Vaccinurile esențiale pentru copii și secretele imunității, explicate de dr. Mihai Craiu: „Nu rezolvi nimic ținându-l cu bone acasă! E antrenamentul fără de care nu e primit la olimpiadă” / VIDEO
Deși, de cele mai multe ori, mușcătura cauzează doar o simplă înroșire a pielii sau umflare, este important să fim conștienți că pot apărea și consecințe grave, cum ar fi bolile transmise de căpușe (TBE).
De exemplu, la sfârșitul lunii iulie, un bărbat a murit la Spitalul La Paz din Madrid, după câteva zile de internare în Unitatea de Izolare la Nivel Înalt, ca urmare a unei mușcături de căpușă în municipiul Buenasbodas, din Toledo, informează Hola.com. Arahnida a transmis febra hemoragică Crimeea-Congo (CCHF).
„Cea mai mare greșeală este să încerci să îndepărtezi căpușa folosind alcool, lac de unghii, vaselină sau un chibrit fierbinte”, spune Carla Quintana, director medical.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Primul pas pentru a acționa corect în cazul unei mușcături de căpușă este recunoașterea acesteia, deoarece poate fi nedureroasă la început, iar copilul sau adolescentul afectat s-ar putea să nu își dea seama că a fost mușcat.
„Este ușor să o recunoști”, spune Carla Quintana, director medical al Maternify. „Uneori, vei observa căpușa atașată de piele, hrănindu-se cu sânge. De obicei, acestea rămân atașate o zi sau două, dacă nu sunt îndepărtate. Cu cât rămân mai mult atașate, cu atât se umflă mai mult cu sânge. Odată ce căpușa cade sau este îndepărtată, mușcătura arată ca o mică zonă roșie, care poate mâncărime.”
Pentru a încerca să o îndepărtăm, este obișnuit să apelăm la sfaturile bătrânilor noștri, folosind diverse unguente. Totuși, atunci când avem îndoieli, este mai bine să ne îndreptăm către un centru medical, astfel încât un profesionist din domeniul sănătății să poată îndepărta căpușa de pe pielea copilului.
Îndepărtarea necorespunzătoare a căpușei poate fi contraproductivă: „Cea mai mare greșeală este să încerci să îndepărtezi căpușa folosind alcool, lac de unghii, vaselină sau un chibrit fierbinte”, avertizează Quintana. „Aceste remedii nu sunt eficiente și pot deteriora pielea sau pot agrava mușcătura căpușei.”
„Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să îndepărtezi căpușa apucând-o cu o pensetă curbată și smulgând-o”, explică specialistul. Este foarte important să acționăm cu mare atenție și să folosim pensete special concepute pentru acest scop, deoarece o extragere incorectă, printr-o tragere excesivă, poate lăsa capul căpușei în piele, ceea ce facilitează infecția și face mai dificilă scoaterea ulterioară.
După ce am reușit să scoatem complet căpușa de pe pielea copilului, Carla Quintana ne recomandă să aplicăm un unguent antiseptic pe mușcătură pentru a preveni infecția.
„Dacă zona este umflată sau pielea din jur își schimbă culoarea, poți administra un antihistaminic, cum ar fi difenhidramina.”
În orice caz, trebuie să fim atenți la anumite simptome pe care copilul le poate prezenta în zilele următoare. Dacă observăm că apare o erupție cutanată în zona mușcăturii în termen de două săptămâni sau dacă mușcătura pare infectată, trebuie să ne îndreptăm către îngrijiri medicale.
De asemenea, dacă în aceste două săptămâni copilul are febră sau pare deprimat ori într-o stare proastă, intervenția rapidă este esențială pentru a evita complicațiile grave.
SURSA FOTO: freepik.com @olyakomarova
Experții recomandă să vă acoperiți cât mai mult din piele, în special picioarele, atunci când mergeți în zonele unde pot exista căpușe.
Problema este că, de obicei, nu știm exact unde se află acestea, iar în timpul verii, când temperaturile sunt ridicate, nu vom îmbrăca copiii cu picioarele și brațele acoperite.
Prin urmare, cel mai simplu mod de a preveni mușcăturile de căpușe este să folosim spray anti-căpușe în mediul rural. De asemenea, este esențial să verificăm cu atenție pielea copiilor atunci când ajung acasă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.