Conflictele adolescenților: De unde să începem?
Data publicării:
Ce se întâmplă cu conflictele pe măsură ce fiii și fiicele noastre devin preadolescenți și adolescenți? De ce adolescența este considerată o perioadă dificilă? Ce se întâmplă cu crizele de furie?

În situațiile adolescenților "cu probleme" există un procent foarte ridicat al insatisfacției în legătură cu părințîi lor: îi consideră prea severi, fie prea toleranți, prea inaccesibili sau prea intruzivi. 

În multe situații, cu cât adolescentul are un comportament patologic sau deviant mai puternic manifestat, cu atât relațiile dintre acesta și părințîi săi par să fie mai nesatisfăcătoare, conflictuale sau mediocre.

Majoritatea adolescenților care traversează sau nu dificultăți, stabilesc relații conflictuale cu părinții lor. Însă, această conflictualitate face parte din mișcarea psihoafectivă normală a adolescentului.

Iată un rezumat excelent făcut de Anna Freud:


"Admit faptul că pentru un adolescent este normal să aibă un comportament incoerent și imprevizibil pentru o perioadă lungă, să își iubească părinții, să îi urască, să se revolte împotrivă lor și să depindă de ei, să fie profund rușinat de mama să în fața celorlalți și, într-un mod inexplicabil să își dorească să îi vorbească cu inima deschisă.

Cred că trebuie să i se lase timpul și libertatea de a-și găsi singur drumul. Părinții sunt cei care au cu adevărat nevoie de ajutor și de sfaturi pentru a putea depăși situația."

2. Fotografie... (pexels-kindel-media-8550834_29350700.jpg)

Foto: Kindel Media/ Pexels

Cum puteţi ajuta un adolescent să depăşească momentele dificile

Indiferent dacă aveţi o relaţie bună sau problematică cu copilul adolescent, este important să îi arătați că îl iubiți și îl susțineți, că îl puteți ajuta să depăşească momentele dificile, având grijă și de dvs. în acelaşi timp.

SFATUL 1: ÎNCURAJĂ-ȚI ADOLESCENTUL SĂ-ȘI ÎMPĂRTĂȘEASCĂ SENTIMENTELE

Găsiți modalități de a afla care este starea de spirit a adolescentului. Întrebați cum a fost ziua și ce a făcut. Puteți invita copilul să vă ajute la ceva, de exemplu prepararea cinei, astfel încât să puteți folosi acest timp pentru a vorbi despre ziua trecută.

Amintiți-i adolescentului că, indiferent de ce s-ar întâmpla, veți fi alături și că ați vrea să știți ce simte și la ce se gândește.

Este important să fiți conștient de emoțiile pe care le simte un adolescent și să le înțelegeți, chiar dacă vă provoacă disconfort. De exemplu, după ce copilul își împărtășește gândurile cu dvs., îi puteți spune „înțeleg” sau „pare a fi o situație dificilă” sau „este logic ce spui”.

Este ușor să atrageţi atenţia atunci când un adolescent face ceva ce s-ar putea să nu vă placă. Încercați însă să observați și să îl lăudați pentru ceea ce a făcut bine (chiar dacă este ceva foarte simplu!)

SFATUL 2: GĂSIȚI TIMP PENTRU A SPRIJINI ADOLESCENTUL 

Conveniţi împreună cu adolescentul asupra unui nou program zilnic și stabiliți obiective realizabile pentru fiecare zi, ținând cont de faptul că circumstanțele se pot schimba în funcție de context.

Adolescența înseamnă independență. Permiteți-i adolescentului să aibă suficient timp și spațiu personal pentru a fi singur. Nevoia de spațiu personal este o componentă naturală a creșterii.

Găsiți modalități de a sprijini și încuraja adolescentul să ia pauze (între teme, treburile casnice sau alte activități de care se poate ocupa), astfel încât să poată face în timpul acesta ceea ce îi place.

Când adolescentul este supărat dintr-un anumit motiv, discutați cu el situația pentru a găsi modalități de a rezolva problema. Încercați să nu-l dominați și nu-i spuneți ce trebuie să facă.

3. Fotografie... (pexels-karolina-grabowska-6957235_47847900.jpg)

Foto: Karolina Grabowska/ Pexels

SFATUL 3: LUCRAȚI LA SOLUȚIONAREA CONFLICTELOR ÎNTRE DVS. ȘI COPILUL DVS.

Ascultați opinia adolescentului și încercați să rezolvați calm conflictele dintre voi. Nu uitați: sunteți cu toții într-o situație stresantă!

Nu discutați niciodată despre probleme dacă sunteți supărat. Plecați, inspiraţi și expirați adânc, calmați-vă. Veți putea discuta problema cu adolescentul mai târziu.

Evitați lupta pentru putere. Acum, că totul este atât de imprevizibil, adolescenții ar putea încerca să controleze „totul pe lume”, dar posibilităţile lor sunt limitate.

Oricât de dificil ar fi, fiți înțelegător față de dorința adolescentului de a deţine control în vremuri atât de dificile și să nu încercați să vă puneți în poară cu el sau să-l dominați.

Fiți cinstit și sincer cu adolescentul: îi puteți spune că și dvs. vă confruntați cu un stres suplimentar și împărtășiți-vă sentimentele.

Arătați-i cum faceți față emoțiilor dificile: acest lucru îl poate ajuta să înțeleagă că sentimentele pe care le trăiește sunt complet naturale.

Când apare o situație de conflict, acordați-vă timp pentru a reflecta cum puteți soluționa împreună situația. Vă puteți împărtăși gândurile cu el, astfel încât să înțeleagă cum găsiți modalități de soluționare a problemelor.

SFATUL 4: ACORDAȚI-VĂ ATENȚIE ȘI DVS.

Cei care cresc copii au multe griji diferite. Şi dvs. aveți nevoie de îngrijire și sprijin. Văzând cum aveți grijă de dvs., adolescentul înțelege că este necesar și important să ai grijă de tine.

- Asigurați-vă că cereți ajutor celorlalți atunci când vă simțiți deprimat.

- Această stare în anumite situații este normală și naturală.

- Adresați-vă la un membru de familie sau la cineva cu care să puteți vorbi.

- Găsiţi timp pentru propriile relații.

- Alocați zilnic timp pentru a comunica cu oamenii care vă susțin și vă înțeleg.

- Încercați să găsiți câteva persoane cu care vă puteți împărtăși sentimentele și experiențele.

- Pe parcursul zilei, găsiți timp pentru acele activități, care vă vor ajuta să faceți față stresului și să-l gestionați.

- Indiferent de ocupațiile de zi cu zi, trebuie să vă faceți timp pentru dvs., fiindcă aceasta este esențial pentru sănătatea și bunăstarea dvs.

Încercați diferite strategii pentru a găsi ce funcționează cel mai bine pentru dvs. Puteți încerca următoarele metode: să discutați cu prietenii, să întocmiți liste de sarcini sau să planificați din timp, să mențineți o rutină zilnică, să reflectați la lucrurile pentru care sunteți recunoscător sau mândru, să faceți ceea ce vă aduce plăcere, de exemplu, muzică, arte, dans, să țineți un jurnal.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Cum ar trebui să se desfășoare conversațiile cu copiii mici

Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...

7 mici obiceiuri care te vor face o persoană mai interesantă

Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...


Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

pixel