De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!
În încercarea noastră, de altfel bine intenționată, de a crește copii fericiți și de succes, prea des asociem greșeala cu eșecul. Totuși, studiile ne arată că greșelile sunt esențiale pentru succesul viitor.
Abordarea noastră de tip „totul sau nimic” în ceea ce privește eșecul nu este doar eronată, ci poate afecta stima de sine a copiilor și relația noastră cu ei.
Da, greșelile pot fi uneori dezordonate, jenante și incomode. Însă ele încurajează creativitatea și curiozitatea. O greșeală sau un pas greșit îi poate învăța pe copiii noștri (chiar dacă pe calea grea) o abordare mai bună pentru a face lucrurile.
De asemenea, lecțiile învățate din experiențe sunt cele pe care le vor ține minte pe termen lung. Greșelile le oferă copiilor și oportunitatea de a-și exersa curajul și de a învăța să stabilească și să respecte limite sănătoase.
Așadar, deși greșelile copiilor pot părea frustrante acum, Kathryn Brown Ramsperger, un jurnalist premiat, cercetătoare și specialist în comunicare și relații, spune în rubricile Your Tango să te relaxezi puțin.
Iată câteva greșeli care îi pot ajuta pe copii să ducă o viață mai fericită, mai echilibrată și mai reușită. Experta dezvăluie șase greșeli pe care ar trebui să le permiți copiilor să le facă!
Citește și Profesor Stanford, după o amplă cercetare: Aceștia sunt părinții care fac cel mai mult rău copiilor!
Fie că sar în bălți sau desenează pe pereți, este important să le permitem copiilor noștri să creeze, să experimenteze și să se distreze.
Îi îmbrăcăm bine pentru vremea rece, le cerem să folosească dezinfectant pentru mâini între ore și le punem haine de schimb în ghiozdan. Dar, ai observat vreodată chipul copilului tău prima dată când a pășit desculț într-o baltă? Fericire pură.
SURSA FOTO: freepik.com @Alla541
Știai că joaca liberă poate crește nivelul de serotonină, reduce stresul și îmbunătăți funcția imunitară și somnul?
De asemenea, timpul petrecut jucându-se în iarbă poate reduce riscul de ADHD, obezitate și depresie.
Joaca dezordonată în natură contribuie la sănătatea și fericirea copilului tău. Dar, ca să exploreze cu adevărat, trebuie să se murdărească puțin.
Ah, și acel perete mare și curat al tău? În ochii copilului tău, arată ca o pânză perfectă pentru creații. În mintea copilului e: tu ai „pictat” pe el văruind, de ce nu ar putea și el?
Plus, „pictura” ta e destul de... monocromatică! A copilului, însă, are mai multă culoare și stil!
Chiar și adolescenții adoră să decoreze acei pereți plictisitori cu fotografii ale prietenilor și postere cu trupe. Așa că, atunci când îi ceri să mențină peretele curat, copilul tău poate interpreta asta ca o respingere a creativității sale.
Soluția? Vopsește pereții cu o culoare rezistentă la apă și cumpără niște săpun!
Mai bine, dedică un perete întreg din casă creațiilor artistice ale copilului tău. Faceți o poză înainte să ștergeți împreună desenul. Într-o zi, vei prețui aceste amintiri! Doar asigură-te că markerul nu este permanent.
Am auzit cu toții despre acei părinți care scriu eseurile copiilor lor sau le fac proiectele pentru târgul de știință.
Și, uneori, intervenim și noi, pentru că elevul nostru din clasa a șasea se chinuie să scrie o lucrare care să fie la nivelul celei făcute de un coleg – o lucrare ce pare scrisă de un adult.
Sau, copilul nostru din clasa a opta primește o notă mică la un proiect comparat cu „eforturile” colegilor „de elită”, deși în realitate părinții acestora au fost cei care au făcut totul în culise.
Astfel, copilul nostru este etichetat ca leneș și i se spune să facă un efort mai mare. El ajunge să se simtă copleșit sau blocat. Noi ne enervăm din cauza nedreptății și intervenim pentru a-l susține, contribuind astfel la un cerc vicios.
Retrageți-vă din proiectele școlare, subliniază experta, conform sursei citate. De fiecare dată când interveniți, îi luați copilului vostru puterea, ceea ce poate duce la apariția neputinței.
O carieră școlară fără provocări îi lasă pe elevi mai puțin capabili să se dezvolte și să reușească, așa cum susține cercetătoarea.
În plus, atunci când intervenim, le transmitem copiilor noștri un model greșit de etică. Așa că, atunci când simți că vrei să ajuți (mai mult decât ar trebui), încearcă să te gândești cu 30 de ani în avans și amintește-ți că, într-o zi, copilul tău va trebui să facă față vieții fără ajutorul unui adult – și fără interferențe.
SURSA FOTO: freepik.com @Ycazac
Deși ne place să credem că părinții moderni au depășit mentalitatea de tip „faci cum spun eu cât stai în casa mea”, adesea luăm foarte personal atunci când copiii ne răspund sau murmură ceva pe la spate. — Nu-mi răspunde! strigăm indignați.
Cu toate acestea, copiii noștri trebuie să își testeze opiniile și sentimentele față de noi, pentru că suntem cei mai siguri oameni pe care îi cunosc.
Ei încă învață cum să își exprime corect și direct gândurile, dar într-un mod respectuos. Majoritatea adulților se luptă și ei cu asta.
Așa că, atunci când copilul tău învață să comunice, încearcă să fii mai tolerant.
De altfel, cercetările arată că acei copii care răspund devin adulți mai de succes. Și, doar pentru că îți răspund ție nu înseamnă că o vor face și cu alții.
Copiii noștri se oglindesc în noi, iar imaginea pe care o văd nu este mereu plăcută în procesul lor de formare.
Când îți răspund, încearcă să răspunzi cu iubire și măsură, alături de disciplina necesară. În fond, felul în care reacționezi modelează ce înseamnă o comunicare sănătoasă.
A răspunde înapoi îi ajută pe copii să își dezvolte încrederea de a-și stabili limite, de a se apăra și, în același timp, le stimulează gândirea analitică.
Copiii noștri își doresc să se integreze. Este un lucru normal. Desigur, asta depinde de grupul pe care îl urmează.
Dacă se furișează pe un site nepotrivit sau se alătură unui grup de adolescenți care cred că drogurile îi transformă în vampiri zombi, oprește-i. Totuși, uneori, cei mai buni prieteni ai copilului nostru sunt cei care, de fapt, îl protejează de prieteni și mai nepotriviți.
„Mama mea nu a știut niciodată de ce am încetat să mai ies cu grupul popular, dar ar fi fost încântată să afle că nu voiam să particip la petreceri unde era alcool. Nu știm întotdeauna ce face cel mai bun prieten al copilului nostru pentru a-l ajuta, și de obicei aflăm doar atunci când apar probleme”, susține experta.
Cu excepția situațiilor care implică droguri sau alcool, copiii pot, de obicei, să își dea seama singuri care sunt ideile proaste, prin consecințele directe ale acțiunilor lor (în loc de cele pe care le impunem noi).
Este nevoie de mult curaj din partea părinților, dar uneori trebuie să ne retragem când este potrivit pentru vârsta lor și să le permitem copiilor să zboare liberi, experimentând atât consecințele, cât și recompensele alegerilor lor.
SURSA FOTO: freepik.com @standret
„Recunosc: încă mă îmbrac ciudat. Ca scriitoare și antrenoare intuitivă, ador culorile și combinațiile interesante de haine, și îmi place să le amestec și să le potrivesc într-un mod unic.
Dacă mama nu m-ar fi lăsat să-mi port centura retro din macrame, făcută manual, cu rochia de petrecere când eram mică, probabil nu aș fi atât de creativă cu moda astăzi”, susține cercetătoarea.
Ceea ce ți se poate părea ciudat sau avangardist este, de fapt, posibil să fie „la modă” la școală. Copiii își folosesc stilul vestimentar pentru a-și exprima personalitatea, așa că trebuie să îi lăsăm să poarte ce vor, atâta timp cât este sigur și decent.
Da, chiar dacă e aceeași cămașă confortabilă purtată săptămâni la rând.
„Eu și soțul meu avem o regulă: dacă te înscrii la o activitate, trebuie să o urmezi cel puțin un semestru. În general, această regulă a funcționat bine în familia noastră.
I-a învățat pe copiii noștri perseverența și reziliența, ajutându-i să înțeleagă că nu pot obține întotdeauna ceea ce își doresc, atunci când își doresc.
Totuși, recunosc că uneori mă întreb dacă am greșit când l-am luat pe fiul meu de pe terenul de fotbal în timp ce striga: `urăsc acest joc!`. Mă gândesc dacă ar fi fost mai încrezător în alte decizii dacă l-aș fi lăsat să continue.
După un deceniu de reflecție, l-aș întreba acum ce alte sporturi i-ar plăcea să încerce. Probabil că mi-ar spune că T-ball ar fi fost alegerea lui de la început”, susține Kathryn Brown Ramsperger.
Scopul activităților este să le permită copiilor să încerce diverse lucruri și să descopere ceea ce le place cu adevărat.
SURSA FOTO: freepik.com @irishasel
Atunci când le permitem copiilor noștri să facă propriile alegeri, fie ele bune sau rele, ei învață și cresc ca indivizi.
Desigur, nu ne place să-i vedem suferind, dar disconfortul este cel care duce la schimbare. După ce fac câteva greșeli, devin mai puternici, mai independenți și mai încrezători ca adulți (în loc să fie victime care fug mereu la părinți când apare o problemă).
Greșelile copiilor noștri sunt doar pași naturali pe curba de învățare pe care trebuie să o urmeze în drumul lor spre maturitate. Dacă vedem momentele lor de eșec (și pe ale noastre) ca oportunități de învățare, vom fi mai fericiți, iar ei vor deveni mai sănătoși și mai rezilienți.
Așa că, renunțați la atitudinea de părinți „elicopter” și lăsați-vă și pe voi să faceți greșeli.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
În lumea globalizată de...
Indiferent dacă este mic sau...