Cum să crești un copil optimist: Ghid pentru părinți
Optimismul este o trăsătură valoroasă care poate...
Cu ritmul alert al vieții de zi cu zi, este esențial să le oferim timp să se reconecteze și să aibă grijă de ei înșiși. A face asta nu este un moft, ci o necesitate în fața presiunii psihologice din ce în ce mai mari cu care ne confruntăm.
Și nu este doar o preocupare pentru adulți! Studiile arată că 4 din 10 copii se confruntă și ei cu stresul. Desigur, problemele lor pot fi diferite de ale noastre, dar asta nu înseamnă că nu au nevoie de sprijin și de modalități de a elibera această presiune.
Un moment ideal pentru a începe să cultivi grijă de sine este în copilărie. De aceea, învățarea copiilor să acorde atenție și să își pună pe primul loc nevoile de la o vârstă fragedă este unul dintre cele mai valoroase cadouri pe care le poți oferi.
Chiar dacă nu sunt încă destul de mari pentru a aprecia o baie relaxantă sau o sesiune de masaj, există câteva rutine de bază pe care le pot încorpora în viața lor de zi cu zi, potrivit serpadres.es.
Învață-ți copiii să-și iubească și să aibă grijă de corpul lor încă de la o vârstă fragedă. Vorbește cu ei despre importanța unei igiene adecvate a somnului și ajută-i să stabilească o rutină de seară relaxantă, care să le ofere odihnă de calitate și să îi ajute să gestioneze stresul, conform unui studiu realizat la Universitas Indonesia. În timpul zilei, propune-le activități care să îi mențină activi.
Și nu uita de alimentație! Asigură-te că toți membrii familiei urmează o dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, și să fie bine hidratați. Acest obicei nu doar că sprijină metabolismul celular și îngrijește pielea, dar, conform cercetărilor de la Swansea University, îmbunătățește și memoria și atenția.
Știați că multe dintre bolile cu care ne confruntăm pot fi influențate de obiceiurile noastre zilnice? Desigur, genele au un rol important, dar rutinele noastre de zi cu zi joacă și ele un rol important în menținerea sănătății noastre, conform unui studiu realizat la Universitatea McGill. Deci, de ce să nu îi învățăm pe copii să adopte obiceiuri sănătoase încă de mici?
Există diverse rutine de îngrijire personală pe care le puteți încuraja la copii. De exemplu, puteți să îi îndrumați să adopte o dietă echilibrată, săracă în zahăr, grăsimi saturate și alimente procesate, pentru a preveni afecțiuni precum diabetul și obezitatea. De asemenea, îi puteți învăța să își organizeze și să își prioritizeze sarcinile, astfel încât să poată evita stresul și anxietatea.
Nu există o modalitate mai eficientă de a-ți menține mintea ageră decât să încerci să înveți ceva nou în fiecare zi. Pentru copii, aflați într-o continuă etapă de descoperire, este important să îi încurajăm să-și pună în față provocări cognitive care să le dezvolte abilitățile analitice.
De exemplu, încurajați-i să adopte hobby-uri precum șahul, jocurile de cuvinte, cuvintele încrucișate sau sudoku în rutina lor zilnică. Aceste activități sunt excelente pentru îmbunătățirea agilității mentale și a capacității de raționament, conform unui studiu realizat la Universitatea din Exeter.
De asemenea, stârniți interesul lor pentru explorarea și cercetarea subiectelor care îi pasionează sau încurajați-i să dezvolte o rutină de lectură care să le hrănească mintea.
Păstrarea calmului este esențială pentru o viață echilibrată. Și este important ca și copiii să învețe această abilitate încă de la o vârstă fragedă, prin integrarea unor obiceiuri în rutina lor de auto-îngrijire care îi ajută să își înțeleagă și să își gestioneze mai bine emoțiile.
Meditația, de exemplu, este o resursă de neprețuit pentru a găsi liniștea interioară. Dacă nu au încercat-o încă, poți să le sugerezi câteva activități introductive de meditație care să le trezească interesul. Există, de asemenea, diverse exerciții de relaxare sau de respirație care pot deveni instrumente valoroase pentru a controla anxietatea și stresul.
Dacă copilul tău nu este atras de meditație, poți încerca să îl introduci în practica unor discipline mai active, dar la fel de eficiente, precum yoga, tai chi sau qigong.
Să apreciem tot ceea ce ne înconjoară, chiar și cele mai mici detalii aparent nesemnificative, este una dintre cheile către fericire. Învățați copiii să prețuiască lucrurile mărunte și să găsească plăcere în activități la fel de simple precum savurarea unei cești de lapte sau vizionarea unui film sub pături.
Este important ca micuții să învețe să fie recunoscători și să prețuiască ceea ce au. În loc să își „cumpere” fericirea cu capricii materiale sau costisitoare, încurajați-i să o găsească în experiențele personale, în momentele împărtășite cu ceilalți sau în obiecte care au o semnificație emoțională puternică pentru ei.
În final, amintiți-vă că micuții ar trebui să își configureze propriile lor rutine de autoîngrijire încă din copilărie, adoptând obiceiurile care le aduc confort. La urma urmei, grijirea de sine nu este ceva ce poate fi impus, ci mai degrabă un act de iubire față de ei înșiși.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Optimismul este o trăsătură valoroasă care poate...
Părintele Dragon este un termen modern folosit pentru a...
Modul în care vorbim cu copiii noștri are un impact...
Optimismul este o trăsătură valoroasă care poate...
Părintele Dragon este un termen modern folosit pentru a...