Când ar trebui să ne îngrijoreze tristețea copiilor. Psiholog: ”Nu mai știm să ne creștem firesc copiii”
De câte ori ți s-a întâmplat să vorbești cu copilul tău și să realizezi că nu înțelege bine sau nu acordă atenție la ceea ce îi spui. Această situație poate fi schimbată folosind anumite instrumente educaționale. Una dintre ele este dictarea. Vă vom spune despre asta în acest articol.
Deși poate că nu pare, dictarea este un exercițiu simplu care aduce multe beneficii. Uneori, nu trebuie să căutăm modalități complexe de a îmbunătăți modul în care copiii noștri comunică.
Copiii noștri pot vedea dictarea ca pe un exercițiu plictisitor și de rutină sau ca pe un timp plăcut de petrecut împreună. Totul depinde de modul în care îl folosim pentru a-i exploata beneficiile.
Pentru ca dictarea să fie amuzantă pentru copiii tăi, trebuie să găsești subiecte care să permită celor mici să râdă și să se distreze. În acest articol, vă vom spune ce vor învăța copiii dumneavoastră dacă utilizați acest instrument educațional.
Cu siguranță, știți deja ce este o dictare. Trebuie să alegi un text, să-l citești cu voce tare și, între timp, copilul trebuie să scrie ceea ce aude. Este o operație foarte simplă, dar în același timp aduce numeroase beneficii pentru dezvoltarea copiilor noștri. Se poate face atât la școală, cât și acasă.
Acum că știți ce este o dictare, să intrăm în specific și să aflăm care sunt beneficiile acestui instrument educațional pentru copiii noștri.
Copilul recunoaște și reproduce prin scriere cuvinte care, reunite într-o propoziție, au sens logic. Astfel, prin înțelegerea structurii semantice a textului, copiii dezvoltă și îmbunătățesc raționamentul logic.
Dictarea stimulează abilitățile creative ale copiilor. Folosind diverse cuvinte, copiii își îmbunătățesc și își extind vocabularul. Acest lucru le permite să-și exprime mai bine emoțiile, sentimentele și ideile.
Pentru copiii care suferă de tulburări de deficit de atenție sau care sunt foarte nervoși și hiperactivi, dictarea este un instrument excelent pentru îmbunătățirea concentrării. A scrie sub dictare, de fapt, necesită concentrare și atenție. În timpul unei dictări, copiii nu sunt distrași de agenții externi și muncesc din greu și se concentrează pentru a scrie cuvintele și propozițiile pe care le aud.
Dictarea îmbunătățește semnificativ memoria pe termen scurt. Copilul trebuie să muncească din greu pentru a-și aminti propoziții complete pe care să le scrie în caiet.
Mai mult, va învăța cuvinte noi care îi vor extinde vocabularul și pe care le poate folosi oricând are nevoie.
Îmbunătățește munca în echipă, un alt beneficiu al utilizării dictarii
Când este folosită între copii, dictarea îmbunătățește munca în echipă. De exemplu, unul dintre copii poate dicta propoziții celorlalți. În acest fel, toată lumea va fi forțată să lucreze împreună pentru a termina dictarea. Acest lucru întărește, de asemenea, legăturile de prietenie .
Un copil cu o înțelegere corectă a cititului își îmbunătățește și capacitatea de a-i înțelege pe ceilalți. De fiecare dată când se trezește studiind sau citind o carte, va înțelege mai bine conținutul acesteia și va asimila mai bine conceptele.
Dictările le permit copiilor să-și extindă vocabularul. Prin urmare, își îmbunătățesc modul de exprimare, au o mai mare ușurință în comunicare și sunt capabili să aibă conversații mai detaliate cu ceilalți.
Cu cât textul este mai imaginativ și cu cât include mai mulți termeni, cu atât dezvoltarea abilităților imaginative ale copilului este mai mare. Prin creșterea vocabularului, crește și capacitatea de a visa.
Când ia un dictat, copilul învață să se corecteze. În acest fel, el descoperă că greșelile fac parte din viață și că, în același timp, greșelile pot fi corectate fără a-i afecta propria încredere și stima de sine.
Dictarea îmbunătățește și ascultarea. Deci, atunci când copiii noștri se trezesc ascultând ceilalți vorbind, vor înțelege mai bine discuțiile la care participă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Parentingul este, fără...
Cunoașterea personalității...
Parentingul este, fără...
Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...
Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...