Copiii mofturoși la mâncare? Vina este doar a părinților: Iată principalele greșeli pe care aceștia le fac
Data publicării:
Când copilul tău mănâncă puțin și prost, respinge complet anumite alimente, este o provocare constantă la masă.Ce să faci dacă relația dintre copil și mese nu este tocmai o idilă? Sfaturi, trucuri și câteva reguli cheie.

Învățarea copiilor să mănânce într-un mod sănătos și echilibrat este una dintre cele mai dificile sarcini pe care mamele și tații sunt chemați să le facă.

Mâncarea, de fapt, este mijlocul prin care se desfășoară cele mai grele și mai acerbe bătălii între părinți și copii, începând de la vârsta pediatrică. Șantajul, ispășirea vinovăției, fricile și anxietăți reprimate, convingerile false trec adesea dintr-o parte în alta, pe masă și peste masă.

Înainte de a începe....


Înainte de a da nişte reguli de educare a copiilor despre alimentaţia corectă, sunt necesare câteva premise fundamentale. Care sunt valabile la masă, ca în orice alt mediu și pentru orice altă situație.


În primul rând, un exemplu bun!

Dacă scopul este ca copilul să aibă o dietă sănătoasă, este esențial ca mama și tata să urmeze mai întâi o dietă echilibrată. Dacă părinții, de exemplu, nu consumă niciodată fructe sau legume, dacă mănâncă adesea junk food, este probabil ca și copiii să urmeze acest comportament. A-i obișnui să mănânce bine înseamnă, în primul rând, să învățăm să o facem singuri!

Părinții decid. Copiii se supun

Prea des, din păcate, vedem părinți incapabili să-și îndeplinească sarcina, care se lasă tiranizați de copii cărora le sunt incapabili să le dea reguli. A întreba un copil de 2/3 ani ce vrea să mănânce, oferindu-i mereu alternativa atunci când nu-i place ceva, așteptându-se să înțeleagă care este cea mai bună alegere pentru sănătatea lui, este greșit și dăunător.

Mama și tata ar trebui să stabilească meniul meselor zilnice și să-l prezinte copilului fără prea multe alternative. Ținând cont de gusturile și preferințele lui, bineînteles. Dar fără a-l adapta la cerințele sale. 

2. Fotografie... (pexels-gustavo-fring-5888373_62920600.jpg)

Dacă ar fi după ei, 90% dintre copii ar mânca mereu aceleași lucruri, gătite exact în același mod. Din fericire, însă, nu copiii decid. Sau nu ar trebui să fie ei.

Niciun copil nu va muri de foame!

Această maximă ar trebui arsă în bucătăria tuturor mamelor îngrozite de ideea că copilul lor ar putea muri de foame. De multe ori, de fapt, ideea de a oferi copilului o alternativă alimentară este dictată de teama că, sărind peste una sau două mese, copilul ar putea „să moară de foame”.

În spatele ei se află și acea credință falsă, de lungă durată, că „grăsimea este frumoasă” și că cu cât un copil are mai multă grăsime pe el, cu atât este mai sănătos. Nimic nu poate fi mai greșit, mai înșelător, mai dăunător. Dacă copilul este sănătos și bine, dacă nu are probleme nutriționale sau psihologice grave (intoleranțe grave, alergii, tulburări gastro-intestinale semnificative, pierderi emoționale, traumatisme...), mai devreme sau mai târziu, el va ceda „ofertei găsite pe farfurie.



Timpul pentru masă, un război deschis


Reguli generale de bune maniere:

- Mâncăm la masă. Nu te uiți la televizor, nu folosești telefoane mobile și smartphone-uri (cu excepția apelurilor neașteptate), nu te joci, nu citești cărți. În timpul meselor, care ar trebui să aibă loc într-un mediu senin și convivial, mâncăm, discutăm, vorbim despre experiențele zilei și împărtășim senzații și emoții.

- Mâncarea din farfurie nu are niciodată un gust rău. Cel mult s-ar putea să nu vă placă. În acest caz, îl puneți deoparte și așteptați următorul fel de mâncare, presupunând că există unul.

- Șezi. Cu copiii mai mari (cu vârsta de 6 ani în sus) vă puteți aștepta să rămână așezați pe locurile lor până când toată lumea termină de mâncat. Dacă ora mesei este liniștită, iar discuția dintre oaspeți este plăcută, chiar și copiii nu vor avea nicio dificultate în a respecta această regulă. Copiilor mai mici li se poate da permisiunea de a se ridica după ce au terminat de mâncat.

- Să faci un copil să mănânce nu înseamnă să-l gonești prin casă cu lingura plină să-l implori să guste ceva. În acest fel, de fapt, copilul este investit cu o putere excesivă de control față de părinții săi. Copilul poate alege să nu mănânce ceea ce i se oferă. În acest caz, însă, va rămâne așezat la masă conform regulilor de mai sus și când toată lumea a terminat se va ridica pe stomacul gol fără a i se oferi o alternativă (cu excepția cazului în care aceasta a fost deja prevăzută).

3. Fotografie... (pexels-august-de-richelieu-4259707-1_20270600.jpg)

Mici trucuri:

Implicarea copilului în bucătărie crește șansele ca preparatele propuse să-i fie pe plac. Obișnuiește-l pe cel mic să miroase, să guste, să manipuleze... Cunoașterea alimentelor nu vine doar prin simțul gustului.

Fără mizerie în afara meselor. Copilul, ca și adulții, ar trebui să consume întotdeauna 5 mese pe zi. Trei principale (mic dejun, prânz și cină) și două gustări (miezul dimineții și mijlocul după-amiezii).



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare

Gândirea distorsionată: Cum să schimbi gândurile negative

Gândirea distorsionată este o tendință comună a minții...



Cele mai noi articole

Cum ar trebui să se desfășoare conversațiile cu copiii mici

Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...

7 mici obiceiuri care te vor face o persoană mai interesantă

Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...


Top citite
Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

Capcana hiperparentingului: Așezarea copiilor pe un piedestal este dăunătoare și îi creează stresați și nesiguri / FOTO: freepik.com @user16766420

Capcana hiperparentingului: Așezarea copiilor pe un piedestal este dăunătoare și îi creează stresați și nesiguri

Foto: Freepik@freepik

Cât ar trebui să dureze rezolvarea temelor pentru acasă? Niciodată mai mult de atât

10 strategii de parenting pe care orice părinte ar trebui să le aplice pentru a-și ajuta copilul să se simtă unic, iubit și apreciat / FOTO: freepik.com @weyo

10 strategii de parenting pe care orice părinte ar trebui să le aplice pentru a-și ajuta copilul să se simtă unic, iubit și apreciat

pixel