Cum pot părinții crește copii de succes, potrivit unui decan de la Stanford: „Fii autoritativ, nu autoritar!”
Imaginați-vă că nu ați văzut niciodată o umbră și că nu știți ce este... La urma urmei, chiar și atunci când suntem singuri acasă și o umbră trece prin fața unei ferestre, ne asaltează un sentiment de neliniște. Și tocmai asta se întâmplă când un copil observă pentru prima dată acest „străin” care aleargă după el, stă în fața lui și nu pleacă niciodată!!!
În afară de reacțiile amuzante ale copiilor, umbra are o semnificație mult mai profundă în ființa umană, ea a fost întotdeauna considerată simbolul umanității, deoarece este ceva de care omul nu se poate despărți decât dacă o cedează diavolului, căci din acest motiv, umbrele solitare sunt un indiciu al fricii, al terorii, al întunericului și al misteriosului.
Una dintre poveștile clasice despre umbră este piesa „Peter Pan, or the Boy Who Wouldn’t Grow Up” de James Matthew Barrie, unde Peter Pan își pierde umbra, umanitatea, devenind unul dintre copiii pierduți, o ființă nemuritoare, un copil care nu crește niciodată, un „non-om”.
În piesă, mama lui Wendy este cea care găsește umbra lui Peter și i-o dă înapoi chiar dacă nu va mai face parte niciodată din el, de fapt umbra lui trăiește o viață proprie.
Și această parte a poveștii lui Peter Pan pare să fie inspirată din romanul „Povestea extraordinară a lui Peter Schlemihl” de Adelbert von Chamisso, unde protagonistul își vinde umbra diavolului pentru o pungă de bani care nu se vor termina niciodată. Dar din momentul în care își pierde umbra, omul își pierde viața și rămâne în singurătate pentru că oamenii încep să îl marginalizeze, temându-se de un om fără umbră... fără suflet.
La bucovineni, exista credința că o persoană căreia i se dădea foc, murea într-un incendiu, nu mai avea umbră nici în lumea asta, și nici în cealaltă.
În Dolj, copilașii care plângeau noaptea erau considerați a fi atacați de Muma Pădurii. Pentru a fi alungată, se țineau copiii în brațe și se dădea de trei ori cu un topor în umbra lor, rostindu-se incantația, "Fugi nălucă,/ prin preluncă, / prin răzor, / printre răzor,/ că te tai cu ăl topor."
Sucevenii erau de părere că cine se uita la umbra sa, urma să fie cuprins de temeri noaptea!
În multe superstiții ale lumii, umbra era, de fapt, considerată inclusiv o manifestare a sufletului. Vampirii și fantomele nu aveau umbră și nici nu puteau să se vadă într-o oglindă. Într-o legendă sârbească, Dumnezeu l-ar fi creat pe Diavol din propria Sa umbră. În alte tradiții populare, cine își vindea sufletul diavolului rămânea fără umbră!
În tradițiile chinezești, când se punea capacul peste sicriul unui decedat, oamenii se dădeau câțiva pași înapoi, ba chiar se retrăgeau într-o altă odaie, astfel încât umbra lor să nu le fie prinsă în coșciug și să le afecteze astfel sănătatea, potrivit unui articol scris de publicația Diane.
În unele legende europene, sufletul unei persoane decedate apare în preajma mormântului său sub forma unei umbre care, atunci când este zărită de cei în viață le vestește acestora o moarte iminentă!
Magicienii, vrăjitorii de pe insula indoneziană Wetar era văzuți drept capabili să îi facă rău unui om prin înfingerea în umbra sa a unei sulițe sau a unei săbii.
În Ucraina, o vrăjitoare putea fi prinsă, înfrântă, numai dacă i se călca pe umbră, îi era lovită umbra sau se înfingea un cui în aceasta.
Așa că nu putem fi prea surprinși și nici să ne amuzăm dacă copiii mici, care nu cunosc jocul de lumini și umbre, își văd umbra ca pe ceva înfricoșător, dar în același timp curios, ceva care până la urmă le aparține.
Învață-ți copiii că umbra este o parte din ei înșiși, acel lucru care îi leagă de pământ, acel lucru care îi identifică, care nu-i abandonează niciodată chiar și atunci când este întuneric... o lumină mică este suficientă pentru a le dezvălui umbra, un mică lumină care să le lumineze sufletul.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...