Când ar trebui să ne îngrijoreze tristețea copiilor. Psiholog: ”Nu mai știm să ne creștem firesc copiii”
Cum putem dezvolta autonomia copiilor noștri? Oferându-le oportunitatea de a face lucrurile pe cont propriu, lăsându-i să învețe să-și conștientizeze emoțiile și sentimentele în raport cu situațiile cu care se confruntă, lăsându-i să greșească, să-și asume responsabilitatea și să învețe din ele.
Nu există nicio îndoială că copiii se află într-o condiție de dependență de părinți sau de cei care îi îngrijesc. Cu toate acestea, este fundamental să nu facem din această stare, o stare permanentă în timp.
A te simți dependent de cineva înseamnă declanșarea unei serii de sentimente conflictuale, de la un sentiment de recunoștință la un sentiment de impotență, inutilitate, resentimente până la sentimentul de frustrare și furie.
Creșterea cu sentimentul de a fi incapabil îl va face pe copil (și apoi pe adolescent) să se simtă inutil și fără speranță. În adolescență, sentimentul de dependență continuă va duce la ostilitate față de părinți, față de acei oameni care au împiedicat primii dezvoltarea independenței sale.
Din fericire, este posibil să stopăm aceste fenomene deoarece există oportunități de a încuraja autonomia copiilor noștri în fiecare zi.
1. Lasă-i să facă alegeri: „Vrei să faci baie sau duș?” „Îți faci mai întâi temele de matematică sau română?”).
2. A le respecta eforturile înseamnă, de exemplu, să-i lași să se îmbrace singuri (chiar și cu cămașa pe dos), în ritmul lor, să încerce să-și organizeze temele sau timpul liber, să-i ajute în treburile casnice, încercând mai întâi să găsească singuri soluția pentru problemele lor și abia apoi intervenind cu sfaturi sau sugestii etc...
3. Evitați să puneți întrebări ca și cum ar fi un interogatoriu, cum ar fi: Cum a fost școala? Ce-ai făcut? Ce teme ai pentru mâine? etc…
4. Încurajați-i să folosească resurse din afara familiei pentru a-și rezolva problemele, de exemplu, nu însoțindu-i întotdeauna peste tot dacă există posibilitatea ca ei să poată lua singuri transportul în comun, punându-i să-i ajute să aleagă și să plătească mici cadouri pentru ziua de naștere a prietenilor sau de rudele, implicarea lor în mici probleme familiale etc....
5. Nu îndepărta speranța, adică posibilitatea de a-și putea realiza așteptările și visele. Încurajarea copiilor și adolescenților să fie independenți necesită o bună doză de determinare, practică și consecvență din partea părintelui în a putea înțelege când să preia controlul asupra situației sau când să lase responsabilitatea copilului.
Adesea, este o simplă chestiune de comoditate din partea părinților care împiedică dorința copiilor lor de autonomie.
Din diverse motive există adesea tendința de a lua locul copiilor făcând și gândind lucruri pentru ei.
Este important ca părintele să nu intervină continuu în problemele care privesc copiii cu sfaturi și sugestii, care sunt adesea nesolicitate.
Ceea ce ar trebui să facă este să-și încurajeze copilul să găsească soluții, garantându-i totodată posibilitatea de ajutor și sprijin în alegerile sale, indiferent dacă este sau nu de acord cu acestea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Parentingul este, fără...
Cunoașterea personalității...
Gândirea distorsionată este o tendință comună a minții...
Parentingul este, fără...
Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...
Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...