Copilul își bagă degetul în nas? Ce spune știința despre acest gest
Data publicării:
Unul dintre cele mai frecvente obiceiuri întâlnite la copiii mici este acela de a-și băga degetul în nas. Deși poate fi un comportament deranjant pentru părinți, această practică este, în realitate, mult mai comună decât s-ar crede. Dar ce spune știința despre acest gest? Este un comportament inofensiv sau ar trebui să ne îngrijorăm și să intervenim?

De ce își bagă copiii degetul în nas?

Curiozitate și explorare

La vârste fragede, copiii explorează lumea în principal prin simțuri, iar nasul nu face excepție. Băgatul degetului în nas poate fi pur și simplu un gest de curiozitate sau un mod de a descoperi ce se află acolo. În plus, copiii mici sunt deseori fascinați de propriile corpuri și de lucrurile noi pe care le descoperă.

Disconfort sau congestie nazală

Un alt motiv des întâlnit pentru care copiii își bagă degetul în nas este disconfortul. Dacă au secreții nazale, nasul uscat sau mâncărime, instinctul natural este de a încerca să îndepărteze ceea ce îi deranjează. Atunci când nu știu să-și sufle nasul, degetul devine un instrument util pentru a rezolva problema.

Neatenție și plictiseală

Copiii, mai ales cei foarte mici, au tendința de a se angaja în comportamente repetitive atunci când sunt plictisiți sau când nu primesc atenția dorită. Băgatul degetului în nas poate deveni un gest inconștient atunci când sunt într-o stare de neatenție, într-o activitate monotonă sau când stau liniștiți.

Autoconfort

Pentru unii copii, acest obicei poate deveni un mecanism de autoliniștire. La fel cum unii copii își sug degetul sau își răsucesc părul, băgatul degetului în nas poate fi o acțiune repetitivă care le oferă o formă de confort emoțional, mai ales în situații de stres sau oboseală.

Este acest comportament dăunător?

Deși poate părea dezgustător pentru adulți, din punct de vedere biologic, băgatul degetului în nas nu este neapărat un comportament periculos pentru sănătatea copilului, dar există câteva aspecte importante de luat în considerare.

Cel mai mare risc asociat acestui comportament este răspândirea bacteriilor și a virusurilor. Nasul este una dintre principalele porți de intrare în corp pentru germeni.

2. Foto: Free... (copilul-isi-baga-degetul-in-nas-ce-spune-stiinta-despre-acest-gest_83115800.jpg)

Foto: Freepik @stockking

Prin introducerea degetului murdar în nas, copilul poate facilita contactul direct cu agenți patogeni, crescând riscul de infecții, inclusiv răceli sau viroze respiratorii. În plus, dacă copilul își atinge apoi alte suprafețe sau se joacă cu alți copii, riscul de a răspândi germeni crește.


Dacă nu este abordat la timp, băgatul degetului în nas poate deveni un obicei compulsiv, care poate persista și la vârste mai mari. 

Ce spun studiile despre acest comportament?

Cercetările științifice privind obiceiul de a-și băga degetul în nas, cunoscut și sub denumirea de rhinotillexomanie, sugerează că este un comportament extrem de comun, chiar și în rândul adulților.

Un studiu din 1995 a arătat că aproximativ 91% dintre adulți recunosc că și-au băgat degetul în nas la un moment dat. Așadar, este un gest mult mai răspândit decât am putea crede.

În ceea ce privește copiii, băgatul degetului în nas face parte din comportamentele normale de auto-îngrijire, pe care ei le dezvoltă odată cu dobândirea independenței.

Cu toate acestea, dacă obiceiul devine compulsiv sau excesiv, este recomandată intervenția unui specialist pentru a determina dacă există o componentă de anxietate sau un alt factor emoțional care ar putea sta la baza comportamentului.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Decan Stanford, despre capcana în care cad părinții și-i împiedică pe copii să fie autonomi: „Supravegherea 24/7, 365 de zile este uimitor de intruzivă!” / FOTO: freepik.com @sacyks

Decan Stanford, despre capcana în care cad părinții și care îi împiedică pe copii să fie autonomi: „Supravegherea 24/7, 365 de zile este uimitor de intruzivă!”

„Nu mai vreau la școală!” Oana Moraru, despre ce se ascunde în spatele refuzului copilului: „Elevul trece prin tot felul de ape într-o zi, iar mami și tati pun un bolovan în spatele lui” / FOTO: freepik.com @EyeEm

„Nu mai vreau la școală!” Oana Moraru, despre ce se ascunde în spatele refuzului copilului: „Elevul trece prin tot felul de ape într-o zi, iar mami și tati pun un bolovan în spatele lui”

Cercetătoare Harvard și mamă: „Dacă NU încurajezi orice oportunitate pentru copiii tăi, ești un părinte mai de succes decât majoritatea!” / FOTO: freepik.com @satura86

Cercetătoare Harvard și mamă: „Dacă NU încurajezi orice oportunitate pentru copiii tăi, ești un părinte mai de succes decât majoritatea!”

Părinții care cresc copii mai puternici mintal decât majoritatea fac următoarele lucruri / FOTO: freepik.com@jalanajaudah

Părinții care cresc copii mai puternici mintal decât majoritatea fac următoarele lucruri

pixel