Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?
Deși nu se regăsește la mulți copii, unii au obiceiul de a-și ține respirația până când devin albaștri și în cele din urmă leșină. Și este într-adevăr o priveliște înfricoșătoare pentru orice părinte.
Unii o fac în joacă, sub formă de competiție, alții în schimb o fac pe sistem nervos. Aproximativ 5% dintre copii își țin uneori respirația. Acest lucru apare cel mai adesea între 2 și 3 ani. Uneori frații mai mici învață obiceiul de la cei mai mari.
Vestea bună este că un copil care își ține respirația în mod deliberat instinctiv începe să respire când își pierde cunoștința. Acest lucru poate fi oarecum liniștitor pentru tine, dacă micuțul tău a stăpânit acest obicei de coșmar.
Respirația este fundamentală pentru viața noastră, deoarece fără a respira am muri. Cel puțin asta ni s-a spus și ni s-a învățat mereu. Dar va fi chiar așa?
De obicei, poți rezista câteva zile fără să mănânci sau să bei, dar nu același lucru se poate spune despre respirație.
Ființele umane au nevoie de un flux constant de aer și oxigen pentru a funcționa ciclul Krebs, cel al respirației celulare aerobe. Acest proces este singurul cunoscut până acum care ne permite să rămânem în viață.
Se estimează că cel mult acest lucru este posibil pentru câteva zeci de secunde. O apnee voluntară efectuată de un adult poate ajunge la 45-60 de secunde, dar intervalul de valori este variabil și poate depinde de:
- Vârstă.
- Starea generală de sănătate.
- Pregătirea subiectului.
- Obiceiul la latitudini mari.
- Dacă fumezi.
- Dacă suferiți de boli respiratorii.
În orice caz, după aproximativ un minut de apnee voluntară, aproape toți subiecții adulți neantrenați sunt forțați să-și tragă respirația cât mai curând posibil.
De fapt, dacă nu respiri o perioadă, presiunea parțială a oxigenului tinde să scadă, în timp ce cea a dioxidului de carbon, invers proporțională, tinde să crească. Când există o lipsă de oxigen în sânge, are loc moartea biologică a celulelor și, în consecință, și a persoanei.
... lucrurile se schimbă, pentru că șansele de a putea rămâne fără suflare perioade lungi sunt mai mari. Sportivii, în special cei antrenați în apnee prelungită, au capacități fizice și mentale de a prelungi timpii de apnee, folosind tehnici specifice de relaxare concepute ad-hoc.
Acestea vă permit să încetiniți bătăile inimii, asigurându-vă că organismul utilizează cât mai mult posibil aerul inhalat înainte de începerea apneei. Vorbim despre compensarea sângelui care este mișcarea sângelui din zonele periferice ale corpului (mâini, brațe, picioare și picioare) către trunchi.
Foto: Yan Krukaw/ Pexels
Reamintim cazul celor cinci copii din Iași care au jucat un joc în care trebuia să îşi ţină respiraţia şi erau strânşi tare în braţe. În timpul probelor au leşinat.
Copiii au fost internaţi la Spitalul de Pediatrie din Iași cu probleme respiratorii și contuzii la cap, dar în afara oricărui pericol.
În momentul în care a ajuns ambulanța la ei, copiii aveau probleme respiratorii.
Era vorba despre elevi în clasa a VI-a, patru fete și un băiat. Se pare că elevul care i-a pus să îşi ţină respiraţia jucase pe Internet „Balena albastră”.
„La comanda unui coleg, și-au ținut respirația destul de mult. Și-au pierdut starea de conștiență. Au căzut și s-au lovit de mobilierul din jur. Ar mai fi fost și strânși în brațe de colegi. Deci au suferit și o asfixie și o constricție. Nu vă pot spune în ce scop au făcut acest lucru. E un joc pe care îl practică pentru prima dată. Sunt dependenți de tuburile de oxigen, sunt stabilizați, dar prognosticul este rezervat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie „Sfânta Maria”, declara la acel moment Tamara Solange Roșu, potrivit Agerpres.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.