Copii descurcăreți indiferent de situație: Iată cum să îi învățați să rezolve singuri problemele
Data publicării:
Rezolvarea problemelor poate fi predată prin expunerea copilului la oportunități de a rezolva provocările într-un mediu sigur. A-ți folosi mintea pentru a gândi și a găsi soluții este ca și cum ai antrena un mușchi în timp. 

Când se discută despre mediul copilului, rezolvarea problemelor poate fi învățată în două moduri: prin joc sau prin oportunități ghidate. Deși există multe altele, acestea sunt cele mai potrivite pentru a face față conflictelor la copii într-un mod jucăuș și confortabil. Învățați copiii să rezolve conflictele este posibil dacă aveți în vedere unele concepte.

Rezolvarea conflictelor în contextul copilului

După cum subliniază specialiștii, rezolvarea problemelor este un atribut fundamental al ființelor umane adulte; de aceea este oportun să se includă experienţe de acest tip pe parcursul dezvoltării copilului. Desigur, trebuie făcut întotdeauna prin însoțirea lor ca ghid, sprijin și mediator.

În ceea ce privește acestea din urmă, un experiment publicat în Journal of Experimental Child Psychology a expus copiii mici (cu vârste cuprinse între 20 și 24 de luni) la o serie de sarcini de rezolvare a problemelor dificile din punct de vedere conceptual.

Li s-a oferit posibilitatea de a interacționa cu adulți care au acționat ca ajutoare bune sau ajutoare rele. A existat o preferință generală de a merge la ajutoarele bune, astfel încât tendința de a căuta ajutor în rezolvarea unui conflict există deja din copilărie.

Pe scurt, învățarea abilităților de bază de rezolvare a conflictelor este un instrument foarte util pe parcursul copilăriei, adolescenței și maturității. Chiar dacă trebuie să-i lași pe cei mici să încerce să găsească soluția bazată pe încercare și eroare, creativitate și ingeniozitate, ar trebui să însoțiți și să oferiți întotdeauna sprijin atunci când simțiți că este convenabil.

Strategii de rezolvare a problemelor pentru copiii mici

În primul rând, înainte de a începe cu activități de învățare a copiilor mici să rezolve probleme, trebuie să țineți cont de pașii necesari pentru a dobândi aceste abilități:

- Identificați problema: este primul pas către rezolvarea oricărui tip de conflict. Nicio problemă nu poate fi rezolvată fără identificarea și contextualizarea ei.

- Definiți problema: în acest moment intră în joc variabile precum ceea ce o cauzează, cine este afectat de ea și ceea ce împiedică rezolvarea acesteia.

- Opțiuni de revizuire: Pe baza acestei ultime întrebări, sunt evaluate planurile de acțiune pentru soluționarea conflictului. Uneori este suficient doar unul, alteori trebuie să te gândești la mai multe.

2. Fotografie... (pexels-yan-krukau-6216441-1_85065000.jpg)

Foto: Yan Krukaw/ Pexels

- Acționați conform planului: Este timpul să puneți în practică planul care a fost conceput. Se poate face singur sau în companie.

- Priviți consecințele: adică evaluați cât de eficient a fost ideea sau planul care a fost executat. Chiar a funcționat?

- Adaptați acțiunea: Dacă răspunsul la întrebarea anterioară este negativ, atunci ar trebui să continuați cu un plan B. Dacă nu aveți unul, gândiți-vă unul și adaptați acțiunea inițială la circumstanțe.

Deși poate fi complicat, adevărul este că de la o vârstă fragedă, copiii asimilează toate acestea într-un mod de bază. Ca adult, desigur, ai capacitatea de a include coerența și coerența între problemă și soluția ei.

Prin urmare, activitățile de la nivel preșcolar nu trebuie să prezinte probleme complicate la nivel înalt. O activitate simplă, cum ar fi identificarea diferențelor într-o imagine, poate lucra la prima abilitate necesară (identificarea unei probleme).

În plus, jocul cu jucăriile de construcție poate dezvolta capacitatea copilului de a încerca diverse soluții și de a examina opțiuni atunci când, de exemplu, încearcă să găsească cea mai bună modalitate de a construi ceva.

Cum să predați rezolvarea problemelor cu întrebări?

Limbajul pe care îl folosești cu copilul tău și modul în care pui întrebări îi vor influența foarte mult înțelegerea unei probleme sau provocări.

Așadar, în timp ce copilul tău se joacă sau când apare o problemă, pune-i întrebări care să-l ghideze să găsească singur un potențial răspuns. Iată câteva exemple pe care le puteți folosi:

- Ce crezi că a cauzat căderea turnului?

- Dacă o reconstruim, cum putem schimba structura pentru ca data viitoare să nu cadă?

- Există o modalitate mai bună de a face asta? Dacă gândești diferit, putem să încercăm și să vedem care funcționează cel mai bine?

- A mers? Turnul s-a prăbușit din nou, așa că hai să încercăm o altă soluție.

Rezistați tentației de a rezolva toate problemele copilului dvs. , inclusiv conflictele cu prietenii sau frații. Acestea sunt oportunități importante pentru copii de a învăța să înțeleagă lucrurile prin negociere, gândire și raționament.

În timp, copilul dumneavoastră se va obișnui să vadă o problemă, să o înțeleagă, să cântărească opțiunile, să ia măsuri și să cântărească consecințele  Problemele vor fi văzute ca provocări care trebuie abordate logic și nu ca „probleme”. Desigur, ar trebui să luați măsuri după cum credeți de cuviință pentru a face acest lucru.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Gata vacanța! Elevii se întorc la școală

S-a terminat vacanța de iarnă pentru elevii din România!

Câți români își sărbătoresc ziua numelui de Sfântul Ion

Astză, 7 ianuarie, este zi de mare sărbătoare - Sântul...

Mesaje şi urări de „La mulţi ani” de Sfântul Ion

Sfântul Ion este sărbătorit pe 7 ianuarie în calendarul...


Top citite
Acest nume de fată de origine greacă va fi unul dintre cele mai alese în 2025 / FOTO: Freepik.com@freepic.diller

Acest nume de fată de origine greacă va fi unul dintre cele mai alese în 2025

Daniel David, despre ce materii noi ar trebui introduse în școli: „Mi se pare o greșeală toată atitudinea din ultimii ani! Hai să predăm un pic altfel” / FOTO: freepik.com @oksix

Daniel David, despre ce materii noi ar trebui introduse în școli: „Mi se pare o greșeală toată atitudinea din ultimii ani! Hai să predăm un pic altfel”

Harvard dezvăluie cele mai importante abilități care contează mai mult decât notele sau activitățile extracurriculare pentru succesul copiilor / FOTO: freepik.com @dekazigzag

Harvard dezvăluie cele mai importante abilități care contează mai mult decât notele sau activitățile extracurriculare pentru succesul copiilor

Cele patru obiceiuri recomandate de experții în educație de la Harvard pentru a-i învăța pe copii să învețe din greșeli / FOTO: freepik.com @MAhmad

Cele patru obiceiuri recomandate de experții în educație de la Harvard pentru a-i învăța pe copii să învețe din greșeli

pixel