„Consimțământul începe acasă, cu părinții”, susține un psiholog și expert în parenting. „Este important să-ți educi copiii cât mai devreme posibil”
Data publicării:
Este esențial să ne învățăm copiii despre consimțământ pentru a-i menține în siguranță, subliniază acest expert în educație parentală.

Există multe aspecte importante pe care trebuie să le predăm copiilor noștri pentru a-i proteja – de la utilizarea rețelelor sociale și conținutul violent online, până la înțelegerea unor termeni noi care înlocuiesc conceptele mai vechi, cum ar fi „pericolul străin”.

Dr. Martha explică faptul că este extrem de important să-i educăm pe copii despre consimțământ de la o vârstă fragedă, pentru ca aceștia să înțeleagă că au dreptul la intimitate și control asupra propriului corp. Psihologul, specializat în sprijinirea părinților, subliniază importanța modelării consimțământului acasă, pentru a-i ajuta pe copii să rămână în siguranță.

„Consimțământul începe acasă, cu tine”, spune ea. „Modul în care îl modelezi și cum reacționezi față de ceilalți le oferă copiilor un exemplu despre cum să construiască relații sănătoase și ce așteptări sigure să aibă în jurul lor.”

Acest lucru poate însemna să ceri permisiunea copilului tău înainte de a-l îmbrățișa sau să-l întrebi ce fotografii sau videoclipuri ar fi confortabil să le distribui celor dragi, respectându-i dorințele.

Ea explică faptul că este adesea întrebată despre situații precum schimbarea scutecelor sau programările medicale și spune că acestea fac parte din consimțământul informat, în special la copiii mai mici – iar consimțământul este adesea însoțit de acordul părinților sau tutorilor legali. Așadar, chiar dacă copilul tău nu poate să-și dea consimțământul pentru schimbarea scutecului, de exemplu, este totuși ceva necesar pentru îngrijirea sa adecvată.

Consimțământul îi ajută pe copii să învețe ce este sigur în relație cu propriul corp

SURSA FOTO: freepik.com @seventyfour

Consimțământul îi ajută pe copii să învețe ce este sigur în relație cu propriul corp și cu cel al altor persoane, învățându-i să respecte limitele și cum să accepte un „nu” fără a-l percepe ca o respingere.

Acest comportament poate fi ușor modelat acasă de către părinți. Dr. Martha oferă exemple de expresii pe care le puteți folosi, cum ar fi: „Îmi place să fiu aproape de tine, dar nu vreau să stai în brațele mele acum. Hai să stai lângă mine” sau „Nu vrei o îmbrățișare acum? E în regulă, te iubesc oricum.”

Așa cum este important să-ți întrebi copilul dacă dorește să fie ridicat sau îmbrățișat, este la fel de important să-l încurajezi să întrebe și el pe ceilalți. De exemplu: „Bunico, pot să te îmbrățișez?” sau „Tati, pot să stau la tine în brațe?”

„Vrem ca ai noștri copii să învețe să aibă încredere în instinctele lor”

SURSA FOTO: freepik.com @syda_productions

Ea continuă: „Dacă asculți și te gândești: `dar acestea sunt lucruri care ar trebui să fie naturale – sunt semne de afecțiune fizică și vreau ca copilul meu să fie afectuos cu ceilalți`, te înțeleg. Pentru adulții care nu au învățat despre consimțământ, nu au fost educați la școală sau nu au avut membri ai familiei care să le vorbească despre asta sau să le ofere un exemplu, poate părea ciudat și nefamiliar. Dar, crede-mă, este vorba despre a construi sentimentul de autonomie al copilului.”

Experta explică: „Vrem ca ai noștri copii să învețe să aibă încredere în instinctele lor, mai degrabă decât să le neglijeze pentru a-i face pe ceilalți fericiți. Iar dacă s-ar întâmpla ceva, vrei să vină la tine, pentru că vor ști ce este sigur și ce nu.”

Un alt aspect important este să le oferi copiilor informații corecte și precise despre corpuri și sexualitate, inclusiv etichetarea corectă a părților corpului. Dacă nu faci acest lucru, spune ea, „creezi un precedent care le arată copiilor că nu pot avea încredere deplină în ceea ce spui și că unele subiecte ar fi mai bine să fie complet evitate.”

Oferindu-le copiilor tăi libertate asupra propriului corp, îi împuternicești, iar acest lucru îi poate proteja – dacă ceva nu este în regulă, ei vor fi mai predispuși să recunoască situația și să vină la tine pentru ajutor și sprijin.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel