Copii mai puternici și mai încrezători în sine: 8 lucruri care nu trebuie să lipsească din educația lor
Data publicării:
Este adevărat că atunci când vine vorba de creșterea copiilor nu există un manual capabil să dea răspunsul potrivit la momentul potrivit unui părinte și că nu există linii directoare de urmat care să fie valabile pentru toată lumea. 

Există cunoștințe despre mecanismele psihice și cerebrale ale copiilor care ne permit să înțelegem gândurile, emoțiile și comportamentele lor.

Cercetările științifice confirmă importanța unor ingrediente care nu pot lipsi în relația părinte-copil precum contactul, apropierea emoțională, împărtășirea deoarece au beneficii pozitive importante în ceea ce privește bunăstarea, stima de sine și încrederea în sine.

8 ingrediente pentru o relație eficientă!

Există câteva elemente care, conform științei, sunt utile pentru a-i ajuta pe copii să aibă mai multă încredere în sine. Într-un articol recent, Wolf (2022) aprofundează în caracteristicile pe care un părinte ar trebui să le aibă pentru a fi mai eficient și a construi o relație puternică și stabilă cu copiii săi. Aceste elemente sunt fundamentale pentru tați și mame și ar trebui aplicate încă din copilărie:

DIALOG

Este important să vorbiți cu copiii voștri și să nu vă fie teamă să discutați cu ei orice subiect, chiar și pe cele mai incomode. În scară este important să punem o utilizare atentă a cuvintelor în funcție de vârstă și o metodă de schimb, nu de invadare a spațiilor sau de inchiziție: o curiozitate sănătoasă și reciprocitate. Împărtășirea punctelor de vedere și ascultarea îi permite copilului să se simtă văzut și sprijinit și îl va obișnui să se deschidă la rândul său chiar și asupra unor chestiuni mai dificile sau delicate de tratat, fără teamă de judecată.

2. Fotografie... (pexels-kampus-production-8730074_34662100.jpg)

Foto: Kampus Production/ Pexels

PREZENȚA FIZICĂ

Nu doar cuvintele sunt necesare, ci și apropierea fizică și prezența. Simplul fapt de a-ți demonstra prezența (de exemplu, să citești o carte lângă ei sau să urmărești un film împreună sau să-i observi în timp ce joacă un joc video) comunică atenție și disponibilitate, făcându-i să se simtă recunoscuți. Pentru ei este foarte important să știe că părintele este acolo, că el este acolo. Chiar și atunci când aparent nu par să prețuiască prezența, au nevoie de ea.

TIMP

Fie că este vorba de vizionarea unui serial TV sau de citit ceva împreună, de ieșirea în oraș sau de o excursie, petrecerea timpului dedicat exlusiv copilului întărește legătura și îți permite să împărtășești momente „speciale”, diferite de rutina zilnică.

Timpul petrecut cu un copil nu este niciodată pierdut, este împărțit, este investit, este important. De asemenea, faceți activități sociale cu ei sau ceva care le place în mod deosebit și care poate este puțin departe de gusturile unui părinte. Pentru ei este foarte important să se împărtășească pe ei înșiși și lucrurile lor și să fie acceptați în adolescență.

3. Fotografie... (pexels-alena-darmel-7322428_09489500.jpg)

Foto: Alena Darmel/ Pexels

ÎMPĂRTĂȘIREA DE VALORI

Împărtășirea opiniilor tale, a-ți face cunoscute valorile, a-ți cere copiilor punctul de vedere, chiar și pornind de la viața de zi cu zi, este fundamental. Devine o oportunitate de a pune întrebări și de a oferi reflecții, inclusiv despre modul de a gestiona, de exemplu, situațiile dificile cu care ar putea fi nevoiți să se confrunte. Pentru a face acest lucru, este important să-i ascultați fără prejudecăți și să le înțelegeți punctul de vedere.

EXEMPLU

Copiii ne observă comportamentele mai mult decât ne ascultă cuvintele! A da „un exemplu bun” înseamnă a te comporta consecvent: este mai probabil ca copiii să adopte acele valori atunci când devin adulți.

ATENŢIE

De multe ori părinții se plâng că copiii lor trăiesc în modul multitasking și continuă să-și facă propriile lucruri în timp ce încearcă să comunice cu ei, dar este important și ca adulții să nu facă prea multe lucruri în același timp. Poate că nu va fi ușor, dar este un obiectiv important: chiar dacă ritmurile zilnice pot fi foarte agitate, este important să vă concentrați doar asupra copiilor voștri atunci când petreceți timp împreună.

OBSERVARE

Poate părea aproape evident, dar este important să observăm copiii în viața lor de zi cu zi pentru a le recunoaște caracteristicile personale și pasiunile. Pentru a înțelege dacă este ceva în neregulă sau de ce au nevoie, trebuie să le cunoașteți obiceiurile, felul lor de a se comporta, de a vorbi, atitudinile și numai așa puteți percepe variațiile și deci să înțelegeți ce comunică și cu limbajul corpului. 

VIAȚA DE ZI CU ZI

În ciuda angajamentelor și provocărilor zilnice, în limitele a ceea ce este posibil de făcut, este important să vă faceți timp în timpul săptămânii sau zilei pentru a petrece împreună. Acest lucru îi va ajuta și pe copiii tăi să învețe cum să-și gestioneze timpul mai eficient și să înfrunte viața cu atitudinea mentală potrivită.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Cum ar trebui să se desfășoare conversațiile cu copiii mici

Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...

7 mici obiceiuri care te vor face o persoană mai interesantă

Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...


Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

pixel