Ce este boala obrajilor pălmuiți și cum o recunoști?
Boala obrajilor pălmuiți este o boală exantematică care...
O pată albă pe un dinte de lapte din gura unui copil mic poate trece cu ușurință neobservată. Cu toate acestea, este necesar să consultați un medic stomatolog pediatru cât mai curând posibil, deoarece pata albă ar putea fi, de fapt, o carie.
Deși cariile sunt în general asociate cu o culoare neagră sau închisă, pata albă reprezintă o primă etapă, atât la copii, cât și la adulți. Astfel, o pată albă în formă de semilună care apare în zona dintelui adiacentă gingiei este de obicei carie. Ea este cauzată de acumularea de placă bacteriană sau de biofilm dentar în zonă.
În acest context, Cristina Domínguez García, medic stomatolog pediatru specializat în bebeluși și alăptare, subliniază că una este caria și alta sunt leziunile de carie. Caria este considerată o boală și este ceea ce produce leziunile carioase. „Cu alte cuvinte, leziunile de carie (pete sau carii pe dinți) sunt o consecință a faptului că avem boala. Prin urmare, obturarea unui dinte nu va vindeca caria și nu va împiedica apariția leziunilor pe ceilalți dinți pe care îi avem într-o gură cu carii”, explică specialistul.
Sursa foto: freepik.com@prostooleh
Unele persoane sunt mai predispuse la carii dentare decât altele. În plus, anumiți factori, cum ar fi tipul de alimentație sau igiena inadecvată, îi fac mai vulnerabili la apariția cariilor albe.
De asemenea, o tehnică proastă de periaj poate duce la apariția cariilor, deoarece dacă resturile alimentare nu sunt îndepărtate, bacteriile vor avea hrană pentru a produce placa dentară. Acest lucru creează un mediu propice apariției cariilor dentare.
Poziția dinților și înghesuiala sunt alți factori de risc pentru cariile albe. Poziția molarilor și a premolarilor îi face mai greu de atins în timpul periajului. În plus, acești dinți au caneluri în care se acumulează resturi alimentare care sunt, de asemenea, dificil de îndepărtat.
În plus, poziția dinților înghesuiți facilitează și ea acumularea plăcii bacteriene și face mai dificilă îndepărtarea murdăriei.
Cei care suferă de reflux gastric sunt mai predispuși la apariția cariilor dentare. Acest lucru se datorează faptului că acidul gastric care ajunge în gură uzează smalțul. Ceva asemănător se întâmplă cu dinții celor care suferă de tulburări de alimentație, cum ar fi anorexia și bulimia.
Diferențele dintre tipurile de carii nu se limitează la culoare. Cariile negre sunt mai ușor de identificat decât cele albe, ca urmare, acestea sunt de obicei tratate mai devreme, prevenind astfel evoluția lor. Pe de altă parte, cariile albe nu sunt întotdeauna ușor de observat din cauza asemănării lor cu culoarea dintelui. În plus, această pigmentare nu este de obicei identificată cu caria.
În plus, cariile albe avansează mai repede decât cele negre. Cu alte cuvinte, acestea uzează mai repede smalțul dentar, provocând mai multe daune dinților afectați. De aceea, este important să căutați tratament pentru cariile albe cât mai curând posibil.
Sursa foto: freepik.com
Atunci când este detectată caria, aceasta trebuie tratată cât mai curând posibil pentru a evita problemele majore. Înaintarea cariei în straturile profunde ale dinților provoacă infecții și durere. De asemenea, poate duce la pierderea dinților.
Dinții care cad din cauza cariilor determină deplasarea dinților adiacenți și, ca urmare, pacientul suferă de o malocluzie.
Cel mai bun tratament este prevenția și evitarea avansării cariei în fazele sale timpurii. Vizitele regulate la medicul dentist vor permite identificarea timpurie a prezenței cariilor.
Medicii stomatologi dispun de mai multe metode pentru a identifica prezența cariei albe în dinți. Cea mai frecventă este prin intermediul unei sonde care permite explorarea cavității și îndepărtarea țesutului afectat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Boala obrajilor pălmuiți este o boală exantematică care...
Pe măsură ce temperaturile...
Dacă vorbim despre familii numeroase, cele cu trei sau...