„Traumatizăm” copilul când îi cerem ceva ce nu vrea? Daniela Gavankar: „Să educi înseamnă să-i ceri să facă lucruri pe care nu le-ar face singur. Să-l dăm jos de pe piedestalul de «ți se cuvine»”
Claudia Chiru, profesor pentru învățământul primar, antreprenoare și fondatoarea SAGA Kid, susține că primul pas esențial este să acordăm atenție odihnei copiilor, iar apoi evidențiază importanța timpului de joacă liberă.
„Copilul are nevoie de odihnă, în primul rând. Și când spun odihnă trebuie să fie în pat la ora 21:00, pregătit pentru somn. Dacă nu doarme minimum 10 ore, nu este bine pentru un copil școlar mic. Ar trebui să aibă timp pentru joacă, pentru că joaca este cea mai importantă pentru copiii din ciclul primar și chiar și din gimnaziu.
Părintele trebuie să aibă această forță interioară și să să se abțină din a-l înscrie la foarte multe ateliere și din a cere foarte mult de la el, pentru că proiectăm asupra lor ceea ce noi n-am putut să facem, ceea ce noi n-am avut și îi încărcăm pe copii cu niște greutăți pe care nu le pot duce”, a explicat Claudia Chiru.
Claudia Chiru a adus în atenție la Părinți Prezenți programul sănătos al unui copil. În viziunea sa, acesta cuprinde mai mult decât simpla listă a activităților, ci pune accentul pe nevoile individuale ale copilului și libertatea sa de a-și crea propriul drum. Profesoara a subliniat importanța unui hobby și a mișcării în viața copilului, cu o limită de două zile pe săptămână pentru activități suplimentare. Cu un mesaj puternic, Claudia Chiru a insistat asupra importanței de a lăsa copilul să aleagă activitățile care îi plac cu adevărat.
„După părerea mea, un program sănătos al unui copil ar fi să se culce devreme, să mănânce ceea ce are nevoie, să se joace cel puțin 3 - 4 ore/zi liber, ce vrea el. Atenție! Nu ce îi spunem noi să facă. Și ar trebui să aibă un hobby, să facă ceva. Dacă are hobby legat de ceva static, trebuie să aibă neapărat și ceva cu mișcare. Maximum două zile/săptămână s-ar putea duce undeva să facă ceva în plus. În rest, cred că e foarte important să stea cu părinții, să petreacă timp cu părinții și cu rudele apropiate, cu mediul în care trăiește și să se joace foarte mult în interior și în exterior.
Copilul trebuie să facă ceva ce-și dorește el, NU ce ne dorim noi. Adică dacă lui îi place fotbalul și noi zicem `nu, că nu îmi place mie, mamă, fotbalul, fă șah`, dar copilului nu-i place șahul. Tu îl duci la șah pentru tine. Poți să te duci tu la șah direct și pe el să-l duci la fotbal sau undeva unde îi place lui, într-un loc sau în două maximum!
Trebuie să facă ce doresc ei să facă, pentru că, de fapt, aia e viața lor. Ei atunci trăiesc. Dacă noi le luăm joaca, îi irităm, îi constrângem, îi forțăm să trăiască o viață chinuită... efectiv îi chinuim. Da, pot să spun asta, dacă nu-i lăsăm să se joace singuri cum doresc ei, îi chinuim”, a precizat fondatoarea SAGA Kid.
Claudia Chiru a subliniat importanța descoperirii pasiunii în viața micuților și încurajează diversitatea în alegerile de carieră ale copiilor. În cuvinte pline de înțelepciune, profesoara a afirmat că avem nevoie de oameni pasionați, capabili să exceleze în orice domeniu. Un aspect important evidențiat de Claudia Chiru a fost necesitatea de a nu presa copiii și de a le permite să-și descopere drumul în timp.
„Nu poți să-i faci copilului un program de luni până vineri ca și cum ar fi la serviciu ca noi, adulții. Copilul care vrea să învețe la școală și care este obișnuit din familie să aibă o rigoare academică, să stea în preajma unor activități intelectuale, face față la școală și va deveni ceva interesant în viață. Celălalt, care nu este expus activităților intelectuale și nici nu are un mediu de așa natură, probabil că o să fie ceva mai puțin, ceva după puterile lui, dar există loc pentru toată lumea. Adică nu e necesar să fim toți manager, nu e necesar să fim toți doctori, nu e necesar să avem toți afaceri. Avem nevoie de cizmari foarte bun nu de designer de încălțăminte, de croitori nu de designeri vestimentar. Adică avem nevoie de oameni pasionați, care își descoperă pasiunea și să facă bine lucrurile în orice, în toate domeniile! Cred că și de ciobani avem nevoie, că sunt din ce în ce mai puțini.
Nu trebuie să pompăm în copil! E important să-i dăm copilului ceea ce el are nevoie, lucrurile de bază de care are nevoie, și apoi să-l vedem un pic, să îl așteptăm să crească, să vedem către ce se îndreaptă. Nu toți copiii pot să învețe limbi străine de la o vârstă mică, din primar. Și nici nu știu de ce l-ai trimite să învețe limbă străină de la ciclul primar, că face la școală, e suficient. Lasă-i televizorul pe limba engleză să audă non-stop, sau pe spaniolă, sau pe franceză, pe ce vrei tu și o să vezi că își și formează auzul. Și apoi, când o să fie necesar, să învețe în liceu, în facultate, că acolo se definește, tu ai pus deja cărămida pentru asta”, a concluzionat Claudia Chiru.
Urmărește emisiunea Părinți Prezenți integral:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Preot profesor univ. dr. Radu...
Profesorul Bogdan Cristescu...
Există multe lucruri despre care să ne facem griji ca...
Adesea, părinții sunt...
Dacă te gândești să îți continui studiile în afaceri,...
INSP a anunțat vineri primul caz de metapneumovirus...