Copii lipsiți de respect: Iată cum ar trebui să te comporți, potrivit specialiștilor
Data publicării:
Dacă copiii tăi nu te respectă, nu dispera. Granițele clare și multă înțelegere vă vor ajuta să îmbunătățiți situația. Dar haideți să descoperim mai multe despre acest subiect.

Fiecare părinte își dorește să aibă o relație pașnică și armonioasă cu copiii lor. Cu toate acestea, în viața de zi cu zi este ușor să apară tensiuni și conflicte și, uneori, putem simți că sunt dincolo de controlul nostru. În acest articol vă prezentăm câteva strategii de adoptat cu copiii lipsiți de respect.

Disciplina iubitoare

Contrar a ceea ce putem crede, respectul față de părinți nu este înnăscut. În schimb, este o valoare care trebuie transmisă și modelată încă de la o vârstă fragedă. Pe lângă personalitatea copilului (care poate fi mai mult sau mai puțin capricioasă), elementele pentru stabilirea unei legături bazate pe respect sunt disciplina și iubirea.

Deși pot părea concepte opuse, fermitatea și tandrețea pot și trebuie să fie elemente complementare în educație. Copiii au nevoie de limite, reguli clare și consecvente care să-i ghideze asupra modului de a se comporta. Un copil care nu are aceste linii directoare ferme va crește cufundat în haos și va fi mult mai dificil să-și regleze comportamentul.

Cu toate acestea, este la fel de necesar ca relația cu copiii noștri să se bazeze pe iubire și înțelegere. Este greu pentru un copil să învețe să-și respecte părinții dacă nu primesc același tratament. În schimb, este mult mai probabil ca copilul să nu simtă nevoia să-i provoace dacă îi percepe ca pe o sursă de iubire și siguranță.

2. Fotografie... (pexels-rdne-stock-project-6849347_64043900.jpg)

Foto: RDNE Stock Project/ Pexels

Copii lipsiți de respect, chiar există?

În primul rând, trebuie să definim exact ce este lipsa de respect. Uneori, poate uităm că copiii sunt ființe umane cu propriile emoții, cu zilele lor bune și rele. La fel ca toată lumea, uneori se simt obosiți, deranjați sau nu știu să-și gestioneze frustrarea.

Dacă comportamentul inadecvat al copiilor tăi apare sporadic, trebuie să încerci să te pui în pielea lor. Vorbește cu ei și încearcă să înțelegi ce se întâmplă pentru a-i ajuta să se evacueze și a-i împiedica să se exprime în alte moduri.

Atunci când conduita este recurentă și semnificativ gravă, este însă necesar să se intervină. Printre acțiunile cărora trebuie să se acorde o atenție deosebită se numără:

- Copiii provoacă în mod constant și devin neascultători în mod deliberat pentru a ne testa autoritatea, generând o luptă pentru putere.

- Cer să le îndeplinim imediat dorințele, ignorând refuzurile noastre.

- Manifestă accese de furie în timpul cărora aruncă sau sparg obiecte cu intenția de a obține ceea ce își doresc.

- Strigă sau folosesc cuvinte rănitoare atunci când încercăm să le impunem o regulă.

3. Fotografie... (pexels-keira-burton-6624327_70375300.jpg)

Foto: Keira Burton/ Pexels

Cum să te descurci cu copiii lipsiți de respect?

Fii un exemplu

Strategia principală pentru inculcarea unui comportament respectuos copiilor tăi este să fii un model pentru ei. Nu este ușor, deoarece necesită voința de a rămâne calm în prezența unei situații conflictuale. Este esențial să nu vă pierdeți cumpătul cu copiii voștri și, cu siguranță, să nu-i atacați nici fizic, nici verbal.

În plus, părinții trebuie să păstreze integritatea de a-și cere scuze copiilor atunci când au făcut o greșeală. Prin normalizarea acestei conduite, vom părea mai umani și vom prezenta regretul ca pe o atitudine interpersonală curajoasă.

Stabiliți limite clare

Este foarte important să stabiliți reguli de comportament. Copilului trebuie să-i fie clar care sunt acțiunile complet inacceptabile și care sunt pur și simplu nedorite. La fel, trebuie să știe că dacă va depăși limitele impuse va trebui să facă față consecințelor. Același lucru este valabil și pentru adolescenți.

În ceea ce privește aplicarea acestor reguli, este important de reținut că acest lucru trebuie făcut în mod consecvent. Cu alte cuvinte, trebuie să ne asigurăm că acestea sunt întotdeauna respectate. Dacă opțiunile sunt permise, ne vom pierde credibilitatea și validitatea.

Consecințele rezultate din nerespectare trebuie adoptate cât mai curând posibil după manifestarea conduitei necorespunzătoare. În acest fel, asociația se va constitui mai ușor.

Ascultă și vorbește cu copiii lipsiți de respect

Consecințele nu trebuie să vină sub formă de răzbunare sau pedeapsă, ci și printr-un dialog blând despre principiul că fiecare acțiune are un impact. Încearcă să fii mereu prezent și disponibil pentru copiii tăi, întreabă-i cum se simt și exprimă-ți sentimentele. Încercați să ajungeți la o înțelegere.

Cea mai bună cale de a ajunge la copiii tăi este întotdeauna cea a iubirii necondiționate și a respectului. Deși există modalități mai rapide sau mai ușoare, acest lucru va crea cu siguranță o legătură emoțională sănătoasă între părinți și copii.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Cresc alocaţiile de stat pentru copii de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru...


Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune? / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

pixel