Copii care insultă și înjură: Care ar fi cauza acestui comportament și cum să-l corectezi
Data publicării:
Unii copii îi insultă pe alții, înjură sau vorbesc fără respect. Aceste comportamente inadecvate nu au o singură cauză. Ele sunt adesea rezultatul unei serii de factori contributivi care îi determină pe copiii noștri să adopte aceste comportamente inadecvate. Vrei să știi cum să corectezi copiii care insultă? Citește mai departe.

Este clar că, pentru a corecta aceste comportamente, trebuie să se țină mereu cont de vârsta copilului. Nu este același lucru dacă insulta vine de la un copil de doi ani sau de la un copil de unsprezece ani.

Care ar putea fi cauzele acestor comportamente? Cum putem corecta copiii care insultă? În acest articol vom încerca să răspundem la aceste întrebări.

De ce copiii insultă?

Copiii se angajează într-un comportament inadecvat din diverse motive. Cauza nu este doar una, este mai degrabă un lanț de cauze. Cele mai frecvente sunt următoarele:

Factori ereditari, caracter, temperament, personalitate

În funcție de personalitate sau temperament, copilul poate fi mai înclinat să se angajeze în tipuri neadecvate de comportament, cum ar fi insultarea persoanelor din jur.

Probleme psihologice, cum ar fi depresia sau tulburarea cu deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD)

Unele probleme psihologice pot cauza anumite probleme de comportament în copilărie. Din acest motiv, este important să știm dacă copilul are o problemă psihologică, cum ar fi tulburarea de deficit de atenție/hiperactivitate, astfel încât să putem lua măsurile adecvate și să ne comportăm în consecință.

Probleme cu stima de sine, atenție sau socializare

Problemele de acest tip îi pot determina pe copii să insulte persoane mai mari decât ei și să rostească cuvinte derogatorii și jignitoare la adresa lor. În multe ocazii, numele este o modalitate prin care copiii își exprime furia pe care o simt față de alte circumstanțe din viața lor pe care nu le pot controla.

2. Fotografie... (pexels-mohamed-abdelghaffar-783941_19165100.jpg)

Foto: Mohamed Abdelghaffar/ Pexels

Stilul educațional al părinților, mai ales cel permisiv

Dacă părinții nu sunt în stare să aplice regulile sau limitele de care au nevoie copiii și le acceptă întotdeauna cererile pentru a nu avea conflicte, în cele din urmă copiii vor deveni tirani, iar părinții vor deveni sclavii lor pentru a fi insultați.

Cum putem corecta copiii care insultă?

Dacă noi, părinții, ne arătăm flexibili și neglijenți, îl facem pe copil să înțeleagă că el este în centrul tuturor lucrurilor și că adulții sunt acolo doar pentru a-i satisface toate mofturile. Prin urmare, dacă una dintre cererile sale este refuzată, copilul ajunge să insulte și să folosească cuvinte derogatorii la adresa părinților săi.

Fii rezonabil, dar stai pe poziție

În acest fel, copiii vor interioriza mai bine ceea ce părinții lor vor să le transmită. Dacă nu suntem fermi în deciziile noastre, copiii vor ajunge dezorientați și vor reveni la comportamentul inadecvat în care nu dorim să se angajeze.

Pentru a corecta copiii care insultă, învață-i să gestioneze frustrarea

Este foarte important ca copiii să învețe să gestioneze frustrarea și emoțiile negative încă de la o vârstă fragedă. Când sunt mai în vârstă, lucrurile nu vor merge întotdeauna așa cum își doresc și trebuie să învețe să gestioneze aceste situații în mod eficient. Este important să-i înveți că lucrurile nu merg întotdeauna așa cum va dori el.

Învață-i pe copii să-și exprime furia fără a-i face rău sau răni pe alții

Uneori, furia este atât de intensă încât copiii încep să-i insulte pe ceilalți folosind cuvinte derogatorii și rănitoare la adresa lor. Este important, așadar, să-i învățăm pe copii alte modalități de a elibera furia și de a o concentra pe lucruri mai constructive.

3. Fotografie... (pexels-jep-gambardella-6222767_99273500.jpg)

Foto: Jep Gambardella/ Pexels

Fii clar și intransigent atunci când vrei să impui și să aplici regulile de bază

Aceasta nu înseamnă folosirea pedepselor pentru a aplica regulile, ci mai degrabă a da un exemplu, a înțelege copiii și a-i motiva. Din acest motiv, regulile trebuie să fie clare de la început și trebuie să fii inflexibil atunci când le aplici.

Trebuie să fii un model pentru ei

Părinții sunt modelele copiilor lor. De mici, copiii învață prin imitație. Dacă părinții se înfurie, își insultă sau își amenință copiii, ei nu vor avea autoritatea morală de a corecta aceleași comportamente atunci când sunt adoptați de copiii lor.

Verificați-vă reacțiile

Revenind la punctul anterior, trebuie să ții cont de faptul că, cu cât te enervezi mai mult (când copiii insultă), cu atât le dai mai multă putere. Cei mici învață din reacțiile noastre ce efect au insultele lor asupra noastră.

Când certam copilul, trebuie să facem acest lucru într-o manieră fermă, dar fără a fi excesiv de autoritari. Trebuie să explici lucrurile fără să urli. De asemenea, este de preferat să ignorați anumite comportamente decât să dați pedepse.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Cum ar trebui să se desfășoare conversațiile cu copiii mici

Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...

7 mici obiceiuri care te vor face o persoană mai interesantă

Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...


Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

pixel