil doar cu concedii de paternitate.
Potrivit cercetărilor, de fapt, cu cât tații petrec mai multe ore singuri cu un nou-născut, cu atât sunt mai mari schimbările neuronale funcționale care le permit taților să devină părinți mai eficienți și instinctivi.
Știrile sunt excelente nu doar din punct de vedere practic și teoretic, ci și din punct de vedere academic. Cercetarea științifică s-a concentrat, de fapt, adesea pe instinctul matern, pe hormonii materni, pe legătura dintre mamă și copil, pe abilitățile materne mai mult sau mai puțin înnăscute...
Un studiu de acest gen, la rândul său, pune baze utile pentru cercetările viitoare și mai presus de toate pentru o schimbare de mentalitate: dacă știința spune că abilitățile paterne se dezvoltă cu cât un tată petrece mai mult timp cu copiii săi – eliberând astfel mamele de ipoteza instinctului matern ca singurul adevărat pilon al vieții de familie – atunci lucrurile s-ar putea schimba. Mai ales din punctul de vedere al societății și al legilor de sprijinire a familiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Experții de la Universitatea...
Psihologul Luciano Montero...
Cum se comportă fiul sau fiica...
Lumea poate fi un centru de...
Experții de la Universitatea...
Psihologul Luciano Montero...
Cum se comportă fiul sau fiica...