Consecințele psihologice asupra copiilor care au părinții stricți: Nu le afectează doar copilăria, ci pot avea repercusiuni chiar și în viața adultă
Data publicării:
Părinții au motive să se simtă norocoși în ziua de azi, având acces la tot mai multe informații și la specialiști cărora să apeleze pentru a-i ghida în creșterea și educarea copiilor lor. Dar uneori, echilibrul între un stil permisiv și unul prea protector poate fi o provocare.

Efectele parentingului strict sau a celui supraprotectiv pot fi la fel de dăunătoare ca și lipsa de implicare a părinților în dezvoltarea copiilor lor.

Mai grav este că un stil parental toxic nu afectează doar copilăria, ci poate avea repercusiuni chiar și în viața adultă. Controlul excesiv și lipsa de libertate pot afecta relația părinte-copil și pot crea dificultăți în adaptarea la responsabilitățile vieții adulte.

Care sunt, deci, consecințele posibile ale unui stil parental strict și supraprotector?

Prea multă dependență emoțională

Un părinte care impune reguli stricte poate genera o dependență emoțională excesivă în copilul său. Acest lucru se întâmplă atunci când copilul devine atât de dependent de părinți încât, în viața de adult, va căuta aceeași dependență în relațiile cu alte persoane sau chiar în obiecte.

Atunci când părintele controlează excesiv viața copilului, acesta nu are șansa să învețe abilitățile necesare pentru a lua decizii și a gândi independent.

Prin restricționarea libertății lor de a alege, copiii nu își dezvoltă încrederea și siguranța în sine, deoarece nu li se oferă oportunitatea să greșească și să învețe din aceste greșeli.

Stima de sine și încrederea sunt rupte

Când un copil devine extrem de dependent de sfaturile și direcțiile părinților pentru a funcționa, încrederea și stima de sine pot fi afectate. Copilul poate ajunge să creadă că propriile sale idei și opinii nu au valoare, ceea ce poate dăuna profund stimei de sine.

Această lipsă de încredere poate duce la evitarea riscurilor și la teama de a greși sau de a dezamăgi pe ceilalți. Părinții care protejează excesiv pot împiedica copiii să se confrunte cu obstacolele sau provocările din viață.

Desigur, este normal ca părinții să protejeze copiii lor, dar este esențial să găsim un echilibru între protecție și oferirea de oportunități pentru a greși și a învăța. Aceasta le permite copiilor să se simtă capabili să își asume responsabilități și să își dezvolte încrederea în propriile lor abilități, chiar dacă se confruntă cu dificultăți pe parcurs.

SURSA FOTO: freepik.com @freepik

 

Consecințe asupra responsabilității

Un părinte prea strict poate afecta dezvoltarea responsabilității și autodisciplinei la copii. Atunci când părinții preiau controlul asupra comportamentului și acțiunilor copilului, acesta poate fi lipsit de oportunitatea de a dezvolta abilitățile interne de reglare care sunt esențiale pentru a se disciplina în diverse situații.

De exemplu, dacă un părinte strict supraveghează în mod constant programul copilului, acesta nu va avea șansa să dezvolte capacitatea de a-și gestiona singur timpul și nu va învăța să își aplice autodisciplina în gestionarea activităților zilnice.

Comportamente negative

Un părinte prea strict poate urmări să își îndrume copilul către comportamentul adecvat, dar, ironic, acest lucru poate duce adesea la un comportament rebel și sfidător din partea acestuia.

Copiii care nu învață să își gestioneze emoțiile pot să se confrunte cu o mulțime de sentimente negative refulate, ceea ce poate duce la manifestarea unor comportamente neadecvate sau chiar distructive.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Cresc alocaţiile de stat pentru copii de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru...


Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune? / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

pixel