Controlul la naștere a nou-născutului: Tot ce ne poate părea ciudat, dar care este absolut normal
Data publicării:
Copilul s-a nascut, medicii și moasele ne-au liniștit aupra sănătății lui, dar imediat ce îl luam în brațe observăm lucruri care ne fac griji. 

Buze, mâini și picioare albăstrui

Este normal ca mâinile, picioarele și buzele să aibă o culoare albăstruie imediat după naștere, deoarece circulația periferică este încă foarte lentă din cauza termoreglării lente care are loc chiar în primele ore de viață, determinând o reducere a  fluxului de oxigen destinat extremităților.

Din același motiv, mâinile și picioarele ar putea fi reci fără ca bebelușul să fie cu adevărat rece. În câteva ore, circulația se va stabiliza, iar tenul va deveni roz. Pentru a permite bebelușului să stabilească o termoreglare corectă, medicii îl vor pune în leagănul termic pentru câteva ore (aproximativ 22° C).

O culoare gălbuie ciudată

În general după 24/48 de ore de la naștere, pielea bebelușului poate avea o culoare gălbuie. Mama observă acest lucru mai ales uitându-se la albul ochilor (sclera) care pare galben. Este icterul fiziologic, iar dacă nu depășește anumite praguri se rezolvă spontan în prima lună de viață. Dacă, pe de altă parte, nivelul bilirubinei este prea mare înainte de a fi eliberat, copilul va fi supus fototerapiei, o terapie specială cu lumină care transformă bilirubina în substanțe inofensive pentru a fi eliminate în urină.

Capul are o formă neregulată

Coborârea pe canalul de naștere a fost probabil dificilă. Nimic de care să vă faceți griji, micuțul nu a suferit nicio leziune cerebrală, iar capul mic își va recăpăta forma normală în câteva zile. În cazul hematoamelor, acestea se reabsorb de la sine, uneori în câteva luni.

Privire anormală

Pentru câteva secunde privirea lui este încrucișată, adică ochii se încrucișează sau privesc în direcții diferite. Până la 5/6 luni de viață este absolut normal, deoarece încă nu există o coordonare între funcția mușchilor care reglează mișcările ochilor și vederea în sine. Fenomenul ar trebui să dispară după 6 luni de viață.

Are mult păr pe corp

Mai ales pe umeri, spate și frunte bebelușul este acoperit de păr! Copilul s-a născut probabil puțin prematur și are „puf fetal”, care de obicei cade. Nu-ți face griji, părul va cădea spontan în prima săptămână de viață.

Organele genitale sunt roșii

Se poate întâmpla ca organele genitale să apară umflate, înroșite și ca fetele să aibă mici pierderi de sânge. Și acest fenomen, ca și o mică secreție de colostru din sânii băieților și fetelor, este legat de trecerea hormonilor materni și tinde să dispară de la sine de îndată ce hormonii sunt eliminați, în general în decurs de 15 zile de la naștere.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: bebelus  control la nastere  nou nascut 

Articole similare

Febra la copii. Când să te îngrijorezi

Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...



Cele mai noi articole

Cresc alocaţiile de stat pentru copii de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru...


Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune? / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

pixel