„Nici talentați, nici genii”: Doi psihologi specializați în abilități înalte demontează mitul
Există mai multe greșeli care se fac cu copiii supradotați. De obicei, se întâmplă pentru că nu știi cum să reacționezi la abilitățile strălucitoare ale copilului tău.
Educația copiilor în cei patru pereți ai căminului în general este întotdeauna puțin dificilă, stresantă, până la punctul de a intimida uneori. Și cu atât mai mult cu copiii cu abilități intelectuale înalte, deoarece solicitările lor reprezintă o adevărată provocare.
Instrumentele sunt rare, suntem cuprinși de disperare și tocmai în acest moment începem să le punem, fără intenționalitate, piedici în cale. De multe ori o facem fără să ne dăm seama.
Cu toate acestea, cu o bună dispoziție și cu dorința de a-i ajuta pe micuții noștri putem, fără îndoială, să căutăm instrumentele și strategiile potrivite pentru a le scoate în evidență inteligența. Important este să găsiți modelul educațional potrivit, potrivit nevoilor copilului, și să îl aplicați acasă.
Procedând astfel, atunci când facem greșelile care se fac cu copiii supradotați, nu ne vom mai simți vinovați.
În general, când trecem în revistă temele de la școală ale copiilor, ne trezim răsfoind pagini de caiete și cărți scrise cu un scris de mână care nu ne face deloc să ne simțim mândri. Și îi certam fără să știm motivele din spatele acelei caligrafii proaste. Motivul constă în așa-numitul sindrom de disincronie intelectuală psihomotorie.
Această patologie se referă la probleme de scriere rezultate din dificultăți de coordonare a mișcărilor mâinii. Insistența cu care copilul este forțat să scrie corect poate provoca o stare de anxietate și nemulțumire față de sine. Aceasta este o situație foarte frecventă în casele în care locuiesc copii supradotați.
Foto: Mart Production/ Pexels
În aceste cazuri trebuie să îl tratăm pe cel mic cu răbdare și multă afecțiune. Copiilor le place să li se recunoască succesele și a insista negativ asupra acestui punct slab echivalează cu promovarea stimei de sine scăzute.
Așadar, dacă au această dificultate, cel mai bine este să-i ajuți să-și corecteze scrisul cu o caligrafie simplă, astfel încât să învețe să modeleze cuvintele. Este un test care poate fi trecut cu ușurință.
Atunci când îi atribuim o lectură copilului ne gândim că, înzestrat fiind, îi va face o explicație extraordinară. Și dacă nu se ridică la nivelul așteptărilor noastre, poate ajungem să-l pedepsim cu pedepse inutile. Procedând astfel, nu căutăm cauza erorii sale și nici măcar nu contribuim la corectarea acesteia.
Una dintre cauzele acestei dificultăți este faptul că copiii cu capacități intelectuale ridicate au o capacitate de raționament mai mare decât cea de limbaj. Din acest motiv, atunci când trebuie să explice ceea ce au citit, o fac cu dificultate, deoarece nu pot face cuvintele să corespundă cu ceea ce au înțeles. Este așa-numita disincronie a limbajului și a raționamentului.
Copiii supradotați caută în general compania adulților, deoarece IQ-ul și maturitatea lor pot fi egale cu cele ale adulților.
Ei fac intervenții relevante în timpul conversațiilor, își aduc propriile idei și în unele cazuri rezolvă problemele cu mare ușurință.
Mulți părinți consideră această atitudine nepotrivită și obligă copiii să rămână cu alți copii de vârsta lor. Dar, forțați să intre în aceste grupuri, copiii supradotați se simt izolați, se retrag în ei înșiși și nu au dorința de a-și demonstra abilitățile.
În unele cazuri, această atitudine provoacă respingere și agresiune din partea altor membri ai grupului.
Dacă copilul pune prea multe întrebări, este pentru că este condus de nevoia de a învăța și vrea să facă acest lucru. Trebuie să răspundem cu amabilitate, pentru ca micuțul să fie hrănit cu cunoștințe și să simtă sprijinul întregii familii.
Pentru a evita greșelile care se fac cu copiii supradotați, trebuie să începem să-i acceptăm așa cum sunt. Este esențial să nu-și piardă răbdarea în fața curiozității, să nu-i forțezi să facă nimic, să-i sfătuiești și să-i inviti să facă față provocărilor fără teamă de eșec.
În cele din urmă, este o prioritate să îți faci timp pentru a-i ajuta atunci când își fac temele și pentru a-i lăuda când își ating obiectivele. În acest fel, vom avea copii fericiți cărora nu le va fi niciodată frică să-și demonstreze abilitățile.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.