„Nici talentați, nici genii”: Doi psihologi specializați în abilități înalte demontează mitul
Această premisă necesită câteva clarificări care pleacă de la observarea copiilor în timp ce se joacă cu bule de săpun. Mai jos clarificăm ce este nervul vag și ce semnal de calmare trece de la creier la corpul copiilor prin respirație calmă.
Respirația este o acțiune instinctivă pe care corpul uman o realizează din primul moment al vieții extrauterine. Importanța respirației afectează și procesul de naștere: în cursurile pregătitoare pentru naștere, modul de a respira, în timpul travaliului și al nașterii active, este un aspect important al pregătirii și conștientizării dobândite a mamei. Această atenție față de respirație ne arată deja cât de esențial este să rămânem în contact cu sine prin guvernarea emoțiilor.
Când se confruntă cu situații critice, mamele sunt adesea sfătuite să să se îndepărteze pentru un moment de sursa de stres pentru a respira. Originea stresului pot fi și copiii care au depășit limitele obrăzniciei. În acest caz, cel mai bine este ca mama să se îndepărteze, lăsând copilul în grija cuiva, ori de câte ori apare un conflict major cu copiii acasă.
Sursa foto: Chevanon Photography/ Pexels
În același mod, părinții sunt sfătuiți să educe copilul să respire corect atunci când este pe cale să sosească mânie sau anxietate sau frică.
În ambele cazuri (adică atât pentru noi, adulții, cât și pentru cei mici), „oprește-te și respiră” nu este un sfat banal, deoarece respirația controlată are efecte benefice asupra organismului și asupra comportamentului uman:
- oxigenează creierul, ne permite să redescoperim centrul nostru de greutate emoțional (sau, în orice caz, să ne apropiem de punctul nostru de echilibru),
- relaxează mușchii contractați de furie, frică, reacții de luptă sau de fugă și ne pregătește să analizăm situațiile care ne înconjoară cu detașarea potrivită.
Pe scurt, respirația bună ajută la recăpătarea stăpânirii corpului prin eliminarea tensiunii (gata să se rupă și să degenereze) declanșată de stări stresante și situații și anxietate.
Pentru a crea bule suflând prin cercul de plastic, furnizat cu fiecare recipient obișnuit de bule de săpun, copilul este forțat să practice o tehnică de respirație specială care, datorită structurii și mecanismelor sale, reușește să un fie puternic calmant.
Această respirație controlată, calmă, rațională are un efect specific asupra corpului copilului: acționează cu nervul vag.
Sursa foto: Antonius Ferret/Pexels
Nervul vag este al 10-lea nerv cranian, o mare cantitate de impulsuri motorii și senzoriale se deplasează pe calea sa. Leagă trunchiul cerebral cu numeroase zone ale corpului: gât, piept, abdomen și merge până la căile motorii.
Dacă vagul percepe un semnal de pericol, corpul nostru se rigidizează, plasându-se într-o stare de pre-alarmă (care declanșează reacții de apărare sau de evadare); dar dacă același nerv primește un aport tranchilizant, dimpotrivă, se relaxează.
Ei bine, respirația stimulată de acțiunea de suflare a bulelor de săpun are un efect calmant asupra vagului, adică în timp ce corpul exersează acele acte de respirație, creierul trimite încet semnale vagi reconfortante și îl stimulează să se relaxeze, rezultând relaxarea întregului corp.
Sursa foto: Gabriel/ Pexels
Din conștientizarea faptului că tehnica de respirație de inspirație scurtă și expirație lungă are un efect calmant, bulele de săpun pot fi folosite ca un bun instructor copilul să respire pentru a se calma.
Este posibil ca acțiunea benefică asupra respirației copilului să vă fi fost necunoscută până acum, dar este imposibil, totuși, să nu fi observat cum bulele de săpun captează la propriu copilul care le eliberează cu respirația și îi privește zburând.
Privind bulele, copilul experimentează și abilități fizice: zbor, deci greutate, distanțe, durata care se măsoară cu intensitatea suflării sale și mărimea care are de-a face și cu puterea suflării.
Aspectul de creștere al jocului este adesea trecut cu vederea, ține întotdeauna cont de acest lucru: fiecare joc (constructiv), chiar și cel mai simplu, are legătură cu dezvoltarea copilului.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...