Copii care îi exclud pe ceilalți: Ce se poate face pentru a corecta această tendință?
Data publicării:
Este foarte important să lucrăm abilitățile sociale cu copiii de la o vârstă fragedă, pentru a evita creșterea copiilor care îi exclud pe ceilalți. Dar cum se face?

Curtea școlii poate fi un loc plin de jocuri și râsete, dar și de neînțelegeri. Aici, băieții și fetele interacționează, iau decizii despre cine le place și pe cine nu și își stabilesc primele relații sociale pentru ei înșiși. 

De multe ori, putem observa dinamica spontană, în care există copii care exclud alți semeni și adulții nu știu întotdeauna ce să facă.

Dacă acesta este cazul dvs., citiți mai departe pentru a afla mai multe despre subiect.

Copii care îi exclud pe alții: ce să faci?

Iată câteva sfaturi pentru a face față cel mai bine acestei situații alături de copiii dumneavoastră:

1. Întrebați și ascultați

Este important să nu luăm de la sine înțeles motivele pentru care copiii exclud alți copii de aceeași vârstă.

De multe ori adulții cred că știu totul despre viața sau comportamentul copiilor lor, dar la școală există multe dinamici care le sunt necunoscute.

„Mi se pare că nu vrei să te joci niciodată cu X. Este ceva în neregulă?”: Acesta poate fi un început de conversație dacă credeți că copilul dvs. îi exclude pe alții.

4. -imagine fara descriere- (pexels-mikhail-nilov-7929353_15265200.jpg)

Foto: Mikhail Nilov/ Pexels

Gândiți-vă la posibilele motive: de ce există copii care îi exclud pe alții?

Odată ce aflați ce se întâmplă în acel context și de ce, gândiți-vă la cel mai bun curs de acțiune înainte de a-l implementa.

Uneori, copiii decid să nu fie cu un anumit coleg de clasă pentru că acesta îi maltratează sau îi atacă într-un fel.

A afla că copilul tău exclude un coleg de clasă dintr-un grup pentru că acționează agresiv nu este același lucru cu a afla că el sau ea îl exclude pentru că se bâlbâie când vorbește. Într-un caz este mai mult o apărare, în timp ce în celălalt este un act de discriminare care nu ar trebui niciodată tolerat.

Nu-ți forța copilul să placă pe cineva

Cel mic nu trebuie să fie prieten cu toți colegii săi, mai ales cu cei care nu îi plac. Dar asta nu înseamnă să-i permiți să atace pe cineva sau să nu participe niciodată la un joc.

În plus, este important să-i înveți pe copiii tăi că există diferite grade de intimitate în relațiile sociale. Că uneori e bine să joci în cuplu, dar că te poți distra și în acele jocuri de grup la care participă toată lumea.

 

Încurajează-l să se pună în pielea partenerului exclus

Încurajează empatia și încurajează-ți copilul să se gândească la ce s-ar simți dacă el însuși nu ar avea cu cine să se joace în pauze. Puteți încerca strategia și acasă, comparând situația cu un exemplu familiar. De exemplu, ”Cum te-ai simți dacă aș invita-o doar pe sora ta să se uite la film împreună cu mine și pe tine nu?”

De multe ori, și în funcție de vârsta lor, copiilor li se par amuzante unele comportamente, dar nu sunt în măsură să proiecteze sau să măsoare amploarea pe care o au sau răul pe care îl pot provoca.

3. -imagine fara descriere- (pexels-pixabay-262103_49962600.jpg)

Foto: Pixabay/ Pexels

Monitorizați chestiunea

Chiar dacă îți asculți copilul și acționezi în funcție de ceea ce îți spune el, nu simți că este suficient pentru a rezolva situația.

Este important să continuați să întrebați cum merg lucrurile și dacă s-a schimbat ceva în grup. Respingerea colegilor are un impact mare asupra dezvoltării psihologice și emoționale a copiilor, așa că nu trebuie subestimată.

Implicați comunitatea educațională

În funcție de gravitatea conflictului, este esențial ca profesorii să știe că există o situație tensionată între copii. Uneori nu observă acest lucru pentru că se întâmplă în timpul pauzei și al jocului, dar nu în timpul orelor de curs.

În acest fel, le veți putea oferi instrumentele pentru a organiza dinamica de integrare și pentru a încuraja dezvoltarea abilităților sociale, care le permit copiilor să se cunoască și să îmbunătățească conviețuirea școlară.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Învață-ți copilul să tacă 6 situații în care tăcerea este mai puternică decât cuvintele. Foto: @freepik/ warnakacreations

Învață-ți copilul să tacă: 6 situații în care tăcerea este mai puternică decât cuvintele

Afirmația pe care toți părinții ar trebui să o spună copilului lor, conform unui psiholog / FOTO: freepik.com @maxlupascu

Afirmația pe care toți părinții ar trebui să o spună copilului lor, conform unui psiholog

Semnele dureroase care arată că al tău copil este un „bully” la școală. La ce trebuie părinții să fie atenți? / FOTO: freepik.com @syda_productions

Semnele dureroase care arată că al tău copil este un „bully” la școală. La ce trebuie părinții să fie atenți?

Foto: Freepik @prostooleh

Învață-ți copilul să recunoască un prieten fals: O lecție completă

pixel